Як позбавити громадянку росії житла в Україні

Добрий вечір.В квартирі декілька власників з російським громадянством. Одна із них рідна сестра, батько та брат. В Україні не проживають з 2014. Я (сестра) прописана в цій квартирі, мешкаю з донькою і хочу отримати право на цю квартиру як громадянка України. Чи можливо відсудити та позбавити їх прав на квартиру у зв`язку з російською агрессією та оформити на себе. Хозяїни квартири (моя сестра та її син) не виплачують кварт. плату, плачу я.

09.07.2022 22:38 1503

Консультація виконавця

Дмитро Дончак
Юрист
У сервісі: 4 роки
731 відгук (730 +) (1 -)
Консультацій: 1853
Топ 3 спеціалізації:
  • Діяльність фізичної особи підприємця
  • Військове право
  • Кредити банків

Добрий вечір.

Право власності непорушне. Агресія росії не є підставою для того, щоб позбавити права власності. Є Закон України «Про основні засади примусового вилучення в Україні об'єктів права власності Російської Федерації та її резидентів», але його можна застосувати тільки до тих громадян РФ, які публічно не заперечують чи підтримують збройну агресію росії проти України, та виступають за встановлення і утвердження тимчасової окупації частини території України - виключно для них застосовуватиметься примусове вилучення їхніх активів. Окрім цього, перелік таких осіб затверджує РНБО. І на останок, вилучення майна можливе лише на користь держави Україна, тому Вам особисто цей закон ніяк не допоможе.

Єдиний можливий варіант в схожих випадках - це подати в суд позовну заяву на підставі несплати комунальних платежів. Співвласник- громадянин України може подати позов проти співвласників - громадян росії, з вимогою стягнути заборгованість. Але якщо я вірно зрозумів, то всі співвласники являються громадянами росії, і в той же час Ви - не співвласниця. Якщо це дійсно так, то Ви не маєте права подати на них до суду позовну заяву.

В той же час, якщо Ви не будете сплачувати комунальні послуги, то Вам обмежать надання цих послуг. А так як саме Ви фактично проживаєте в квартирі, то Вам і платити за комунальні послуги. Обов'язок оплати комунальних послуг в даному випадку - не на власнику (співвласниках) квартири, а на тому хто прописаний та фактично проживає.

Якщо я не вірно зрозумів ситуацію, або є додаткові питання - пишіть мені на пошту ddmitr@ukr.net

З повагою,Дмитро Дончак.

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram