Питання про документи дитини, та статус матері одиначки.

В свідоцтві про народження дитини неможна поставити прочерк в рядку тато. Тому РАКС пише не існуючу людину. Наскільки це взагалі коректно? І як в практиці фіксується статус матері одиночки? Чи можуть просити підтвердження батька якщо він указаний в свідотстві, але то не існуюча особа. Як підтвердити статус без батька якщо в свідотстві це не указано?

15.07.2022 15:58 2655

Консультація виконавця

Ірина і Владислав Леонови
Адвокат
У сервісі: 5 років
246 відгуків (245 +) (1 -)
Консультацій: 793
Топ 3 спеціалізації:
  • Сімейне право
  • Військове право
  • Цивільне право

Доброго дня!

Стосовно вашого питання можемо повідомити наступне 

Державна реєстрація народження дитини проводиться з одночасним визначенням її походження та присвоєнням їй прізвища, власного імені та по батькові. Походження дитини визначається відповідно до Сімейного кодексу України.

При народженні дитини у матері, яка не перебуває у шлюбі та відсутня заява батька щодо батьківства, запис про батька дитини у книзі реєстрації народжень провадиться за прізвищем та громадянством матері, а ім’я та по батькові батька дитини записуються за її вказівкою (частина перша статті 135 Сімейного кодексу України).

Законодавство не передбачає проставлення прочерку в графі "батько" у свідоцтві про народження дитини. Отже, відомості про батька при реєстраціїї факта народження, а саме - ім’я та по-батькові зазначаються за бажанням матері дитини. Існуюча це людина, чи не існуюча - не має значення. А прізвище дитини, відповідно, зазначається за прізвищем матері. 

При зверненні до Органу ДРАЦС для реєстрації народження дитини до актового запису про народження вносяться відомості за заявою матері дитини на підставі статті 135 Сімейного кодексу України, при цьому перевіряються у  реєстрі актів цивільного стану громадян відомості щодо наявності/відсутності у матері зареєстрованого шлюбу. Із заявою також подається  документ, які підтверджує факт народження, паспорт громадянина України.

Державна реєстрація народження відповідно до ч.1 ст.135 Сімейного кодексу України може також проводитися за заявою в електронній формі в межах комплексної послуги «єМалятко», що подається через портал «Дія» матір’ю дитини, яку ідентифіковано шляхом використання кваліфікованого електронного підпису, який дає можливість однозначно ідентифікувати заявника.

Разом із свідоцтвом про народження дитини відділом державної реєстрації актів цивільного стану видається витяг з Державного реєстру актів цивільного стану громадян про державну реєстрацію народження із зазначенням відомостей про батька відповідно до ч.1 ст.135 Сімейного кодексу України. 

Цей Витяг є основним документом, який підтверджує статус одинокої матері. 

Підсумовуючи викладене, відповідаємо на ваші питання:

Наскільки це взагалі коректно? - ставити прочерк не передбачено законом. Записувати неіснуючу людину за власним бажанням працівники РАЦС не мають повноважень. Відомості про батька дитини (ім’я та по-батькові) зазначаються зі слів матері за її вказівкою, прізвище дитини - за прізвищем матері. 

І як в практиці фіксується статус матері одиночки? - факт того, що матір народила дитину, не перебуваючи у шлюбі,   та батько дитини не визнає батьківство або взагалі невідомий, на практиці фіксується у реєстрі актів цивільного стану громадян про державну реєстрацію народження на підставі ч.1 статті 135 СК України. Запис за зазначеною статтею Сімейного кодекса свідчить про те, що мати одинока.  Якщо дитина народжується у шлюбі або батько подає заяву про батьківство, то факт народження реєструється за іншою статтею Сімейного кодекса. 

Чи можуть просити підтвердження батька якщо він указаний в свідотстві, але то не існуюча особа - у свідоцтві про народження дитини не зазначається, що реєстрація дитини відбулася зі слів матері, тому, єдиний документ, який підтверджує відсутність батька - це витяг з Державного реєстру актів цивільного стану громадян. Просити підтвердження відомостей про батька можуть, наприклад, при оформленні статусу одинокої матері в управлінні соцзахисту чи при перетині кордону. Отже, для цього потрібно мати Витяг разом зі свідоцтвом про народження дитини. 

Як підтвердити статус без батька якщо в свідотстві це не указано? - статус "без батька" можна підтвердити виключно витягом з Державного реєстру актів цивільного стану громадян про державну реєстрацію народження. 

Якщо у Вас є додаткові або уточнюючі питання, можете написати на електронну пошту pravoizachita@gmail.com

Будемо вдячні за відгук щодо отриманої консультації

Успіхів Вам!

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram