Перетин кордону військовозобовязаного (тимчасове посвідчення) у зв'язку з навчанням Польша/Чехія

Чи можу я перетнути кордон у зв`язку з навчанням/мовними курсами у Чехії. Самі мовні курси готові надати наступні документи.
Якщо ні, то є друге питання.
Якщо я вступлю до вузу у Польщі, проте не з`явлюся на навчання або відрахуюсь з університету, і поїду до Чехії і отримую там "Захист". Чи будуть у мене проблеми з законами України або Польщі оскільки я перетну кордон з підставою "навчання" проте фактично не буду навчатися?

P.s Маю тимчасове посвідчення в якому у графі про придатність до військової служби зазначено "непридатний" (cтаття не вказана). Маю Астму, проте не самої тяжкої форми.

Буду вдячний за відповідь на питання, та продовження консультації з цих питань у телефонному режимі або поштою!

10.07.2022 11:49 1085

Консультація виконавця

Марина Бекало
Адвокат Одеса
У сервісі: 5 років
727 відгуків (726 +) (1 -)
Консультацій: 1903
Топ 3 спеціалізації:
  • Податкове право
  • Зовніншньоекономічна діяльність
  • Військове право

Добрий день.

Для перетину кордону, Ви маєте отримати відстрочку в РТЦ та СП (за старою назвою- військоматі). Але для того, щоб отримати відстрочку, Ви маєте бути студентом ВНЗ (зокрема, іноземного закладу освіту) денної форми навчання. 

Згідно  з  ч.  2 ст. 23 Закону України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію" не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов’язані: здобувачі фахової передвищої та вищої освіти, асистенти-стажисти, аспіранти та докторанти, які навчаються за денною або дуальною формами здобуття освіти. Особа звільняється  від мобілізації  адже є здобувачем вищої освіти (без будь-яких вікових винятків та періоду вступу до ВНЗ).  Мовні курси не є підставою для отримання відстрочки. 

На підтвердження факту зарахування на навчання, ВНЗ має надати Вам довідку про зарахування, де буде вказано, що Ви зараховані на денну форму навчання. Та мають бути вказаний період навчання (семестр/рік). Деякі військомати  вимагають ще контракт та докази сплати за навчання згідно контракту ( квитанція) за семестр/рік/місяць. Мовні курси не дають Вам підстав для отримання відстрочки. Але такі документи іноді теж потрібні ( в додаток до документів з ВНЗ ) для того, щоб підтвердити необхідність виїхати найближчим часом ( адже початок навчання в ВНЗ Європе стартує з жовтня місяця), а мовні курси (перед початком навчання) є поясненням чому Ви їдете  в серпні наприклад, а не в жовтні. 

Що стосуєтся підтвердження, то там не зрозуміло чи Ви є студентом ВНЗ, чи про про курси йде мова. Інші документи без перекладу, їз треба перекласти та відправити мені я передивлюся. 

Щодо другого питання.

Ні, сам факт відрахування з ВНЗ не підставою притягнути Вас до відповідальності. Ви маєте право перебувати в країнах Шенгену протягом 90 днів, далі Вам треба або повертатися в Україну, або отримувати статус тимчасового захисту. Чому та як Ви виїхали з України, питати ніхто не буде. Ви ж не порушуєте законодавство. Адже: 1. Ви проїхали через пункт перетину,  а не поза пункту перетину кордону, та 2. на момент перетину мали на це законні підстави згідно українського законодавства. Тому, до Вас в країнах ЄС жодних питань не буде. Головне, щоб у Вас був закордонний паспорт з відміткою про перетин та Ви не перевищили 90 днів перебування за кордоном, а встигли оформити статус захисту.

Щодо українського законодавства. Аналогічно. 1. На момент перетину у Вас були законні підстави виїхати 2.  Ви перетнули кордон чз пункт перетину та 3. військомати не перевіряють Ваш статус студента, чи продовжуєте Ви своє навчання, або вже відраховані.  Коли Ви будете повертитися в Україну, в пункті перетину теж таку інформацію ніхто перевіряти не буде.

Щодо третього питання. 

Скиньте мені фото тимчасового посвідчення. Я подивлюся , моя ел пошта: marina.bekalo@gmail.com

Якщо у Вас непридатність до служби , там має бути штамп або про зняття з обліку, або виключення з обліку. Якщо Ви були виключені з обліку, Ви можете проїхати без відстрочки. Але, Ви кажете що у Вас не тяжка форма, то скоріше за все у Вас непридатність в мирний час/обмежена придатність в воєнний час за пунктами "в" або "г"  ст.47 розкладу хвороб:

Стаття 47

Включено: бронхіальна астма J45-J46

а) тяжка персистуюча бронхіальна астма

Непридатні до військової служби з виключенням з військового обліку

б) персистуюча бронхіальна астма середньої тяжкості

Непридатні до військової служби у мирний час, обмежено придатні у воєнний час

Непридатність до військової служби або обмежена придатність визначається індивідуально

в) легка персистуюча бронхіальна астма

Непридатні до військової служби у мирний час, обмежено придатні у воєнний час

Придатність до військової служби або обмежена придатність визначається індивідуально

г) інтермітуюча бронхіальна астма

Непридатні до військової служби в мирний час, обмежено придатні у воєнний час

Придатні

З повагою,

Адвокат Бекало Марина 

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram