Неуплата ЕСВ ФОП, ошибка закрытия

Добрый вечер. 
Дайте совет пожалуйста, я в 2002 открыл ФОП, в 2005 уехал учится за границу и по доверенности родители должны были закрыть ФОП. Вот сейчас обнаружил, что я должен около 15 тысяч (Судя по всему ФОП мне не закрыли и как оказалось с 2019 стали начислять ЕСВ). C 2005 до 2019 постоянно проживал за границей. с 2019 по сейчас нахожусь в основном в Украине но официально нигде не работаю; После 2005 никакой отчетности не делал так как думал что всё закрыто.
К сожалению никаких доказательств / подтверждений о закрытии ФОП не сохранилось.

- Банковских счетов у ФОПа нету, 
- никакой деятельности ФОП в Украине не веду.
- Сейчас написано в ДИЯ что я в "загальной группе". 
- в кабинете налоговой долг виден
- на сайте https://clarity-project.info/ долг виден
- на сайте https://erb.minjust.gov.ua/#/search-debtors в должниках нету
- предполагаю что за второй квартал 2022 насчитают еще ЕСВ

Хочу отметить, что у меня есть проект музыкальный проект. на который мне приходят деньги через payonner которые я перекидываю на MONOBONK (личный счет). Это примерно 3000-5000 гривен в месяц. По этим поступлениям ничего не декларирую. 

Как посоветуете действовать :
1) закрыть как можно быстрее ФОП чтобы не продолжала начисляться ЕСВ ? 
2)  получится ли отказаться от уплаты ЕСВ ?
Какая процедура ? Наверное надо через суд ... Если суд выиграем готов сделать % от сэкономленных денег

Благодарю.

16.07.2022 20:42 1014

Консультація виконавця

Олександр Старенков
Адвокат
У сервісі: 5 років
84 відгука (82 +) (2 -)
Консультацій: 234

Вітаю!

Щиро вдячний, що обрали саме мене!

 

Згідно із змінами, внесеними Законом України від 03 жовтня 2017 року № 2148-УІІІ «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо підвищення пенсій»  до Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов`язкове державне соціальне страхування» від 08 липня 2010 року №2464-VI, з 01.01.2018 у разі якщо ФОП, які застосовують загальну систему оподаткування, не отримано дохід (прибуток) у звітному кварталі або окремому місяці звітного кварталу, такі платники зобов`язані визначити базу нарахування, але не більше максимальної величини бази нарахування ЄВ, встановленої Законом № 2464. При цьому сума ЄВ не може бути меншою за розмір мінімального страхового внеску на місяць (пункту 2 частини першої ст. 7 Закону № 2464 у редакції Закону №2148).

Необхідно звернутися до центру надання адміністративних послуг з заявою про державну реєстрацію припинення фізичною особою-підприємцем її підприємницької діяльності. ФОП позбавляється статусу підприємця від дати внесення до Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань відповідного запису. Припинення підприємницької діяльності здійснюється незалежно від місцеперебування ФОП у межах України. Це можливо зробити онлайн.

Відмовитися від сплати ЄСВ не вдасться, для цього необхідно в органах податкової служби витребувати докази нарахування Вам ЄСВ. (направлення на перевірку, акт перевірки, повідомлення-рішення про нарахування Вам зазначеної Вами суми и т.п.) Це потрібно для звернення до адміністративного суду.

Відповідно до статті 5 Кодексу адміністративного судочинства України, кожна особа має право в порядку адміністративного судочинства, звернутися до адміністративного суду, якщо вважає, що рішенням, дією чи бездіяльністю суб’єкта владних повноважень порушені її права, свободи або законні інтереси, і просити про їх захист шляхом. Іншого шляху нема.

Маю позитивну практику участі у вирішенні таких спорів, тому звертайтеся.

Телефони: 0972426086(Вайбер або Телеграм) та 0930995811 або E-mail: starenkow@ukr.net

         Прошу залишити відгук, якщо Вам сподобалася повнота та якість моєї консультації.

Заздалегідь вдячний!

З повагою,

Адвокат Олександр Старенков

 

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram