Встановлення придатності, відмова в проведенні ВЛК.

23.04.2022 погіршився стан здоров`я, після огляду лікарем та проходження діагностики КТ було прийняте рішення по оперативній хірургії. Видалення грижі хребта. Прооперували 25.04.2022, виписка 10.05.2022, після сього приступив до своїх обов`язків хоча після такої операції не мав би, 6.07.2022 отримав направлення на ВЛК від медика в/ч так як раніше звернувся зі скаргою, що стан здоров`я значно погіршився.

Прибувши на ВЛК, голова ВЛК відмовив у проведені ВЛК зсилаючись на те, що мені потрібно лікування та реабілітація терміном на 4 місяці, скаржився, що маю ще інші скарги по стану здоров`я але лікарями ВЛК до уваги не приймалось.
Просто знаю, що є хвороби на підставі яких можуть без лікування видавати висновки та чи цей період з 23.04 по 10.05.2022 не вважається лікуванням на підставі якого можна проводити ВЛК? Справа складна, так як до оперативного втручання у мене почали відмовляти ноги, обмеження рухів, після стан покращився але цілковито не відновився, і вже майже як 2 місяці по операції стан здоров`я не покращився, пів стопи онімівша, складність перебування в довготривалому положенні та складність деяких рухів, біль і т.д. так як цілковиту виконую свої обов`язки носіння бронижелету, зброї і т.д., що на мою думку в моєму стані категорично заборонено.

07.07.2022 14:09 6045

Консультація виконавця

Андрей Карпенко
Адвокат Київ
У сервісі: 3 роки
145 відгуків (145 +) (0 -)
Консультацій: 723

Вітаю!

НАПРАВЛЯЄ НА ВЛК ТІЛЬКИ НАЧАЛЬНИК МЕДИЧНОЇ СЛУЖБИ БРИГАДИ.

ВАШ НАЧАЛЬНИК МЕДИЧНОГО ПІДРОЗДІЛУ ПОВИНЕН ВАС ОБСТЕЖИТИ (ТАКОЖ КОНСУЛЬТАЦІЯ МОЖЛИВА У ЦИВІЛЬНОГО ФАХІВЦЯ) ТА НАПРАВИТИ ДОКУМЕНТИ НАЧАЛЬНИКУ МЕДИЧНОЇ СЛУЖБИ БРИГАДИ. ОСТАННІЙ ПОВИНЕН ПРИЙМАТИ РІШЕННЯ ПРО НАПРАВЛЕННЯ ВАС НА ВЛК, ЗГІДНО РЕЗОЛЮЦІЇ КОМАНДИРА БРИГАДИ.

ВИ МОЖЕТЕ ЗВЕРНУТИСЬ ДО КОМАНДУВАННЯ З РАПОРТОМ ПРО ВАШЕ МЕДИЧНЕ ОБСТЕЖЕННЯ, З МЕТОЮ ВИЗНАЧЕННЯ ВАШОЇ ПРИДАТНОСТІ ДО ВІЙСЬКОВОЇ СЛУЖБИ.
ЯКЩО ВИ НЕ ЗГІДНІ З РІШЕННЯМ ГОЛОВИ ВЛК, ВИ МАЄТЕ ПРАВО ЙОГО ОСКАРЖУВАТИ В АДМІНІСТРАТИВНОМУ АБО СУДОВОМУ ПОРЯДКУ. 
ВАШІ ХВОРОБИ В ПЕРЕЛІКУ ХВОРОБ Є, АЛЕ СТУПІНЬ РОЗЛАДУ ФУНКЦІЙ ВАШОГО ОРГАНІЗМУ МОЖЕ ВСТАНОВИТИ ТІЛЬКИ ЛІКАР-ФАХІВЕЦЬ. 
ЯКЩО ВАШЕ ЛІКУВАННЯ ЩЕ ПРОДОВЖУЄТЬСЯ, ТО ВЛК НЕ ПРОВОДИТЬСЯ. 

ЗАКОН УКРАЇНИ

Про військовий обов'язок і військову службу

Стаття 26. Звільнення з військової служби

4. Військовослужбовці, які проходять військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період, військову службу за призовом осіб із числа резервістів в особливий період, звільняються з військової служби на підставах:

2) під час воєнного стану:

б) за станом здоров’я - на підставі висновку (постанови) військово-лікарської комісії про непридатність до військової служби з виключенням з військового обліку;

хххххххххххххх

Положення

про військово-лікарську експертизу в Збройних Силах України

https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z1109-08#Text

II. Медичний огляд

1.1. Медичний огляд включає в себе вивчення та оцінку стану здоров'я і фізичного розвитку громадян на момент огляду в цілях визначення ступеня придатності до військової служби, навчання за військово-обліковими спеціальностями, вирішення інших питань, передбачених цим Положенням, з винесенням письмового висновку (постанови). Під придатністю до військової служби у цьому Положенні розуміється такий стан здоров'я і фізичного розвитку громадян, який дозволяє їм виконувати передбачені статутами, інструкціями службові обов'язки з конкретної військової спеціальності у виді Збройних Сил України та інших військових формуваннях у мирний та воєнний час.

1.5. У воєнний час військовослужбовці, військовозобов'язані, працівники Збройних Сил України, крім ВЛК, зазначених у пункті 1.4 розділу II Положення, проходять медичний огляд також у ВЛК евакуаційних пунктів, госпітальних баз.

Медичний огляд проводиться ВЛК з метою визначення придатності:

військовослужбовців до військової служби;

1.2. Постанови ВЛК приймаються на підставі Розкладу хвороб, станів та фізичних вад, що визначають ступінь придатності до військової служби (далі - Розклад хвороб) (додаток 1), пояснень щодо застосування статей Розкладу хвороб (додаток 2) та таблиць додаткових вимог до стану здоров'я (далі - ТДВ) (додаток 3).

6.1. Направлення на медичний огляд проводиться:

б) військовослужбовців (крім військовослужбовців строкової служби): прямими начальниками від командира окремої частини, йому рівних та вище, органами управління та підрозділів Військової служби правопорядку Збройних Сил України, прокуратурою, судом, начальниками гарнізонів, штатних ВЛК, військових лікувальних закладів за місцем лікування, військовими комендантами гарнізонів та військовими комісарами

6.4. У разі виявлення під час обстеження або лікування у військовому лікувальному закладі у військовослужбовця захворювання, наслідків травми (поранення, контузії, каліцтва), які зумовлюють у мирний час непридатність до військової служби з виключенням з військового обліку або непридатність до військової служби у мирний час, обмежену придатність у воєнний час (пункти "а", "б" статей Розкладу хвороб, без індивідуальної оцінки), у воєнний час - непридатність до військової служби з виключенням з військового обліку, ці особи направляються на медичний огляд для встановлення ступеня придатності до військової служби за рішенням начальника військового лікувального закладу на підставі подання начальника лікувального відділення, у якому обстежується (лікується) військовослужбовець, про що робиться запис в історії хвороби (медичній книжці), який завіряється підписом начальника військового лікувального закладу.

6.9. При медичному огляді військовослужбовців метод індивідуальної оцінки придатності їх до військової служби повинен застосовуватись у кожному випадку. ВЛК враховує їх вік, освіту, військовий фах, підготовку, досвід, фактичну працездатність, спрямованість до подальшого проходження військової служби, думку командування і начальника медичної служби військової частини, викладені у службовій та медичній характеристиках, та можливість подальшого проходження військовослужбовцем військової служби на посаді, яка найбільше відповідає стану його здоров'я.

6.10. Медичний огляд військовослужбовців, які отримали захворювання, травми (поранення, каліцтва, контузії), з метою визначення ступеня придатності до військової служби проводиться при визначеному лікарсько-експертному наслідку (результаті) захворювання, травми (поранення, каліцтва, контузії).

Визначений наслідок (результат) захворювання, поранення, травми, контузії, каліцтва - це такий стан здоров'я, коли результати обстеження та лікування дають підстави ВЛК (ЛЛК) винести постанову про ступінь придатності до військової служби (служби за військовою спеціальністю), а подальше лікування не призведе до відновлення придатності до військової служби.

6.11. Постанова ВЛК про потребу військовослужбовця у відпустці за станом здоров'я приймається після закінчення стаціонарного лікування в разі, коли для повного відновлення функції і працездатності необхідний термін - не менше 30 календарних днів. Постанова про потребу у відпустці за станом здоров'я оформлюється довідкою ВЛК, яка підлягає контролю штатною ВЛК (без затвердження).

Постанова ВЛК про потребу у звільненні від виконання службових обов'язків (занять) за станом здоров'я оформлюється довідкою ВЛК, яка затвердженню штатною ВЛК не підлягає.

6.12. У разі коли є незаперечні дані, що здатність до проходження військової служби за станом здоров'я не відновиться, постанова ВЛК про потребу військовослужбовців у відпустці за станом здоров'я не приймається, а вирішується питання про придатність їх до військової служби.

6.17. Медичний огляд для визначення ступеня придатності до військової служби військовослужбовців, які одержали поранення (травму, контузію, каліцтво, захворювання) під час захисту держави, у ММО, у країнах, де ведуться бойові дії, здійснюється ВЛК тільки після закінчення лікування у військовому (цивільному) лікувальному закладі.

6.19. У разі коли особа, направлена на медичний огляд, відмовляється (ухиляється) від призначеного лікарем обстеження, що унеможливлює прийняття ВЛК відповідної постанови, за рішенням консиліуму лікарів (за участю головних (провідних) спеціалістів та командування військового лікувального закладу) її дозволяється виписувати із військового лікувального закладу без проведення медичного огляду з офіційним повідомленням командира (начальника) військової частини, яким ця особа була направлена на медичний огляд, та записом у медичній книжці.

6.35. У воєнний час лікування військовослужбовців має бути закінчене у військовому лікувальному закладі (солдатів, матросів, сержантів і старшин - у батальйонах (командах) видужуючих). У виняткових випадках військовослужбовцям може бути надана відпустка за станом здоров'я на 30 календарних днів. За постановою ВЛК відпустка за станом здоров'я може бути продовжена на такий самий строк, а за відповідних медичних показань - повторно продовжена ще на 30 календарних днів. Постанова ВЛК про продовження відпустки за станом здоров'я записується в книгу протоколів засідань ВЛК та в довідку ВЛК, на підставі якої була надана перша відпустка за станом здоров'я, і підписується головою, членами комісії (не менше двох), секретарем комісії та скріплюється гербовою печаткою.

20.1. Постанови ВЛК приймаються колегіально, більшістю голосів. У прийнятті постанови голова та члени ВЛК не залежні і у своїй роботі керуються цим Положенням. У разі незгоди голови або членів комісії з думкою інших членів їх окрема думка заноситься до протоколу засідання ВЛК. Члени ВЛК зобов'язані дотримуватися вимог Положення.
Голова або члени ВЛК відповідають за прийняте рішення та видачу документів про встановлення причинного зв’язку захворювань, поранень (контузій, травм або каліцтв).
20.3. При медичному огляді військовослужбовців та інших контингентів ВЛК приймаються постанови такого змісту:
а) "Придатний":
до військової служби;
б) "Непридатний":
до військової служби з виключенням з військового обліку;
до військової служби з переоглядом через 6-12 місяців (постанова приймається у воєнний час);
Постанова "Непридатний до військової служби з переоглядом через 6-12 місяців" приймається на воєнний час на підставі статей 7, 11, 12г, 13д, 24, 37, 44, 48, 56, 59, 65, 72, 81 Розкладу хвороб у випадках, коли для відновлення придатності (обмеженої придатності) до військової служби необхідний термін від 6 до 12 календарних місяців.
в) "Потребує":
звільнення від виконання службових обов'язків на ___ календарних днів;
відпустки за станом здоров'я на ___ календарних днів;
звільнення від виконання службових обов'язків за станом здоров'я на термін, необхідний для оформлення звільнення, але не більше 30 календарних днів;
стаціонарного обстеження з подальшим переоглядом у ___ (вказати лікувальний заклад);
направлення у батальйон (команду) видужуючих (постанова приймається на воєнний час);
переведення до ___ (вказати лікувальний заклад (військовий або цивільний) та його дислокацію);
г) "Обмежено придатний до військової служби"
Одночасно з постановою ВЛК в індивідуальному порядку з урахуванням військової спеціальності, займаної посади, віку, роботи, що фактично виконується, пристосованості до неї того, хто пройшов медичний огляд, у постанові у довільній формі вказується, які види служби та роботи протипоказані цій особі. Особи, визнані обмежено придатними до військової служби, - непридатні до служби у високомобільних десантних військах, плавскладі, морській піхоті, спецспорудах. Військовослужбовці, визнані обмежено придатними до військової служби, придатні до служби у частинах (підрозділах) забезпечення, військових комісаріатах, установах, організаціях, навчальних закладах.
З метою медичної та соціальної реабілітації зазначені особи можуть бути переоглянуті госпітальними (гарнізонними) ВЛК ВМКЦ, але не раніше ніж через 3 роки після прийняття постанови про обмежену придатність до військової служби.
22.5. Свідоцтво про хворобу у воєнний час складається:
на всіх військовослужбовців, визнаних непридатними до військової служби з виключенням з військового обліку, непридатними до військової служби з переоглядом через 6-12 місяців;
на офіцерів запасу, визнаних непридатними до військової служби з виключенням з військового обліку.
на всіх військовослужбовців, визнаних непридатними до військової служби з виключенням з військового обліку, непридатними до військової служби з переоглядом через 6-12 місяців;
на офіцерів запасу, визнаних непридатними до військової служби з виключенням з військового обліку.
У всіх інших випадках у особливий період постанова ВЛК оформляється довідкою ВЛК. У воєнний час довідка на контроль у штатну ВЛК не направляється.
22.9. У воєнний час свідоцтво про хворобу, довідка ВЛК на всіх оглянутих осіб складається у двох примірниках.
Додаток 1
до Положення про військово-лікарську експертизу в Збройних Силах України 

РОЗКЛАД

хвороб, станів та фізичних вад, що визначають ступінь придатності до військової служби

ххххххххххх

ЗАКОН УКРАЇНИ

Про Статут внутрішньої служби Збройних Сил України

https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z1109-08#Text

Начальник медичної служби бригади

87. Начальник медичної служби бригади відповідає за організацію та проведення лікувально-профілактичних, санітарно-гігієнічних і протиепідемічних заходів у бригаді, своєчасне надання необхідної медичної допомоги травмованим (пораненим) та хворим.

готувати медичні документи, необхідні для проходження військовослужбовцем медичного огляду військово-лікарською комісією, та доповідати командирові бригади про його результати;

2.

ЯКЩО ВАШ НАЧАЛЬНИК МЕДИЧНОГО  ПІДРОЗДІЛУ  ЗАТЯГУЄ ПРОЦЕС ВИЗНАЧЕННЯ ВАШОЇ ПРИДАТНОСТІ ДО ВІЙСЬКОВОЇ СЛУЖБИ ЗВЕРНІТЬСЯ З РАПОРТОМ ДО СВОГО КОМАНДИРУ ПІДРОЗДІЛУ З РАПОРТОМ ПРО ПОРУШЕННЯ ВАШИХ ПРАВ.

ЯКЩО КОМАНДУВАННЯ НЕ БУДЕ РЕАГУВАТИ НА ВАШІ  РАПОРТИ ПРО БЕЗДІЯЛЬНІСТЬ НАЧАЛЬНИКУ МЕДИЧНОГО ПІДРОЗДІЛУ  ПРО НАПРАВЛЕННЯ ВАС НА ВЛК, ТОДІ ВСТУПАЄ В ДІЮ РОЗДІЛ V ДИСЦИПЛІНАРНОГО СТАТУТУ ЗС УКРАЇНИ. 

Дисциплінарний статут Збройних Сил України.

110. Усі військовослужбовці мають право надсилати заяви чи скарги або особисто звертатися до посадових осіб, органів військового управління, органів управління Служби правопорядку, органів, які проводять досудове слідство, та інших державних органів у разі:

прийняття незаконних рішень, дій (бездіяльності) стосовно них командирами (начальниками) або іншими військовослужбовцями, порушення їх прав, законних інтересів та свобод;

115. Вимоги до звернення військовослужбовця, порядок розгляду пропозицій, заяв та скарг, строки розгляду, права військовослужбовця під час розгляду заяви чи скарги, обов’язки командирів, органів військового управління щодо розгляду звернень військовослужбовців регулюються законодавством України про звернення громадян, нормативно-правовими актами Кабінету Міністрів України, Міністерства оборони України, інших утворених відповідно до законів України військових формувань, правоохоронних органів спеціального призначення, Державної спеціальної служби транспорту, Державної служби спеціального зв’язку та захисту інформації України.

ххххххх

НИЖЧЕ НАВЕДЕНО КУДИ СКАРЖИТИСЯ:
http://vyhovna-robota.blogspot.com/p/blog-page_24.html
хххххххххх
НЕ ТІЛЬКИ ДЗВОНІТЬ, АЛЕ ОБОВ'ЯЗКОВО ВІДПРАВЛЯЙТЕ ПИСЬМОВИ СКАРГИ (ЯК ЕЛЕКТРОННІ, ТАК І ЗВИЧАЙНОЮ ПОШТОЮ).
ВИМАГАЙТЕ НЕ ПОРУШУВАТИ ВАШЕ ПРАВО НА НАДАННЯ МЕДИЧНОЇ ДОПОМОГИ ТА ВИЗНАЧЕННЯ СТУПЕНЮ ПРИДАТНОСТІ ДО ВІЙСЬКОВОЇ СЛУЖБИ. 
Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram