Відстрочка студенту іноземного вуза

Добрий день, хотів би Вас запитати чи достатньо для відстрочки документ про допуск на навчання 1 семетру, та довідкою про оплату 1 семестру польського ВНЗ. Чи обов`язково мати студентський квиток або візу. Чи без студентського дадуть відстрочку та пропустять на кордоні. І яку заяву потрібно подавати для отримання відстрочки, яка дає можливість виїзду за кордон.

Буду вдячний Вам за відповідь

15.07.2022 14:05 1142

Консультація виконавця

Марина Бекало
Адвокат Одеса
У сервісі: 5 років
727 відгуків (726 +) (1 -)
Консультацій: 1903
Топ 3 спеціалізації:
  • Податкове право
  • Зовніншньоекономічна діяльність
  • Військове право

Добрий день.

1.Для  отримання відстрочки в РТЦ та СП (за старою назвою- військоматі), Ви маєте надати документи з ВНЗ а підтвердження факту зарахування на навчання, ВНЗ має надати Вам довідку про зарахування, де буде вказано, що Ви зараховані на денну форму навчання. Та мають бути вказаний період навчання (семестр/рік). Деякі військомати  вимагають ще контракт та докази сплати за навчання згідно контракту ( квитанція) за семестр/рік/місяць. Допуск до навчання можливо і є достатнім документом, якщо в ньому зазначена інформація що Ви є студентом денної/дуальної форми навчання, та зараховані на такий то період, за напрямком магістр/бакалавр, ща спеціальністю такою. Якщо в допуску є така інформація, то її достатньо. Документ про оплату теж має бути, адже дуже часто  в військоматах витребують підтвердження факту оплати. Тобто, надання відстрочки буде залежити також від того, яка інформація буде відображена в довідці закладу про зарахування. Що головне має бути: рівень (напрямок) освіти, спеціалізація за якою Ви набуваєте освіту, денна форма навчання, строк навчання ( навчальний рік 2022-2023). Ця довідка буде підставою для надання відстрочки. Можете скинути мені свій допуск я подивлюся чи достатньо в ньому інформації. 

2. Вичерпного переліку документів для отримання відстрочки які Ви маєте надати до військомату, законодавством не передбачено. Студентська віза та квиток не є обов'язковими документами. І на практиці їх не витребують. В мирний час, так і в воєнний час на підтвердження права на відстрочку достатньо довідки від ВНЗ. 

Студенський квиток в військоматі та в пункті перетину не вимагають. Адже більшість європейських ВНЗ не видають студентський квиток взагалі. А якщо і видають, то протягом навчання особисто в руки, всі це розуміють. Стосовно студентської візи ситуація зараз складна та теж ні для кого не секрет. Адже дипломатичні установи іноземних держав в Україні не працюють, та візи ніхто не оформлює.  Ви перетинаєте кордон в порядку безвізу, а на місці Вам вже треба оформлювати або візу або статус тимчасового захисту.

Щодо візи та квитка: ст. ЗУ "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію", призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період не підлягають також: здобувачі професійної (професійно-технічної), фахової передвищої та вищої освіти, асистенти-стажисти, аспіранти та докторанти, які навчаються за денною або дуальною формами здобуття освіти.  Тут не вказано, що має бути студентський квиток/віза.

П. 2-6 Правил перетинання державного кордонуПро затвердження Правил перетинан... | від 27.01.1995 № 57 (rada.gov.ua) , згідно до якого у разі введення на території України надзвичайного або воєнного стану право на перетин державного кордону, крім осіб, зазначених у пунктах 2-1 та 2-2 цих Правил, також мають інші військовозобов’язані особи, які не підлягають призову на військову службу під час мобілізації. Ця норма не поширюється на осіб, визначених в абзацах другому - восьмому частини третьої статті 23 Закону України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію" ( 3543-12 ), не передбачено надавати студентську візу /квиток.

Крім того,  перелік документів що визначений в п. 2 Правил  не передбачає обов'язок надання cтуд квитка або візи  для перетину кордону. Підставою для перетину у Вас буде: паспорт громадянина для виїзду за кордон ( закордонний паспорт), довідка з військомату про надану відстрочку та відсутність заперечень щодо Вашого виїзду ( військомат це називає дозвіл на перетин кордону). 

У разі виникнення додаткових питань, звертайтеся marina.bekalo@gmail.com

З повагою,

Адвокат Бекало Марина

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram