Чи звільняється військослужбовець зі служби, якщо він розлучений і згідно судового рішення з ним має проживати дитина до 18 років?

При розлученні вйськослужбовця суд встановлює, що з ним має проживати дитина до 18 років. Мати проживає в тому ж місті з іншою дитиною, материнських прав не позбавлена. Чи дає право це на звільнення батька з військової служби? Якщо так, то які документи для цього потрібні?

07.07.2022 13:45 975

Консультація виконавця

Дмитро Дончак
Юрист
У сервісі: 4 роки
725 відгуків (724 +) (1 -)
Консультацій: 1844
Топ 3 спеціалізації:
  • Діяльність фізичної особи підприємця
  • Військове право
  • Кредити банків

Добрий день.

Перелік підстав, які дозволяють звільнитися з військової служби під час дії воєнного стану, наведений в статті 26 Закону України "Про військовий обов'язок та військову службу". У відповідності до підпункту г) пункту 2 частини 4 статті 26, військовослужбовці звільняються з військової служби через такі сімейні обставини або інші поважні причини: якщо вони самостійно виховують дитину (дітей) віком до 18 років.

Одним із доказів самостійного виховання дитини є рішення суду, яке набрало законної сили. Але тільки судового рішення недостатньо - потрібно ще й надати докази, що це рішення суду виконується. Таким доказом є довідка з органу опіки та піклування. В цій довідці повинно бути зазначено, що дитина проживає разом з батьком, і саме батько утримує та виховує дитину.

Для отримання такого документу рекомендую звернутися до органу опіки та піклування при райдержадміністрації за місцем проживання.

Якщо будуть в наявності рішення суду про розірвання шлюбу з указанням місця проживання дитини, та довідка з органу опіки, то можна буде написати рапорт на ім'я командира частини про звільнення в зв'язку з сімейними обставинами.

До рапорту потрібно прикласти копії вищевказаних доказів.

У відповідності до Положення № 1153/2008 про проходження громадянами України військової служби у Збройних Силах України, після надходження рапорту про дострокове звільнення в запас за сімейними обставинами командир військової частини зобов'язаний надіслати у триденний строк до військомату за місцем проживання чоловіка запит для перевірки його сімейного стану.
Керівник військомату, одержавши документи від командира військової частини про дострокове звільнення в запас, призначає комісію, яка перевіряє в десятиденний строк всі обставини, вказані в рапорті.
За результатами перевірки складається акт обстеження, який надсилається для розгляду керівнику обласного військомату (ТЦК та СП).
Керівник обласного військомату зобов'язаний у триденний строк розглянути документи про дострокове звільнення зі служби та надіслати їх командиру військової частини.

Якщо залишились питання - пишіть мені на пошту ddmitr@ukr.net

З повагою, Дмитро Дончак.

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram