Мобілізаційне розпорядження

Доброго дня. Потребую консультації юриста, оскільки весь інтернет перешукав, а законодавчої бази по своєму питанню знайти неможу.

Про себе: не служив, військової кафедри немаю. Зараз є студентом денної форми навчання (не підлягаю мобілізації). В 2015 році я без повістки пішов в військомат, пройшов комісію, мені вклеїли мобілізаційне розпорядження і сказали в разі необхідності – подзвонимо.

Від того моменту мені ніхто не дзвонив, я нікуди не ходив і т.д.

І тут я знайшов свій військовий квиток і прочитав там що треба з’явитися і протягом 6 годин. Фото додаю.

Суть питання: що мені робити? Чи має термін дії це мобілізаційне розпорядження? Чи воно досі актуальне? Більше 7 років пройшло…

14.07.2022 15:35 8334

Консультація виконавця

Игорь Дайнеко
Адвокат Чернігів
У сервісі: 4 роки
420 відгуків (418 +) (2 -)
Консультацій: 1600
Топ 3 спеціалізації:
  • Адміністративне право
  • Військове право
  • Цивільне право

Доброго дня.

Відповідно до ч. 3 ст. 22 ЗУ "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію" під час мобілізації громадяни зобов’язані з’явитися до військових частин або на збірні пункти територіального центру комплектування та соціальної підтримки у строки, зазначені в отриманих ними документах (мобілізаційних розпорядженнях, повістках керівників територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки), або у строки, визначені командирами військових частин (військовозобов’язані, резервісти Служби безпеки України - за викликом керівників органів, в яких вони перебувають на військовому обліку, військовозобов’язані, резервісти Служби зовнішньої розвідки України - за викликом керівників відповідних підрозділів Служби зовнішньої розвідки України, військовозобов’язані Оперативно-рятувальної служби цивільного захисту - за викликом керівників відповідних органів управління центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері цивільного захисту).

Так як законодавство не врегульовано строк дії такого розпорядження, мобілізаційне розпорядження є дійсним доки не буде виконане шляхом явки на збірні пункти чи військову частину.

Але необхідно звернути увагу, що  ваше мобілізаційне розпорядження не містить адреси за якою необхідно з'явитись протягом 6 годин з моменту оголошення мобілізації, а тому виконати його практично не можливо, як і не можливо притягнути до відповідальності за його не виконання. 

Щодо ваших дій, враховуючи що ви відповідно до абзацу 18 ст. 23 ЗУ "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію" рекомендував зʼявитись до військомату в порядку ч.1 ст. 22 ЗУ ЗУ "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію" для уточнення облікових даних та надати довідку з ВНЗ про навчання не денній формі та відповідно отримати відмітку в квитку про відстрочку від призову за мобілізацією. 

Такі дії виключать навіть помилкове віднесення вас до ухилянтів від служби, так як ви зʼявитесь та станете на облік в період дії загальної мобілізації. 

Бажаю успіху. 

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram