Звільнення від мобілізації під час ВС Закон 7140-1

Доброго дня.
Мене звати Тарас. Мені 39 років, одружений.

Маю батька 78 років, інваліда 2 групи, з діабетом. Я ЄДИНИЙ син. Мати померла.

Чи можу я згідно закону України від 14.03.2022 № 7140-1 отримати звільнення (або відстрочку) від мобілізації під час воєнного стану, як особа яка має одного із своїх батьків із числа осіб з інвалідністю 2 групи БЕЗ ОФОРМЛЕННЯ ОПІКУНСТВА ?

І якщо так, то як в моїй ситуації отримати направлення для мого батька для проходження медико-соціальної експертної комісії (МСЕК)? Через сімейного лікаря мого батька?

14.07.2022 08:34 1883

Консультація виконавця

Добрий день.

По суті заданих питань.

1. Чи можу я згідно закону України від 14.03.2022 № 7140-1 отримати звільнення (або відстрочку) від мобілізації під час воєнного стану, як особа яка має одного із своїх батьків із числа осіб з інвалідністю 2 групи БЕЗ ОФОРМЛЕННЯ ОПІКУНСТВА ?

Законопроектом № 7140-1 (Законом України №2122-ІХ) (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2122-%D0%86%D0%A5#Text), який почав діяти з 21.03.2022, до статті 23 Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/3543-12#Text) було внесено зміни, які передбачають, що призову під час мобілізації не підлягають, зокрема, військовозобов’язані: «які мають дружину (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю та/або одного із своїх батьків чи батьків дружини (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю I чи II групи».

Так, відповідно до абз.11 ч.1 ст. 23 ЗУ "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/3543-12#Text), Не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов’язані:
які мають
дружину (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю та/або одного із своїх батьків чи батьків дружини (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю I чи II групи.

Слід зазначити, що оформляти опіку(піклування) чи догляд  за батьком немає необхідності та при цій обставині, не впливає наявність інших родичів або місце проживання, адже ці особливості притаманні іншим підставам звільнення від військової служби під час мобілізації(абз.10,12 ч.1 ст. 23 ЗУ "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію"):

- зайняті постійним доглядом за хворою дружиною (чоловіком), дитиною, а також батьками своїми або дружини (дружина), які за висновком медико-соціальної експертної комісії або лікарсько-консультативної комісії установи охорони здоров'я потребують постійного догляду;
- опікуни особи з інвалідністю, визнаною судом недієздатною; особи, зайняті постійним доглядом за особою з інвалідністю І групи; особи, зайняті постійним доглядом за особою з інвалідністю ІІ групи або за особою, за висновком медико-соціальної експертної комісії або лікарсько-консультативної комісії установи охорони здоров'я потребує постійного догляду у разі відсутності інших осіб, які можуть здійснювати такий догляд”.

Таким чином, за наявністю батька з інвалідністю ІІ групи Ви звільнені від мобілізації та маєте прао на відстрочку.

Для підтвердження цієї підстави необхідно надати наступні документи(показати оригінали або надати нотаріально посвідчені копії(крім паспортів та інн)):

1. Свідоцтво про народження(Ваше);

2. Один із документів, що підтверджує інвалідність батька: 

довідка до акту огляду медико-соціальною експертною комісією за формою No 157-1/о (див. додаток 9)

або

Посвідчення, яке підтверджує відповідний статус

або

пенсійне посвідчення 

або

Посвідчення, що підтверджує призначення соціальної допомоги від- повідно до Законів України «Про державну соціальну допомогу особам з інвалідністю з дитинства та дітям з інвалідністю», «Про державну соціальну допомогу особам, які не мають права на пенсію, та особам з інвалідністю» 

або

Довідка для отримання пільг особами з інвалідністю, які не мають права на пенсію чи соціальну допомогу, видана структурним підрозді- лом з питань соціального захисту населення районної, районної у м. Києві держадміністрації, виконавчим органом міської ради 

3. Копії паспорту громадянина України та ІНН Ваші та батька.

4. Військово - обліковий документ чоловіка(приписне посвідчення або тимчасове посвідчення(довідка) або військовий квиток).

5. Довідка про склад сімʼї(місце проживання) Вас з батьком(у разі наявності). 

А для оформлення відстрочки необхідно подати заяву про надання відстрочки за цією підставою до військкомату(ТЦКСП) за місцем проживання, зразок можу відправити додатково(контакти у профілі або нижче). Заяву необхідно подавати в двох екземплярах(на одному ТЦКСП поставлять відмітку та віддадуть Вам, інший з пакетом вищезазначених документів заберуть), у випадку відмови реєструвати Вашу заяву та підтверджувати отримання, надсилайте заяву поштою.

Відповідно до змісту ст. 22 Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» громадяни зобов'язані прибути на виклик у військові комісаріати (військовообов'язані Служби безпеки України - на виклик Центрального управління або регіонального органу Служби безпеки України) для постановки на військовий облік та визначення призначення на воєнний час. Під час мобілізації та переведення Збройних Сил України, інших військових формувань, Оперативно-рятувальної служби цивільного захисту на штати військового часу громадяни(крім тих, хто проходить службу у військовому резерві) зобов'язані з'явитися у військові частини або на збірні пункти військових комісаріатів у строки, зазначені в отриманих ними документи (мобілізаційні розпорядження, повістки або розпорядження військових комісарів (військовообов'язані Служби безпеки України - керівників органів, де вони перебувають на військовому обліку, військовозобов'язані Оперативно-рятувальні служби цивільного захисту - керівників відповідних органів управління центрального) органу виконавчої влади, який забезпечує формування та реалізацію політику у сфері цивільного захисту.) Резервісти повинні з'явитися у військові частини у строки, визначені командирами військових частин, де вони проходять службу у військовому резерві.

Відповідно до пункту 56 Положення про підготовку і проведення призову громадян України на строкову військову службу та прийняття призовників на військову службу за контрактом, затверджене постановою Кабінету Міністрів України від 21 березня 2002 року № 352 (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/352-2002-п#Text)оповіщення громадян про призов на строкову військову службу та їх прибуття на призовні дільниці здійснюється за розпорядженнями керівників районних (міських) територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки.

Вручення повісток проводиться через відповідні органи місцевого самоврядування, керівників підприємств, установ, організацій, у тому числі закладів освіти, незалежно від підпорядкування і форми власності. Окрім того, повістки громадянам можуть також вручатися безпосередньо посадовими особами районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки.

У разі надходження на підприємство листа з військкомату, відповідальний за ведення військового обліку зобов'язаний вручити повістку військовозобов'язаному працівнику під підпис.

Якщо працівник відмовляється від отримання повістки, то відповідальна особа за ведення військового обліку має скласти акт про відмову від підпису та отримання повістки і відправити його до військкомату.

Повістка має бути вручена особисто або уповноваженими особами повинен бути складений акт про відмову від отримання повістки із підписами уповноважених осіб та свідків.

Таким чином, Ви не зобовязані самостійно з'являтися до військкомату(ТЦКСП), поки Вам не буде належним чином вручена повістка, такий обов'язок виникає після вручення повіски - обов'язок надати документи, що звільняють Вас від призову.

2.І якщо так, то як в моїй ситуації отримати направлення для мого батька для проходження медико-соціальної експертної комісії (МСЕК)? Через сімейного лікаря мого батька?

Згідно з чинним законодавством(https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1317-2009-п#Text) медико-соціальна експертиза для встановлення групи інвалідності проводиться за направленням закладу охорони здоров'я після проведення діагностичних, лікувальних і реабілітаційних заходів, за наявності відомостей, які підтверджують стійке порушення функцій організму, обумовлених захворюваннями, наслідками травм чи вродженими вадами, які спричиняють обмеження життєдіяльності.

Лікуючий лікар, у тому числі сімейний лікар, до якого звернувся за медичною допомогою пацієнт, в разі потреби оформляє направлення на МСЕК (форма 088/о) після проведення діагностичних, лікувальних і реабілітаційних заходів, за наявності відомостей, які підтверджують стійке порушення функцій організму, обумовлених захворюваннями, наслідками травм чи вродженими вадами, які спричиняють обмеження життєдіяльності.

Якщо у Вас залишились додаткові питання можете звертатися на пошту lexfirmgp@gmail.com або за допомогою месенджерів(0951856806).

Дякую за звернення, буду вдячний за відгук.

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram