Виїзд чоловіка за кордон

Вітаю! Находжуся з дитиною закордоном, в зв`язку з воєнними діями на території України. Зараз терміново чоловікові потрібно до нас приїхати. Йому 52 роки, він дуже давно був знятий з військово обліку, в військовому квитку, ще формату СССР, написано ,, невоеннообязанный,, снят с учёта. Ходив в військомат, співробітники запевнили що з цим воєнним білетом, можна перетинати кордон, комісію проходити не потрібно. Але читаю дуже багато не однозначної інформацію, хотілось би розуміти, як на кордоні пропустять. Не хотілося б повертатися з кордону, якщо щось буде не так з документами. Проконсультируйте будь ласка, фото воєнного квитка відправлю. Дякую!

07.07.2022 00:44 1196

Консультація виконавця

Добрий день.

Згідно військового квитка Вашого чоловіка, він був визнаний непридатним до військової служби з виключенням з військового обліку по ст. 26 "б" згідно Наказу Міністра оборони СРСР від 03.09.1973 № 185 "Про введення в дію Положення про медичний огляд у Збройних Силах СРСР".

Відповідно до п.3 ч.6 ст.37 ЗУ "Про військовий обов'язок та військову службу",

Виключенню з військового обліку у відповідних районних (міських) територіальних центрах комплектування та соціальної підтримки (військовозобов’язаних та резервістів Служби безпеки України - у Центральному управлінні або регіональних органах Служби безпеки України, військовозобов’язаних та резервістів Служби зовнішньої розвідки України - у відповідному підрозділі Служби зовнішньої розвідки України) підлягають громадяни України, які:

  •  визнані військово-лікарськими комісіями непридатними до військової служби з виключенням з військового обліку;

Згідно Указу Президента України "Про Положення про військовий квиток осіб рядового, сержантського і старшинського складу та Положення про військовий квиток офіцера запасу" 582/2016 від 30 грудня 2016 року, військові квитки, виготовлені (видані) до набрання чинності цим Указом, вважаються дійсними на всій території України та не підлягають обміну на військові квитки нового зразка.

З урахуванням вищенаведеного, Ваш чоловік виключений з обліку - є не військовозобов'язаним, та не підлягає призову під час мобілізації. Військовий квиток має юридичну силу та не підлягає обміну на військовий квиток нового зразка. Проходження медичного огляду для осіб, що були визнані непридатними до військової служби з виключенням з військового обліку, не передбачено.

Відповідно до п. 2-6. постанови КМУ №57 від 27 січня 1995 р. "Про затвердження Правил перетину державного кордону громадянами України" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/57-95-п#Text), у разі запровадження на території України надзвичайного чи військового стану право на перетин державного кордону, крім осіб, зазначених у пунктах 2-1 та 2-2 цих Правил, також мають інші військовозобов'язані особи, які не підлягають призову військову службу під час мобілізації.

Згідно з останніми роз'ясненнями Державної прикордонної служби від 03.05.2022 р.(https://dpsu.gov.ua/ua/Peretinannya-derzhavnogo-kordonu-v-umovah-pravovogo-rezhimu-vonnogo-stanu/) громадяни України чоловічої статі віком від 18 до 60 років можуть виїхати за кордон:

  • визнані встановленим порядком непридатними до військової служби за станом здоров’я з виключенням з військового обліку.

Для перетинання кордону надається:

1. Тимчасове посвідчення військовозобов’язаногоз відміткою "визнаний непридатним до військової служби з виключенням з військового обліку"

або

військовий квиток з відміткою "визнаний непридатним до військової служби з виключенням з військового обліку"

2. Витяг з наказу про звільнення з військової служби та виключення зі списків особового складу(для військовослужбовців).

Ураховуючи вищенаведене, для перетину кордону необхідно надати військовий квиток з відміткою "визнаний непридатним до військової служби з виключенням з військового обліку".

Таким чином, Ваш чоловік має законні підстави для перетину кордону, підстав для відмови не передбачено.

На практиці осіб, що виключенні з обліку за вищенаведеною підставою безперешкодно пропускають для перетину кордону на підставі вищенаведених документів, але була практика, коли працівники прикордонної служби відмовіляли таким особам, посилаючись на військовий квиток старого зразка або посилання на не чинне положеня про військово-лікарську експертизу, однак таки дії є незаконними та не відповідають дійсності, та такі дії необхідно оскаржувати.

У разі відмови, вони зобовязані її надати у письмового вигляді у режимі реального часу

Відповідно до ст. 14 Закону України "Про прикордонний контроль" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1710-17#Text): Іноземцю або особі без громадянства, яка не відповідає одній або декільком умовам перетину державного кордону в Україні або на виїзд з України, зазначеним у частинах першій, третій статті 8 цього Закону, а також громадянину України, якому відмовлено у пропуску через державний кордон при від'їзді у випадках або у зв'язку з наявністю однієї з підстав для тимчасового обмеження його у праві виїзду за кордон , зазначених у перетині державного кордону лише за обґрунтованим рішенням уповноваженої посадової особи підрозділу охорони державного кордону із зазначенням причин відмови. Уповноважена посадова особа повідомляє начальника органу охорони державного кордону. Таке рішення набирає чинності невідкладно. Рішення про відмову у перетині державного кордону оформляється у двох примірниках. Один примірник рішення про відмову у перетині державного кордону видається особі, яка підтверджує своїм підписом на кожному примірнику факт отримання такого рішення. У разі відмови особи підписати рішення про це складається акт. Особа, якій відмовлено у перетині державного кордону, має право оскаржити відповідне рішення відповідно до Закону України "Про звернення громадян" або до суду. Оскарження цього рішення не припиняє його дії.

Оскаржене рішення може бути скасовано або змінено начальником Адміністрації відповідної посади прикордонної служби (Прикордонний загін) або скасовано та визнано недійсним у судовому порядку.

Також можете скаржитися до Адміністрації Державної прикордонної служби України: - поштою (за адресою Адміністрації Державної прикордонної служби України: м. Київ, 01601, вул. Володимирська, 26); – електронною поштою: zvernennia@dpsu.gov.ua. - за телефоном гарячої лінії (служба «ДОВЕРІ») +38 (044) 527-63-63 (для дзвінків з-за кордону), 0-800-218-808, 1598.

Слід зауважити, що навіть при відмові Ви не позбавлені права перетнути кордон у іншому пункті прикордонної служби.

Також, надаю актуальні контакти прикордонної служби(телефони працюють) - https://dpsu.gov.ua/ua/news/do-uvagi-gromadyan/

Якщо у Вас залишились додаткові питання можете звертатися на пошту lexfirmgp@gmail.com або за допомогою месенджерів(0951856806).

Дякую за звернення, буду вдячний за відгук.

Якщо подобається, тисни кнопку
  • Nataliia
    Nataliia
    1 рік
    Консультацiя № 37104
    Виїзд чоловіка за кордон

    Дуже вдячна пану Костянтину, за дуже оперативну та розгорнути відповідь, з усіма посиланнями на Закон та нормально-правові документи. Надіюсь дана відповідь, допоможе нам на практиці. Дуже хочеться жити в правовій державі, де норми Права, є фундаментальною основою. Дякую, будемо звертатися та рекомендувати знайомим.

Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram