Законодавство, пов'язане з мобілізіцією та виїздом за кордон

1. Чи звільнені від мобілізації на теперішній час викладачі шкіл, училищ та коледжів, наукових установ (за умови роботи на 0.75 ставки)?
Що означають слова "на особливий період" (після слова "мобілізації") для цих категорій?
2. Чи можуть чоловіки мобілізаційного віку, що вступили на навчання до зарубіжних закладів освіти, виїхати за кордон на даний момент?

11.07.2022 22:48 1481

Консультація виконавця

Добрий день.

По суті заданних питань.

1. Чи звільнені від мобілізації на теперішній час викладачі шкіл, училищ та коледжів, наукових установ (за умови роботи на 0.75 ставки)?

Відповідно до вимог абз. 3 ч.3 ст. 23 Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію»(https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/3543-12#Text), призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період не підлягають також:наукові і науково-педагогічні працівники закладів вищої та фахової передвищої освіти, наукових установ та організацій, які мають вчене звання та/або науковий ступінь, і педагогічні працівники закладів професійної (професійно-технічної) освіти, закладів загальної середньої освіти, за умови що вони працюють відповідно у закладах вищої чи фахової передвищої освіти, наукових установах та організаціях, закладах професійної (професійно-технічної) чи загальної середньої освіти за основним місцем роботи не менш як на 0,75 ставки.

Вищенаведена дійсна редакція станом на 12.07.2022 року, законопроектів щодо зміни цієї норми не зареєстровано та на сьогодні не передбачається. Останні зміни внесені ЗУ "Про внесення змін до статті 23 Закону України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію" щодо відстрочки від призову на військову службу під час мобілізації деяких категорій громадян"(https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2196-20#n5), а саме було додано до абз.3 ч.3 ст 23 Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» нову категорію, що звільняється від призову - працівників закладів професійної (професійно-технічної) освіти.

Таким чином, станом на сьогодні(змін не передбачається) наукові і науково-педагогічні працівники закладів вищої та фахової передвищої освіти, наукових установ та організацій, які мають вчене звання та/або науковий ступінь, і педагогічні працівники закладів професійної (професійно-технічної) освіти, закладів загальної середньої освіти, за умови що вони працюють відповідно у закладах вищої чи фахової передвищої освіти, наукових установах та організаціях, закладах професійної (професійно-технічної) чи загальної середньої освіти за основним місцем роботи не менш як на 0,75 ставки звільнені від мобілізації.

Що означають слова "на особливий період" (після слова "мобілізації") для цих категорій?

Відповідно до ст.1 ЗУ "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію", особливий період - період функціонування національної економіки, органів державної влади, інших державних органів, органів місцевого самоврядування, Збройних Сил України, інших військових формувань, сил цивільного захисту, підприємств, установ та організацій , а також виконання громадянами України свого конституційного обов'язку щодо захисту Вітчизни, незалежності та територіальної цілісності України, що настає з моменту оголошення рішення про мобілізацію (крім цільової) або доведення його до виконавців щодо прихованої мобілізації або з моменту запровадження військового стану в Україні або в окремих її місцевостях і охоплює час мобілізації, воєнний час та частково відновлювальний період після закінчення воєнних дій.

Таким чином, особливий період настає після ухвалення рішення про мобілізацію та/або введення військового стану. Рішення про мобілізацію та/або введення воєнного стану приймає Президент України видаючи указ та Верховна Рада вводить його в дію, приймаючи законопроект. Вищенаведене означає, що призов може здійснюватись не тільки при оголошенні мобілізації, а і при оглошенні особливого періоду, та при оголошенні цього особливого періоду військовозобовязані, що підпадають під дію абз. 3 ч.3 ст. 23 Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» - звільненні від призову.

2. Чи можуть чоловіки мобілізаційного віку, що вступили на навчання до зарубіжних закладів освіти, виїхати за кордон на даний момент?

Відповідно до вимог абз. 2 ч.3 ст. 23 Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію», здобувачі професійної (професійно-технічної), фахової передвищої та вищої освіти, асистенти-стажисти, аспіранти та докторанти, які навчаються за денною або дуальною формами здобуття освіти(для військовозобовʼязаних).

Листом Адміністрації Державної прикордонної служби від 03.05.2022 року(актуальний лист - https://dpsu.gov.ua/ua/Peretinannya-derzhavnogo-kordonu-v-umovah-pravovogo-rezhimu-vonnogo-stanu/) зазначено, що на період дії правового режиму воєнного стану Указом Президента України від 24.02.2022 № 64/2022 "Про введення воєнного стану в Україні" виїзд за межі країни громадян України чоловічої статі віком від 18 до 60 років забороняється . З метою здійснення заходів правового режиму воєнного стану обмежено виїзд з України громадян України чоловічої статі віком від 18 до 60 років. Однак, така заборона не є абсолютною.

Так, громадяни України чоловічої статі віком від 18 до 60 років можуть виїхати за кордон:

Є здобувачами фахової передвищої та вищої освіти за кордоном 

Підтверджуючи документи для виїзду:

1.студентський квиток або студентська віза(якщо виїзджати раніше строку початку навчання, якщо виїзджати при розпочатому навчанні достатньо надати п.2,3,4);

2.перекладені та нотаріально завірені документи про зарахування/навчання особи у закордонному вузі;

3.військово-обліковий документ з записом щодо надання відстрочки від призову (призову за мобілізацією),

4.довідка видана територіальним центром комплектування та соціальної підтримки для виїзду за кордон для здобувачів фахової передвищої та вищої освіти, асистентів-стажистів, аспірантів та докторантів, які навчаються за кордоном за денною або дуальною формами здобуття освіти).

Відповідно до ст.1 ЗУ «Про освіту», здобувачі освіти – вихованці, учні, студенти, курсанти, слухачі, стажери, аспіранти (ад'юнкти), інші особи, які здобувають освіту за будь-яким видом та формою здобуття освіти.

Відповідно до ч.4 ст.37 ЗУ "Про військовий обов'язок та військову службу" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2232-12#Text), у воєнний час забороняється виїзд призовників, військовозобов'язаних та резервістів з місця проживання без дозволу керівника відповідного районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки (військовозобов'язаних та резервістів Служби безпеки України, Служби зовнішньої розвідки України – без дозволу відповідного керівника).

    11 травня Міністерство з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України спільно з Генеральним штабом Збройних Сил України та Державною прикордонною службою України підготували роз'яснювальну інфографіку - https://minre.gov.ua/news/vyyizd-studentiv-za-kordon-v-umovah-voyennogo-stanu  разом з формою довідки з воєнкомату(ТЦКСП) - https://drive.google.com/file/d/12eL3e7f8_Vvz05JU0dHIL-1sSUxJ6eYC/view

     Згідно листа Генерального штабу ЗСУ від 24 березня 2022 року,з метою врегулювання зазначеного питання органами військового управління надано вказівку територіальним центрам комплектування та соціальної підтримки стосовно призовників та військовозобов'язаних, яким надано відстрочку від призову для продовження навчання, зокрема за кордоном, у відповідності до частини 9. 15 статті 17 Закону України “Про військовий обов’язок і військову службу” та абзацу 18 статті 23 Закону України “Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію” у військово-облікових документах зробити відповідні записи щодо надання їм відстрочки від призову (призову за мобілізацією), та надання дозволу відповідного керівника територіального центру комплектування та соціальної підтримки для виїзду за кордон.

 Ураховуючи вищенаведене, всі наведені вище норми є чинними та жодних інших офіційних документів не опубліковано(зокрема розпорядження про заборону видання відстрочки), тому Ви маєте право на отримання відстрочки за вищенаведеною підставою з подальшим перетинанням кордону. Таким чином, кордон перетнути можливо та на практиці його перетинаюь при наданні вищенаведених документів(однак збільшились випадки, коли прикордонники вимагають додаткові документи). Тому раджу, мати при собі контракт(договір) про навчання; документи, що підтверджують сплату за навчання(у разі наявності, якщо бюджет - відповідний лист(або згадування у довідці про зарахування)); та будьте готові пояснити, як Ви поступили до навчального закладу(листування по мессенджеру або електронною поштою з ВНЗ, або вхід в електронний кабінет, дзвінок в ВНЗ, тощо). 

Якщо у Вас залишились додаткові питання можете звертатися на пошту lexfirmgp@gmail.com або за допомогою месенджерів(0951856806).

Дякую за звернення, буду вдячний за відгук.

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram