Виїзд за кордон для чоловіка інваліда.та інш...

Доброго дня прошу вас дати відповідь на декілька запитань.Я являюсь інвалідом дитинства з довічною групою по стану здоров`я що не завадило мені отримати повістку у воєнкоматі(.Хочу запитати.
1Чи достатньо документів прикріплених на фото для виїзду за кордон,або потрібні ще
2Чи являється законним повтроний виклик воєнкомату після уже прохождення мною комісії(2 місяці назад)яка підтвердила стан здоров`я та після якої була видана повістка
3Чи є можливість виїхати за кордон при наявності тільки одного документа приведеного на окремім фото(на ім`я Роман)?

07.07.2022 08:56 795

Консультація виконавця

Марина Бекало
Адвокат Одеса
У сервісі: 5 років
724 відгука (723 +) (1 -)
Консультацій: 1899
Топ 3 спеціалізації:
  • Податкове право
  • Зовніншньоекономічна діяльність
  • Військове право

Добрий день.

1. Особа з інвалідністю може перетнути кордон на підставі однієї довідки МСЕК який встановлює інвалідність ІІІ групи. 

Правилами перетинання кордону , зокрема  пунктом 2-1 передбачено право виїзду всім особам з інвалідністю, якщо в пункті перетину такі особи можуть пред'явити довідку МСЕК, або пенсійне посвідчення, які підтверджують факт інвалідності. 

Див. за посиланням: Про затвердження Правил перетинан... | від 27.01.1995 № 57 (rada.gov.ua) 2-1. У разі введення на території України надзвичайного або воєнного стану особи з інвалідністю мають право перетинати державний кордон за наявності довідки до акта огляду медико-соціальною експертною комісією (форма первинної облікової
документації N 157-1/о) ( z1509-12 ) або посвідчення, яке підтверджує відповідний статус, пенсійного посвідчення чи посвідчення, що підтверджує призначення соціальної допомоги відповідно до Законів України "Про державну соціальну допомогу особам з інвалідністю з дитинства та дітям з інвалідністю" ( 2109-14 ), "Про державну соціальну допомогу особам, які не мають права на пенсію, та особам з інвалідністю" ( 1727-15 ), в яких зазначено групу та причину інвалідності, або довідки для отримання пільг особами з інвалідністю, які не мають права на пенсію чи соціальну допомогу, за формою, затвердженою Мінсоцполітики (далі - документи, що підтверджують інвалідність).

Тож, перетинати кордон Ви будете на підставі п. 2-1 Правил перетинання, де вказано що " особи з інвалідністю мають право перетинати державний кордон за наявності довідки до акта огляду медико-соціальною експертною комісією або посвідчення, яке підтверджує відповідний статус"

Тобто, наявність довідки МСЕК яка встановлює інвалідність, є достатньою підставою для виїзду за кордон. Ніяких додаткових документів, дозволів, відстрочек тощо, вказаний пункт Правил, не передбачає. На кордоні поки що проблем не виникає. 

Але поспішайте, їдьте зараз.  Оскільки в ВРУ зареєстрований законопроект 7484-1 яким буде внесені зміни для осіб з інвалідністю, їх зможуть призивати тільки за їхньою згодою. Але такі зміни є сигналом для змін в Правила перетинання кордону. Скоріше за все після прийняття закону, правилами встановлять обов'язок отримувати відстрочку з військомату особам з інвалідністю. Тож, рекомендую не чекати, а їхати вже, поки проект не прийняли та не внесуть зміни в Правила перетину. 

2. Щодо тимчасового посвідчення. 

У Вас вказано, що Ви непридатний до військової служби. Але за якою статтею, та пунктом статті не вказано. Переогляд в 2023 році. Ви при врученні повістки пред'являли своє тимчасове посвідчення? Що Ви не підлягаєте призову. Той хто вручав Вам посвістку, не може знати на момент вручення, що Ви не підлягаєте мобілізації. Але, навіть якщо Ви отримали повістку, можете сміло не зявлятися, адже у Вас встановлена непридатність до 2023 року, і ніхто притягнути Вас до відповідальності не зможе, адже немає юридичних підстав для цього. Тобто, можете не хвилюватися, можете забути про цю повістку. 

3. По поводу документу на Романа. В пункту перетину скоріше за все не пропустять (хоча підстава для виїзду однозначно). Адже, в тимчасові посвідченні не вказана стаття з пунктом за яким була визнана непридатність. Та навіть не в цьому питання. Прикордонники хочуть бачити висновок ВЛК про визнання непридатним /тимчасово непридатним до служби. Але сам висновок (оригінал) на руки не видають. Можуть видати завірену головою ВЛК копію висновку, або довідку ВЛК, в якій буде вся інформація про  висновок та запис про непридатність до служби, яка буде підставою для виїзду за кордон згідно п. 2-6 Правил перетинання кордону.

Згідно до 1 ст. 23  Закону України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію" не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов’язані: визнані в установленому порядку особами з інвалідністю 

від 27 січня 1995 р. N 57  У разі введення на території України надзвичайного або воєнного стану право на перетин державного кордону, крім осіб,
зазначених у пунктах 2-1 та 2-2 цих Правил, також мають інші військовозобов’язані особи, які не підлягають призову на військову Ця норма не поширюється на осіб, визначених в абзацах другому - восьмому частини третьої статті 23 Закону України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію" ( 3543-12).

Тож, Роман може взяти таку довідку з військомату та перетнути кордон, а Богдан може виїхати з висновком МСЕК про інвалідність.

У разі виникнення додаткових питань, звертайтеся marina.bekalo@gmail.com

З повагою,

Адвокат Бекало Марина

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram