Чи може виїхати з України чоловік 30-ти років за кордон на навчання?

Чи може виїхати з України чоловік 30-ти років за кордон на навчання якщо він тільки вступив до вищого учбового закладу у Польщі?
Дуже багатто информації є про те, що можна виїхати на продовження навчання, але не зрозуміло, чи можна виїхати якщо дата зарахування до университету це липень 2022 року?

15.07.2022 19:28 982

Консультація виконавця

Дмитро Дончак
Юрист
У сервісі: 4 роки
741 відгук (740 +) (1 -)
Консультацій: 1878
Топ 3 спеціалізації:
  • Діяльність фізичної особи підприємця
  • Військове право
  • Кредити банків

Добрий день.

Виїзд за межі України особам чоловічої статі віком від 18 до 60 років заборонений, окрім тих осіб, хто не підлягає мобілізації.

Перелік осіб, які не підлягають мобілізації, наведений в статті 23 Закону України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію". У відповідності до вищезгаданої статті, не підлягають мобілізації військовозобов’язані - здобувачі професійної (професійно-технічної), фахової передвищої та вищої освіти, асистенти-стажисти, аспіранти та докторанти, які навчаються за денною або дуальною формами здобуття освіт.

Для виїзду за межі України, в пункті перетину кордону потрібно пред'явити наступні документи:

  1. документ про навчання з закордонного ВНЗ;
  2. нотаріальний переклад цього документу;
  3. військово-обліковий документ;
  4. довідка з військомату про відстрочку;
  5. студентський квиток або студентська віза.

Для отримання довідки про відстрочку, у військомат потрібно надати наступні документи:

  1. документ про навчання з закордонного ВНЗ;
  2. нотаріальний переклад цього документу;
  3. військово-обліковий документ.

Ваш вік немає значення: в Польщі вік вступу на навчання не обмежується, тому ані військомат, ані прикордонникик не можуть і не мають права відмовляти на підставі вікових обмежень.

Що має значення: навчання повинно відбуватися за денною або дуальною формами навчання.

З моменту зарахування Ви вважаєтесь студентом, отже маєте право на виїзд за межі України.

Щодо можливості виїзду за кордон тільки для продовження навчання:

Дійсно, якщо зайти на сайт Міністерства реінтеграції за посиланням https://minre.gov.ua/news/vyyizd-studentiv-za-kordon-v-umovah-voyennogo-stanu то там є така фраза "Студенти призовного віку, що навчаються в закладах освіти за межами України під час воєнного стану можуть виїжджати за кордон для продовження навчання".

В той же час, в жодному нормативному акті немає вказівок, що пропускати за кордон можна лише тих, хто поступив на навчання до початку війни. Також слід зазначити, що в самій інфографіці, яка розроблена Міністерством з питань реінтеграції та показана на сайті, взагалі немає цієї фрази (про виїзд тільки для продовження навчання). Тому не звертайте на неї уваги.

Якщо у військоматі відмовляються видати довідку про відстрочку, або прикордонникик не пропускають через кордон із-за того, що Ви тільки поступили, знайте що це незаконно.

Якщо виникають проблеми у військоматі:

а) дзвонити на гарячу лінію Міністерства оборони України. Пояснити всю ситуацію. Додзвонитися важко, але можна. Тел. 0-800-50-04-42 додаткові телефони за посиланням на сайті Міністерства оборони: https://www.mil.gov.ua/kontakti/garyacha-liniya.html

Ваш дзвінок зареєструють, назвуть номер звернення. Запишіть його. Через деякий час (узгоджений при реєстрації скарги) передзвоніть, назвіть номер свого звернення і дізнаєтесь про результати розгляду скарги.

б) написати письмову Заяву про надання відстрочки від мобілізації в зв'язку з навчанням. Прикріпити до заяви копії всіх необхідних длокументів. Здати через канцелярію військомату або направити поштою. На письмову заяву зобов'язані надати письмову відповідь. Негативну відповідь (відмову) можна буде оскаржити.

Якщо виникають пробеми при перетині кордону:

а) дзвонити на телефон довіри Держприкордонслужби України за номером 0-800-218-808 та скаржитись, що прикордонники незаконно відмовляють в перетині кордону. Додзвонитися також дуже важко, але можна.

б) звернутися зі скаргою до начальника прикордоннго загону. Адреса та номер прикордоннго загону буде написано в Рішенні про відмову в перетинанні кордону. У відповідності з діючим законодавством, саме начальник прикордонного загону має повноваження змінити або взагалі скасувати Рішення про відмову.

В будь-якому разі я впевнений, що все буде добре, і Ви зможете виїхати на навчання. Якщо щось незрозуміло - пишіть на мою пошту ddmitr@ukr.net

З повагою, Дмитро Дончак.

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram