Мобілізація, батьки інваліди 2ї группи, що краще зробити

Доброго дня
На скільки я розумію, якщо мої батьки інваліди 2ї групи і мають всі відповідні документи то мобілізації я не підлягаю, проте мене цікавить що краще робити в деяких ситуаціях:

1. Якщо мені хочуть вручити повістку на вулиці, чи можу я показавши документи про інвалідність батьків якось вплинути на людей що мені її видають? Чи краще просто взяти без розмов?
2. Якщо я не служив і не маю приписного, отримавши повістку, чи маю я проходити мед комісію, оплачувати штраф, чи можна просто надати документи про інвалідність батьків і написати відповідну заяву? Чи можна для цього прийти в воєнкомат з юристом?
3. Якщо мій батько інвалід 2 группи і в його воєнному білеті написано що він частково придатний в воєнний час, чи може він виїхати за кордон або отримати відстрочку від мобілізації?(враховуючи що дружина також інвалід 2ї групи). І якщо він інвалід 2 групи то чи має він проходити службу тільки за місцем проживання?

12.07.2022 17:18 31338

Консультація виконавця

Добрий день.

По суті заданих питань.

1. Якщо мені хочуть вручити повістку на вулиці, чи можу я показавши документи про інвалідність батьків якось вплинути на людей що мені її видають? Чи краще просто взяти без розмов?

Відповідно до абз.11 ч.1 ст. 23 ЗУ "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/3543-12#Text), Не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов’язані:
які мають дружину (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю та/або одного із своїх батьків чи батьків дружини (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю I чи II групи;

Відповідно до ч.1 ст. 23 ЗУ "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію" Особи з інвалідністю, а також особи, зазначені в абзацах четвертому – дванадцятому частини першої цієї статті, у зазначений період можуть бути призвані на військову службу за їх згодою та лише за місцем проживання.

Слід зазначити, що оформляти опіку чи догляд за такою особою немає необхідності, як і не впливає на цю підставу наявність інших родичів або місце проживання, адже ці особливості притаманні іншим підставам звільнення від військової служби під час мобілізації:

- зайняті постійним доглядом за хворою дружиною (чоловіком), дитиною, а також батьками своїми або дружини (дружина), які за висновком медико-соціальної експертної комісії або лікарсько-консультативної комісії установи охорони здоров'я потребують постійного догляду;
- опікуни особи з інвалідністю, визнаною судом недієздатною; особи, зайняті постійним доглядом за особою з інвалідністю І групи; особи, зайняті постійним доглядом за особою з інвалідністю ІІ групи або за особою, за висновком медико-соціальної експертної комісії або лікарсько-консультативної комісії установи охорони здоров'я потребує постійного догляду у разі відсутності інших осіб, які можуть здійснювати такий догляд”.

Таким чином, Ви не підлягаєте мобілізації, можлива мобілізація тільки за Вашою згодою і лише за місцем проживання.

Слід зазначити, що не відстрочка Вас звільняє від призову від мобілізації, а саме наявність вищенаведеної підстави, тому є сенс надавати документи, що підтверджують Вашу підставу однак, частіше ця підстава буде проігнорована та повістка буде вручена. Також, за вищенаведеною обставиною, Ви можете отримати відстрочку від призову, надавши відповідну заяву до військкомату(напишіть мені - я Вам вишлю).

Ігнорувати повістку не рекомендую, оскільки в такому разі можливе притягнення до відповідальності за ст.210-1 КУпАП(штраф 3400 -5100 грн.).

Відповідно до змісту ст. 22 Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» громадяни зобов'язані прибути на виклик у військові комісаріати (військовообов'язані Служби безпеки України - на виклик Центрального управління або регіонального органу Служби безпеки України) для постановки на військовий облік та визначення призначення на воєнний час. Під час мобілізації та переведення Збройних Сил України, інших військових формувань, Оперативно-рятувальної служби цивільного захисту на штати військового часу громадяни(крім тих, хто проходить службу у військовому резерві) зобов'язані з'явитися у військові частини або на збірні пункти військових комісаріатів у строки, зазначені в отриманих ними документи (мобілізаційні розпорядження, повістки або розпорядження військових комісарів (військовообов'язані Служби безпеки України - керівників органів, де вони перебувають на військовому обліку, військовозобов'язані Оперативно-рятувальні служби цивільного захисту - керівників відповідних органів управління центрального) органу виконавчої влади, який забезпечує формування та реалізацію політику у сфері цивільного захисту.) Резервісти повинні з'явитися у військові частини у строки, визначені командирами військових частин, де вони проходять службу у військовому резерві.

Відповідно до пункту 56 Положення про підготовку і проведення призову громадян України на строкову військову службу та прийняття призовників на військову службу за контрактом, затверджене постановою Кабінету Міністрів України від 21 березня 2002 року № 352 (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/352-2002-п#Text)оповіщення громадян про призов на строкову військову службу та їх прибуття на призовні дільниці здійснюється за розпорядженнями керівників районних (міських) територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки.

Вручення повісток проводиться через відповідні органи місцевого самоврядування, керівників підприємств, установ, організацій, у тому числі закладів освіти, незалежно від підпорядкування і форми власності. Окрім того, повістки громадянам можуть також вручатися безпосередньо посадовими особами районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки.

У разі надходження на підприємство листа з військкомату, відповідальний за ведення військового обліку зобов'язаний вручити повістку військовозобов'язаному працівнику під підпис.

Якщо працівник відмовляється від отримання повістки, то відповідальна особа за ведення військового обліку має скласти акт про відмову від підпису та отримання повістки і відправити його до військкомату.

Повістка має бути вручена особисто або уповноваженими особами повинен бути складений акт про відмову від отримання повістки із підписами уповноважених осіб та свідків.

Таким чином, Ви не зобовязані з'являтися до військкомату(ТЦКСП), поки Вам не буде належним чином вручена повістка, такий обов'язок виникає після вручення повіски - обов'язок надати документи, що звільняють Вас від призову.Вже після отримання Ви повинні або з'явитись з документами, що дають підставу для звільнення від призову на військову службу під час мобілізації або надіслати засобами поштового зв'язку документи, що підтверджують підставу для звільнення від призову на військову службу під час мобілізації.

Якщо вирішили самостійно зявитись до військкомату, зазначте, що з'явились за повісткою та у Вас є підстава для звільнення від призову на військову службу під час мобілізації та надайте заяву(у довільній формі про те, що Ви не підлягає мобілізації через наявну у Вас підставу - "Відповідно до ч.1 ст. 23 ЗУ "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію"(https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/3543-12#Text), н дружину (дружина) з числа осіб з інвалідністю та/або  або батьків подружжя (чоловіка) .") з копіями наступних документів(за вимогаю надасте оригінали):

1. Свідоцтво про народження;

2. один із документів, що підтверджує інвалідність батька або матері(батьків): 

довідка до акта огляду медико-соціальною експертною комісією за формою No 157-1/о (див. додаток 9)

або

Посвідчення, яке підтверджує відповідний статус

або

Пенсійне посвідчення 

Посвідчення, що підтверджує призначення соціальної допомоги від- повідно до Законів України «Про державну соціальну допомогу особам з інвалідністю з дитинства та дітям з інвалідністю», «Про дер- жавну соціальну допомогу особам, які не мають права на пенсію, та особам з інвалідністю» 

або

Довідка для отримання пільг особами з інвалідністю, які не мають права на пенсію чи соціальну допомогу, видана структурним підрозді- лом з питань соціального захисту населення районної, районної у м. Києві держадміністрації, виконавчим органом міської ради 

3. Паспорти громадян України та ІНН Ваш та батька або матері(батьків).

Якщо вирішили направити поштою, то ви повинні направити до військкомату заяву (у довільній формі) із зазначенням інформації про те, що Ви не підлягає мобілізації через наявну у Вас підставу - "Відповідно до ч.1 ст. 23 ЗУ "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію"(https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/3543-12#Text), н
 дружину (дружина) з числа осіб з інвалідністю та/або  або батьків подружжя (чоловіка) , заяву направити поштою цінним листом з описом вкладення. Копії документів бажано нотаріально завідчити.

Відповідно до п.2-1,  постанови КМУ №57 від 27 січня 1995 р. "Про затвердження Правил перетину державного кордону громадянами України" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/57 -95-п#Text), у разі запровадження на території України надзвичайного чи військового стану особи з інвалідністю вправі перетинати державний кордон за наявності довідки до акту огляду медико-соціальною експертною комісією (форма первинної облікової документації N 157-1/о) ( z1509 -12 ) або посвідчення, що підтверджує відповідний статус, пенсійного посвідчення або посвідчення, що підтверджує призначення соціальної допомоги відповідно до Законів України "Про державну соціальну допомогу особам з інвалідністю з дитинства та дітям з інвалідністю" ( 2109-14 ), "Про державну соціальну не мають права на пенсію, та особам з інвалідністю" ( 1727-15 ), у яких зазначено групу та причину інвалідності, або довідки для отримання пільг особами з інвалідністю, які не мають права на пенсію або соціальний ну допомогу, за формою, затвердженої Мінсоцполітики (далі - документи, що підтверджують інвалідність).

Перетин державного кордону може здійснюватися:  одного або обох батьків, на утриманні яких перебуває така особа з інвалідністю, , /  );…».

Для перетину кордону необхідно надати(оригінали):
1.Свідоцтво про Ваше народження.
2.Документ, що підтверджує інвалідність батька:
• довідку до акту огляду медико-соціальної експертної комісії (форма первинної облікової документації № 157-1/о);
або
• пенсійне посвідчення особи з інвалідністю;
або
• посвідчення, що підтверджує призначення соціальної допомоги відповідно до Законів України «Про державну соціальну допомогу особам з інвалідністю з дитинства та дітям з інвалідністю», «Про державну соціальну допомогу особам, які не мають права на пенсію, та особам з інвалідністю», де зазначено групу та причину інвалідності; довідки для отримання пільг особами з інвалідністю, які не мають права на пенсію чи соціальну допомогу, за формою, затвердженою Мінсоцполітики).
3. Паспорти громадян України для виїзду за кордон (закордонні паспорти). 

Звертаю Вашу увагу згідно з п.2-1 постанови КМУ №57 від 27 січня 1995 р. "Про затвердження Правил перетину державного кордону громадянами України" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/57-95 -п#Text),  

Таким чином, Ви маєте право на відстрочку від призову на військову службу під час мобілізації та маєте право на перетин кордону як супроводжуючий батька(або матері) при наданні вищевказаних документів та разом з батьком(оформлювати відстрочку у військкоматі(ТЦКСП) для виїзду за кордон немає необхідності).

2. Якщо я не служив і не маю приписного, отримавши повістку, чи маю я проходити мед комісію, оплачувати штраф, чи можна просто надати документи про інвалідність батьків і написати відповідну заяву? Чи можна для цього прийти в воєнкомат з юристом?

Військкомат може намагатися Вас притягнути до відповідальності за неявку у військкомат у призовному віці (з 18 по 27 років, Ви повинні були приходити на весняний або осінній призов протягом 10 днів з моменту його оголошення), за таке порушення передбачено адміністративну відповідальність відповідно до ст. 210 Кодексу України про адміністративні правопорушення ((https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/80731-10#Text)), за порушення призовниками, військовозобов'язаними, резервістами правил військового обліку тягне за собою накладення штрафу, Ви можете бути оштрафований у сумі від 850 до 1700 грн.

Проте проблема полягає в тому, що згідно зі ст. 38 Кодексу України про адміністративні правопорушення ((https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/80731-10#Text)) термін притягнення до відповідальності - 2 місяці з моменту вчинення правопорушення, у Вашому випадку 2 місяці з моменту оголошення призову. Таким чином, притягнути Вас до відповідальності військкомат (ТЦКСП) не в змозі.

Відповідно до п.3.2 Положення Відповідно до Положення про військово-лікарську експертизу у Збройних Силах України, затвердженого Наказом Міноборони України від 14.08.2008 № 402(далі-Положення)(https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z1109- 08#Text), військовозобов'язаний проходить медичний огляд раз на 5 років. Тому є ризик, що вам дадуть направлення на ВЛК. Терміни проходження залежить безпосередньо від того, якщо у Вас скарги на здоров'я (якщо ні - може і один день залежно від комісії, в середньому до 14 днів (при проблемах зі здоров'ям)).

Ви можете отримати відстрочку від призову, надавши відповідну заяву до військкомату(напишіть мені - я Вам вишлю).

Відповідно до чинного законодавства, у т ч ЗУ "Про військовий обов'язок та військову службу", всі дії здійснює сам військовозобов'язаний при особистій явці. Але, Ви не маєте права взяти з собою адвоката(юриста).


3. Якщо мій батько інвалід 2 группи і в його воєнному білеті написано що він частково придатний в воєнний час, чи може він виїхати за кордон або отримати відстрочку від мобілізації?(враховуючи що дружина також інвалід 2ї групи). І якщо він інвалід 2 групи то чи має він проходити службу тільки за місцем проживання?

Відповідно до абз.3 ч.1 ст. 23 ЗУ "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/3543-12#Text),

Не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов’язані:

визнані в установленому порядку особами з інвалідністю

Відповідно до ч.1 ст. 23 ЗУ "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію" Особи з інвалідністю, а також особи, зазначені в абзацах четвертому – дванадцятому частини першої цієї статті, у зазначений період можуть бути призвані на військову службу за їх згодою та лише за місцем проживання.

Таким чином, Ваш батько не підлягає мобілізації, можлива мобілізація тільки за його згодою та лише за місцем його проживання. Він може отримати відстрочку та виїхати за кордон на підставі того,що він є особою з інвалідністю ІІ групи.

Відповідно до п.2-1,  постанови КМУ №57 від 27 січня 1995 р. "Про затвердження Правил перетину державного кордону громадянами України" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/57 -95-п#Text), у разі запровадження на території України надзвичайного чи військового стану особи з інвалідністю вправі перетинати державний кордон за наявності довідки до акту огляду медико-соціальною експертною комісією (форма первинної облікової документації N 157-1/о) ( z1509 -12 ) або посвідчення, що підтверджує відповідний статус, пенсійного посвідчення або посвідчення, що підтверджує призначення соціальної допомоги відповідно до Законів України "Про державну соціальну допомогу особам з інвалідністю з дитинства та дітям з інвалідністю" ( 2109-14 ), "Про державну соціальну не мають права на пенсію, та особам з інвалідністю" ( 1727-15 ), у яких зазначено групу та причину інвалідності, або довідки для отримання пільг особами з інвалідністю, які не мають права на пенсію або соціальний ну допомогу, за формою, затвердженої Мінсоцполітики (далі - документи, що підтверджують інвалідність).

Таким чином, Ваш батько звільнений від призову на військову службу під час мобілізації та має право на перетин кордону, для цього йому необхідно надати:1. Документ, що підтверджує інвалідність:
• довідку до акту огляду медико-соціальної експертної комісії (форма первинної облікової документації № 157-1/о);
або
• пенсійне посвідчення особи з інвалідністю;
або
• посвідчення, що підтверджує призначення соціальної допомоги відповідно до Законів України «Про державну соціальну допомогу особам з інвалідністю з дитинства та дітям з інвалідністю», «Про державну соціальну допомогу особам, які не мають права на пенсію, та особам з інвалідністю», де зазначено групу та причину інвалідності; довідки для отримання пільг особами з інвалідністю, які не мають права на пенсію чи соціальну допомогу, за формою, затвердженою Мінсоцполітики).

2.Закордоний паспорт(перший раз можливо вихзд без нього, однак в подальшому раджу офрмити).

Таким чином, Вашому батьку не треба отримувати відстрочку та проходити медичний огляд, оскільки він може перетнути кордон за наявністю вищенаведених документів.

Якщо у Вас залишились додаткові питання можете звертатися на пошту lexfirmgp@gmail.com або за допомогою месенджерів(0951856806).

Дякую за звернення, буду вдячний за відгук.

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram