Військовий облік

Доброго дня. В мене є на руках повістка в котрій мовиться про необхідність прийти до тцк 18.07.2022. мед.комісію я пройшов,здоров. На зворотній сторінці перелік документів які треба взяти. Військового в мене не має как і приписного.
Підкажіть будь ласка що це за повістка і що буде як що я вчасно не з`явлюсь по неї,яка відповідальність мене очикує?

Скоріше за все це повістка на відправлення.
За ігнорування повістки можлива КРИМІНАЛЬНА ВІДПОВІДАЛЬНІСТЬ.

11.07.2022 11:37 923

Консультація виконавця

Андрей Карпенко
Адвокат Київ
У сервісі: 3 роки
146 відгуків (146 +) (0 -)
Консультацій: 737

Вітаю!

Повістки бувають чотирьох видів:

  • уточнення облікових даних;
  • проходження медкомісії;
  • призов на військову службу до ЗСУ;
  • прибути на призовну дільницю.

Після прибуття до військкомату необхідно пройти військово-лікувальну комісію. Якщо визнають — придатним, то військовозобов’язаний отримає другу повістку про явку за першим викликом або в конкретну дату. При неявці по цій повістці настає кримінальна відповідальність.

Повістка, яка вручається з метою уточнення облікових даних

Цей вид повістки вручається призовнику для внесення відомостей до бази щодо особи призовника, його сімейного стану, інформації про працевлаштування, наявність чи відсутність дітей. Результатом такої перевірки можуть бути виявлені підстави для звільнення від служби в армії, наприклад, за наявності дитини. Окрім того, можуть бути встановлені підстави для відстрочки від призову на строкову військову службу, якщо в призовника є захворювання, які унеможливлюють проходження військової служби.

Повістка на проходження військово-лікарської комісії (ВЛК)

Повістка, яка зобов'язує призовника пройти медичне обстеження. До повістки додається картка дослідження та медичного огляду військовозобов'язаного, у якій зрештою буде зазначено, чи придатний чи непридатний призовник до строкової служби.

Повістка-призов на військову службу

У такій повістці вказано термін, у який потрібно з'явитися до призовної дільниці. Окрім того, там зазначено, що при собі необхідно мати: паспорт, військовий квиток (тимчасове посвідчення) або посвідчення про приписку до призовної дільниці (для призовників), а також обліково-послужну картку та мобілізаційне розпорядження (за наявності). 

Мобілізаційне розпорядження

Такий вид повістки вручається військовозобов'язаним особам, котрі пройшли медичну комісію та визнані придатними до несення військової служби. Здебільшого мобілізаційне розпорядження вручається під час оголошення мобілізації. У мобілізаційному розпорядженні повинно бути зазначено про обов'язок з'явитися у визначений призовний пункт протягом 24 годин після оголошення мобілізації.

Якщо ж ви отримали повістку, але не з’явилися, то відповідальність за це буває як адміністративною, так і кримінальною. Все залежить від наступних факторів: вік призовника, тип призову, неможливість з’явитися вчасно з поважних причин. Але це не означає, що ви можете уникнути негативних наслідків.
Якщо неявки носять постійний характер, то ваші дії будуть розцінені як ухиляння від служби в армії. Тоді військкомат направляє відповідного листа до прокуратури, і вас розшукуватимуть поліцейські. Проводяться слідчі дії і в разі, якщо ваша провина буде доведена – тільки тоді настає покарання.

Статтею 336 Кримінального кодексу передбачена кримінальна відповідальність за ухилення від призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період, на військову службу за призовом осіб із числа резервістів в особливий період. За вчинення такого злочину передбачено покарання у вигляді позбавлення волі на строк від трьох до п'яти років.

НЕ З'ЯВИТИСЯ ЗА ПОВІСТКОЮ МОЖНА ТІЛЬКИ З ПОВАЖНИХ ПРИЧИН. 

Поважними причинами неявки визнаються:

  • надзвичайна ситуація;
  • смерть чи тяжка хвороба близького родича;
  • Ваша хвороба (перебування на стаціонарному лікуванні).
Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram