Придатність до військової служби

Добрий день! Я мобілізований, у зсу вже четвертий місяць, у тимчасовому військовому посвідченні була помітка про обмежену придатність до військової служби по гіпертонічній хворобі 1 стадії ступінь 2 ризик 1,діагноз поставлений в 2018р, крім того на момент мобілізації минуло тільки три місяці після операції з приводу розриву ахіллового сухожилля, я просив щоб мені призначели медкомісію, але військомат відмовив, сказали що комісію пройду в частині, а пізніше з`ясувалось що я її вже пройшов заднім числом і визнаний придатним. Мені все ж таки вдалось пройти ВЛК, але мене з купою діагнозів признали придатним до військової служби, а не обмежено придатним. Нещодавно в мене був гіпертонічній криз, мене відправили в лікарню на обстеження і поставили діагноз: гіпертонічна хвороба 2 стадії ступінь 3, ризик 3(високий), гіпертензивне серце, гіпертонічна ангіопатія сітківки, міопія слабкого ступеня обох очей, СН 0 зі збереженою фракцією викиду ЛШ (ФВ-56%), поліпоз жовчного міхура (рекомендовано планове хірургічне лікування), гемангіома печінки, СКХ-мікроліти нирок. Крім того є протрузії міжхребцевих дисків поясничного відділу, спинальний стеноз з больовим синдромом з приводу чого раніше лікувався. В частині повстало питання щодо повторного проходження ВЛК. Скажіть будь ласка, чи можуть мене визнати непридатним до військової служби з такими діагнозами, чи буду тільки обмежено придатним?

12.07.2022 14:58 29731

Консультація виконавця

Марина Бекало
Адвокат Одеса
У сервісі: 5 років
743 відгука (742 +) (1 -)
Консультацій: 1938
Топ 3 спеціалізації:
  • Податкове право
  • Зовніншньоекономічна діяльність
  • Військове право

Добрий вечір.

Так, Вам однозначно необхідно пройти ВЛК.

Шодо Ваших діагнозів.

1. По гіпертонії. Вашому діагнозу відповідає ст. 39 розкладу хвороб згідно Положення про ВЛК Про затвердження Положення про в... | від 14.08.2008 № 402 (rada.gov.ua)

Стаття 39

Включено: хвороби, що характеризуються підвищеним кров'яним тиском I10- I15 (гіпертонічна хвороба, вторинна гіпертензія)

а) гіпертонічна хвороба III стадії

Непридатні до військової служби з виключенням з військового обліку

б) гіпертонічна хвороба II стадії

Непридатні до військової служби в мирний час, обмежено придатні у воєнний час

Непридатність до військової служби або обмежена придатність визначається індивідуально

в) гіпертонічна хвороба I стадії

Непридатні до військової служби в мирний час, обмежено придатні у воєнний час

Придатність до військової служби або обмежена придатність визначається індивідуально

При ІІ стадій гіпертонії застосовують п. "б" ст. 39 розкладу хвороб. При таких діагнозах також є сукупні захворювання серцево-судинної системи. Вам необхідно звернутися до кардіолога який проведе детальне обстеження серця та надать повну картину стану Вашого здоров'я. 

З тієї інформації що Ви надали, у Вас має бути п. "б" ст. 39 розкладу хвороб, при якому в воєнний час надається обмежена придатність. 

2. Проведена операція з приводу розриву ахіллового сухожилля. У Вас за цим показником взагалі мала бути тимчасова непридатність із відстрочкою від призову під час мобілізації до 6 міс. за ст. 65 розкладу хвороб:

Стаття 65

Стани після перенесених гострих, загострення хронічних хвороб кістково-м'язової системи і сполучної тканини, хірургічного лікування

Тимчасово непридатні. Потребують лікування, відпустки, звільнення тощо

Мобілізувати Вас лише за цією обставиною не мали права. Та ВЛК Ви мали пройти до відправки на військову службу, в військову частину відправляють вже придатних до служби, які пройшли етапи мобілізації ( зокрема, ВЛК). Наразі для того, щоб звільнитися зі служби, Ви маєте пройти ВЛК ( яка встановить Вашу непридатність до служби), надати мед  документи що є в наявності (обов'язково), та медичні виписки про проведену операцію. 

3. По жовчому. Якщо Вам показана хірургічне лікування, Ваш стан здоровя у фазі загострення.

Стаття 54

Включено: хвороби печінки К70-К77 (алкогольна хвороба печінки, токсичне ураження печінки, печінкова недостатність; хронічні гепатити, фіброз та цироз); хвороби жовчного міхура, жовчовивідних шляхів та підшлункової залози К80-К87 (холецистит, холангіт, панкреатит та інші)

а) зі значними порушеннями функцій

Непридатні до військової служби з виключенням з військового обліку

б) з помірними порушеннями функцій і частими загостреннями

Непридатні до військової служби в мирний час, обмежено придатні у воєнний час

Непридатність до військової служби або обмежена придатність визначається індивідуально

в) з незначними порушеннями функцій

Непридатні до військової служби в мирний час, обмежено придатні у воєнний час

Придатність до військової служби або обмежена придатність визначається індивідуально

г) за наявністю об'єктивних даних без порушення функції

Придатні

Придатні

Придатні

Якщо Вас направлять на операцію, та Ви відмовитесь Вас будуть оглядати за п. "б" ст. 54.

Якщо Ви погодитесь на операцію, то після проведеного хірургічного лікування до Вас мають застосувати ст. 56:

Стаття 56

Стани після перенесених гострих, загострення хронічних хвороб органів травлення, хірургічного лікування

Тимчасово непридатні. Потребують лікування, відпустки, звільнення тощо

Яка передбачає тимчасову непридатність до служби.

По діагнозам:

-СКХ-мікроліти нирок ( потрібен висновок лікаря який буде містити повний опис стану здоров'я та порушення функцій, стадію заворювання тощо)

-протрузії міжхребцевих дисків поясничного відділу, спинальний стеноз з больовим синдромом ( треба бачити висновок хірурга на підставі МРТ, який визначити розмір протрузій та ступень (стадію) захворювання)

- міопія слабкого ступеня обох очей (недостатньо інформації, адже ступень придатності до служби по хворобам ока перш за все визначають за показниками гостроти зору, тож треба ще звернутися до офтальмолга якщо у Вас немає мед висновку лікаря).

Таким чином, для того щоб з великою ймовірністю визначили Вас непридатним до служби, я Вам рекомендую:

1. приділити увагу більше на кардіологію, пройти більш детальне обстеження. В іншому випадку буде п. "б" ст. 39 (обмежена придатність);

2. зібрати документи про проведену операцію на сухожилля/було б добре якщо б Вас ще раз оглянув хірург та надав висновок, що Ви потребуете реабілітації після операції як можна триваліше за часом. Але тут в будь-якому разі має бути ст. 65 яка визначає тимчасову непридатність;

3. якщо від операції на жовчому буде відмова, до Вас застосують п. "б" ст. 54 (обмежена придатність); якщо вийдете на операцію - у Вас буде ст. 56 яка визначає тимчасову непридатність.

Це такі головні моменти, які маєте пройти. Протрузії, хвороби нирок, очі то вже другорядне. Якщо там є дійсно на що звернути увагу, можете пройти обстеження теж і цих ділянок. Але я б рекомендувала бросити всі сили на 3 моменти, що я вказала вище, там ймовірність визнання Вас непридатним достатньо висока. 

У разі виникнення додаткових питань, звертайтеся marina.bekalo@gmail.com

З повагою,

Адвокат Бекало Марина

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram