Виїхати із запрошенням на навчання

Чи існує можливість виїхати за кордон, маючи лише запрошення на навчання ( підготовчі курси з англійської) із подальшим вступом до польського університету та оформленою студентською візою за цим запрошенням?

15.07.2022 20:36 902

Консультація виконавця

Ірина і Владислав Леонови
Адвокат
У сервісі: 5 років
245 відгуків (244 +) (1 -)
Консультацій: 789
Топ 3 спеціалізації:
  • Сімейне право
  • Військове право
  • Цивільне право

Доброго дня!

Стосовно вашого питання можемо повідомити наступне

Відповідно до ч. 2 ст. 23 Закону України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію" не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов’язані, які є здобувачами фахової передвищої та вищої освіти, асистенти-стажисти, аспіранти та докторанти, які навчаються за денною або дуальною формами здобуття освіти.  Підготовчі курси з англійської не є підставою для отримання відстрочки, оскільки курси не є фаховою передвищою або вищою освітою. Тому, у випадку навчання на підготовчих курсах, відсутні підстави для звільнення від призову під час мобілізації та для виїзду за кордон. 

Коли чоловіка вже буде зараховано до ВНЗ, то в цьому випадку вже буде можливість виїхати за кордон на навчання як здобувача передвищої або вищої освіти. Головне, щоб навчання відбувалося за денною формою, про що навчальний заклад повинен надати довідку. 

Отже, виїхати за кордон для навчання на підготовчих курсах в данному випадку не можна. Виїхати за кордон для основного навчання у ВНЗ за денною формою освіти - можна. Якщо початок навчання буде, наприклад, восені, то виїхати чоловік може зараз, не чекаючи початку навчання, оскільки право на відстрочку виникає не з моменту початку навчання, а з моменту зарахування до ВНЗ.

Для отримання відстрочки від призову під час мобілізації необхідно звернутися до військомату та надати документи, які підтверджують навчання у закордонному ВНЗ. Це може бути контракт, довідка ВНЗ, документи про сплату навчання, запрошення на навчання, в тому числі і на підготовчі курси). 

Усі документи повинні бути з перекладом на українську мову та посвідчені нотаріусом. 

Зазначені документи разом із заявою про надання відстрочки від призову під час мобілізації потрібно надати на розгляд військомату. За результатами розгляду буде надана відстрочка, зроблено відповідний запис у військовому квитку та надана довідка (дозвіл) для виїзду за кордон.

Для виїзду за кордон необхідно мати наступні документи:

студентський квиток або студентська віза;

перекладені та нотаріально завірені документи навчання  у закордонному вузі;

військово-облікові документи з записом щодо надання  відстрочки від призову (призову за мобілізацією),

довідка військомату для виїзду за кордон для здобувачів фахової передвищої та вищої освіти, асистентів-стажистів, аспірантів та докторантів, які навчаються за кордоном за денною або дуальною формами здобуття освіти.

Якщо у Вас є додаткові чи уточнюючі питання, можете написати на електронну пошту pravoizachita@gmail.com

Будемо вдячні за відгук щодо наданої консультації.

Успіхів Вам!

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram