Як отримати відстрочку у наших "веселих" РТЦК та СП якщо я студент денної форми навчання закордонного Вузу?

Добрий день!

Я студент денної форми навчання іноземного ВУЗу ще з 2021 року. Зараз треба їхати на навчання бо ковідні обмеження були зняті, та дистанційне навчання більше неможливе. Я зібрав всі необхідні документи з навчального закладу, щоб подати заяву та отримати відстрочку і довідку на перетин кордону, а саме:
1. Довідка про зарахування іноземця на навчання денної форми.
2.Довідка-підтвердження що я студент 1 го та 2 го семестру поточного року.
3.Довідка від навчального закладу про скасування ковідних обмежень і зобов`язання студента з`явитися на навчання особисто.
4. Наказ ректора про продовження терміну літньої екзаменаційної сесії для громадян України через війну.
5. Студентський квиток.
Всі документи перекладені на українську та нотаріально завірені. І заява на відстрочку згідно ч3. ст23 ЗУ написана у 2 екземплярах.

Сьогодні я ходив до РТЦК та СП, щоб подати ці документи на відстрочку. Коли там почули що я за відстрочкою - навіть не дивлячись на документи мені сказали що треба якийсь лист підтвердження з якогось посольства, тому що такі документи можна купити і тд і тп. Я їх перепитав яке посольство на що зрозумілої відповіді не отримав. Потім я наголосив що в мене є всі необхідні документи і вони справжні і якщо є якісь сумніви то можете подзвонити до навчального закладу та перевірити чи запросити додаткові документи по email. На що мені відповіли що перед тим як займатися моїми документами треба отримати нове посвідчення військовозобов`язаного бо моє видавали коли мені було 22 , а зараз вже 32. Тому мене направляють на військово-лікарську комісію після якої я повинен отримати нове посвідчення. Я сказав що без проблем. Я пішов на медкомісію де сидять 6 лікарів і всім одразу ставлять придатний. Я сказав про проблеми з очами окулісту(саме через це я ніколи не служив та маю білий білет де написано обмежено придатний в воєнний час) і вона недуже охоче виписала направлення на обстеження, і також про травму коліна хірургу від якого я отримав інше направлення на обстеження, що означало що висновок ВЛК буде тільки після додаткових обстежень. Але кульмінація настала біля виходу де сидів мужичок і всім виписував повістки на відправку через 7 днів, йому було все одно що в мене два направлення на обстеження і висновку ВЛК ще немає і що я взагалі прийшов сюди за відстрочкою. Тому зараз я маю сумніви що правильно зробив що розписався за отримання повістки на відправку тому що здається що це було незаконно бо я навіть ще ВЛК не пройшов, і заяву та документи на відстрочку і довідку на перетин кордону у військкоматі ще не прийняли.
Тому зараз я думаю що робити далі. Наступного тижня я отримаю висновок ВЛК та посвідчення, і тому планую з новим посвідченням йти до РТЦК та СП та подавати заяву на відстрочку.

Питання:
1. Як діяти наступного разу? Дзвонити на гарячу лінію міністерства оборони чи ще якісь варіанти?, тому що я не впевнений що вони приймуть мою заяву на відстрочку, тому що я вже побачив що вони шукають якісь причини для відмови, хоча по закону вони повинні розглянути мою заяву і надати відстрочку чи письмову відмову яку я можу оскаржити.

2. Якщо вони все-таки приймуть заяву на відстрочку, але я отримаю письмову відмову, то які наступні дії для її оскарження?

3. Якщо я не з`явлюсь на відправку по повістці (яка як я думаю була вручена незаконно) чи буде за це відповідальність, адміністративна чи кримінальна? Адже згідно ч3 ст.23 Закону України про мобілізаційну підготовку та мобілізацію я НЕ підлягаю призову як здобувач вищої освіти на денній формі навчання., і в мене є документи для підтвердження мого статусу студента.
08.07.2022 16:32 1684

Консультація виконавця

Марина Бекало
Адвокат Одеса
У сервісі: 5 років
744 відгука (743 +) (1 -)
Консультацій: 1938
Топ 3 спеціалізації:
  • Податкове право
  • Зовніншньоекономічна діяльність
  • Військове право

Добрий день.

1. ВАм обов'язково треба подати заяву  в РТЦК та СП (за старою назвою-військомат), про відстрочку з документами вже в понеділок. Наполягайте, щоб вони прийняли заяву та документи з ВНЗ, зареєстрували та на Вашому екземплярі заяви проставили штам про прийняття. Якщо вони будуть "підсовувати" свій бланк заяви, не реагуйте. Адже в їхніх бланках невірне формулювання, що дає юридичні підстави відмовити Вам. Тож, подавате свою заяву, від Вас вони зобов'язані прийняти будь-яку заяву згідно до ст. 1 Закону України "Про звернення громадян". 

Поки не зареєструєте заяву про відстроку, та поки документи не попадуть в військомат, закривати ВЛК не можна. Строків проходження ВЛК законодавством не передбачено (зокрема, Положенням про ВЛК Про затвердження Положення про в... | від 14.08.2008 № 402 (rada.gov.ua) Тобто, проходити комісію можете і два тижні і більше. Вас поки не буде висновку ВКЛ, мобілізувати не можуть. Але, до самого висновку, Ви маєте подати документи, щоб військомат юридично не мав підстав відправити Вас на військову службу.  В назначений день ( вказаний в повістці) якщо Ви з'явитися,  мобілізувати Вас не зможуть адже 1. ВЛК ще не пройдений, та 2. Ваші документи з ВНЗ вже будуть в військоматі, що буде виключати можливість призвати Вас на службу. Головне, добитися того, щоб документи попали в військомат до кінця проходження Вами ВЛК.

2. Щоб відмовити ВАм, потрібні підстави. В них підстав немає. Але в такому разі одразу подавайте заяву в Міноборони, заяву в військову прокуратуру на неправомірні дії представників військомату, а саму відмову (вона має бути письмовою з обгрунтуванням), маєте оскаржити до адміністративного суду. 

3.  Ви маєте підтвердити обставини наявності права на відстрочку, документально. Оскільки Ви це ще не зробили, Ви маєте подати документи на відстрочку найближчим часом. Не варто з цим затягувати. Щодо повістки на відправку. Ще раз наголошую:  не закривайте ВЛК поки документи з ВНЗ не попадуть в військомат. В день що зазначений в повістці, маєте присвятити візіту до лікаря, що має бути документально підтверджено. В такому разі, Ви взагалі виключаєте можливість застосувати до Вас адміністративне стягнення у вигляді штрафу згідно до ст.210-1 КУпАП за неявку за повісткою без поважних причин. 

Також пропоную Вам скинути мені заяву яку Ви підготували для звернення до військомату, я її передивлюся, та у разі додаткових питань, можете звертатися, моя ел адреса: marina.bekalo@gmail.com

З повагою,

Адвокат Бекало Марина

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram