Консультація щодо виїзду за кордон студенту іноземного внз

Я всупив до Польщі на магістратуру, готую всі документи для виїзду, але до цього ще був студентом військової кафедри, мав цього року закінчити її, але трапилась війна і диплом я так і не отримав, кафедру відповідно не закінчив; чи можуть виникнути якісь складнощі при отриманні довідки про відсрочку у тцк у зв‘язку з фактом навчання на військовій кафедрі?

14.07.2022 15:49 758

Консультація виконавця

Дмитро Дончак
Юрист
У сервісі: 4 роки
739 відгуків (738 +) (1 -)
Консультацій: 1870
Топ 3 спеціалізації:
  • Діяльність фізичної особи підприємця
  • Військове право
  • Кредити банків

Добрий день.

Раніше діяла норма закону, згідго з якою відстрочка від призову діяла лише під час першого навчання у вищому навчальному закладі. Зараз питання відстрочки регулюються Законом України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію".

У відповідності до статті 23 вищевказаного закону, не підлягають мобілізації військовозобов’язані - здобувачі професійної (професійно-технічної), фахової передвищої та вищої освіти, асистенти-стажисти, аспіранти та докторанти, які навчаються за денною або дуальною формами здобуття освіти. Тобто всі студенти денної та дуальної форми навчання мають відстрочку від мобілізації. Перша освіта, чи це вже друга освіта - немає значення. Закінчували Ви військову кафедру під час здобуття першої вищої освіти, чи не закінчували - також немає значення. В любому випадку, Ви вже маєте відстрочку від мобілізації (за умови навчання на денній або дуальній формі, і за умови надання до військомату всіх необхідних документів).

Але щоб виїхати за межі України, Вам потрібно документально підтвердити наявність відстрочки, тобто отримати у військоматі Довідку про відстрочку та отримати відповідний запис у своєму військово-обліковому документі.

Які документи потрібно надати до військомату:

-- документ з польського ВНЗ про зарахування на магістратуру на денну (дуальну) форму навчання;

-- переклад цього документу на українську мову, завірений нотаріально;

-- свій військово-обліковий документ.

Що робити якщо у військоматі відмовляються надати довідку:

Написати письмову заяву про видачу довідки, додати до заяви копії всіх вищезазначених документів, заяву зробити в 2-х екземплярах. Один екземпляр (разом з копіями документів) здаєте в військомат, а на іншому Вам поставлять відмітку про вручення. Щоб отримати зразок заяви, маякніть мені на мою ел.пошту ddmitr@ukr.net і я скину цей зразок (тут немає можливості прикріпити файл, а Ваші контакти мені не відкриваються). Військомат буде зобов'язаний надати письмову відповідь. Якщо це буде відмова у видачі довідки, то таку відмову можна буде оскаржити або до обласного військомату або одразу до суду.

Що робити, якщо відмовляються ставити відмітку про вручення:

В такому разі здавати документи немає сенсу. Направляйте їх Укрпоштою цінним листом, з описом вкладеного, кур'єрською доставкою. Другий екземпляр опису та чек Укрпошти зберігаєте. Після цього вони будуть зобов'язані надати письмову відповідь, з мотивами своєї відмови.

Що робити якщо здали заяву, а її ігнорують і ніяк не відповідають:

Дзвонити на гарячу лінію Міністерства оборони України. Пояснити всю ситуацію. Додзвонитися важко, але можна. Тел. 0-800-50-04-42 додаткові телефони за посиланням на сайті Міністерства оборони: https://www.mil.gov.ua/kontakti/garyacha-liniya.html

Ваш дзвінок зареєструють, назвуть номер звернення. Запишіть його. Через деякий час (узгоджений при реєстрації скарги) передзвоніть, назвіть номер свого звернення і дізнаєтесь про результати розгляду скарги.

Що робити, якщо замість довідки про відстрочку Вам намагаються вручити повістку про відправку:

а) дзвонити на гарячу лінію;

б) в повістці є відривний корінець, на якому вам запропонують поставити підпис. Перед тим як підписати, напишете: "в мене є документ про зарахування на навчання до _________ , виданий "__" ______ 2022 року. Також є переклад цього документу. Переклад завірений нотаріусом ______ (ПІБ нотаріуса). Всі ці документи я надав працівникам ТЦК ________ (назва військомату) У відповідності до ст.23 ЗУ "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію" я не підлягаю мобілізації. Вважаю повістку протиправною та незаконною, вимоги повістки виконувати не буду".

Окрім цього, направити цінним листом (або здати особисто, якщо погодяться поставити відмітку про вручення) до військомату Заяву, в якій викласти всі обставини вручення повістки.

Зразок заяви також можу скинути через ел.пошту.

Документи для перетину кордону:

  • документ про навчання з закордонного ВНЗ;
  • нотаріальний переклад цього документу;
  • військово-обліковий документ;
  • довідка з військомату про відстрочку;
  • студентський квиток або студентська віза.

Особлива увага до останнього пункту. Якщо такі документи у Вас є, то взагалі не буде жодних проблем з перетином кордону. Якщо немає ані квитка, ані візи, то прикордонники можуть заперечувати щодо перетину кордону. В такому разі вимагайте щоб Вам вручили письмове Рішення про відмову в перетинанні кордону. З цим рішенням йдіть до начальника прикордонного загону (ПІБ та назва будуть вказані в Рішенні про відмову). І або усно, або письмово просіть уладнати проблему. Не захоче - пишіть йому письмову скаргу на протиправні дії прикордонників і здавайте, з доказами вручення. В жодному документі немає згадок про візу або квиток. Тому, якщо Вам відмовлять в перетині кордону, посилаючись на відсутність цих документів, знайте що це незаконно. В такому випадку, потрібно дзвонити на телефон довіри Держприкордонслужби України за номером 0-800-218-808 та скаржитись, що прикордонники незаконно відмовляють в перетині кордону. Додзвонитися також дуже важко, але можна. Ваш дзвінок зареєструють, назвуть номер звернення. Потім можна буде передзвонити, назвати номер свого звернення і дізнатися про результати розгляду скарги.

Для отримання зразків заяв та якщо щось незрозуміло - пишіть на мою пошту ddmitr@ukr.net

З повагою, Дмитро Дончак.

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram