Як можна використати ступінь кандидата наук (Ph.D.) для виїзду за кордон військовозобовязанному?

Чи можливо взагалі, і якщо так то яка процедура?
Читав що начебто може виїхати працівник ВУЗу с вченим ступенем.. дякую

18.07.2022 10:47 1207

Консультація виконавця

Анастасія Іванченко
Адвокат Київ
У сервісі: 2 роки
125 відгуків (125 +) (0 -)
Консультацій: 260

Доброго дня!

Відповідно до положень абз. 3 ч. 3 ст. 23 Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію», в редакції Законів № 2745-VIII від 06 червня 2019 року та № 2196-IX від 14 квітня 2022 року, призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період не підлягають: наукові і науково-педагогічні працівники закладів вищої та фахової передвищої освіти, наукових установ та організацій, які мають вчене звання та/або науковий ступінь, і педагогічні працівники закладів професійної (професійно-технічної) освіти, закладів загальної середньої освіти, за умови що вони працюють відповідно у закладах вищої чи фахової передвищої освіти, наукових установах та організаціях, закладах професійної (професійно-технічної) чи загальної середньої освіти за основним місцем роботи не менш як на 0,75 ставки.

Тобто, якщо Ви маєте науковий ступінь і працюєте у закладі вищої освіти чи в науковій установі не менш як на 0,75 ставки - Ви не підлягаєте мобілізації. Якщо ж Ви не працюєте у вищезазначених установах на 0,75 ставки, сам лише науковий ступінь не звільняє Вас від мобілізації.

Разом з цим, згідно з пунктом 2-6 Правил перетинання державного кордону громадянами України, затверджених Постановою КМУ від 27.01.1995 року № 57 (в редакції від 14 червня 2022 року):

- у разі введення на території України надзвичайного або воєнного  стану право на перетин державного кордону, крім осіб, зазначених  у  пунктах  2-1 та  2-2  цих Правил, також мають інші військовозобов’язані особи, які не підлягають призову на військову службу під час  мобілізації. Ця норма не поширюється на осіб, визначених в абзацах другому - восьмому частини третьої статті 23 Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію».

Зазначені зміни були внесені до Правил перетинання державного кордону громадянами України Постановою Кабінету Міністрів України від 01 квітня 2022 року № 399 (посилання на постанову: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/399-2022-п#Text).

Згідно з офіційними роз’ясненнями Державної прикордонної служби України від 03 травня 2022 року, під іншими особами, що визначені п. 2-6 Правил перетинання кордону, розуміються:

- заброньовані на період мобілізації та на воєнний час за органами державної влади, іншими державними органами, органами місцевого самоврядування, а також за підприємствами, установами і організаціями в порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України;

- визнані відповідно до висновку ВЛК тимчасово непридатними до військової служби за станом здоров’я на термін до шести місяців (з наступним проходженням військово-лікарської комісії);

- чоловіки, на утриманні яких перебувають троє і більше дітей віком до 18 років;

- чоловіки, які самостійно виховують дитину (дітей) віком до 18 років;

- жінки та чоловіки, які мають неповнолітню дитину (дітей) і чоловіка (дружину), який (яка) проходить військову службу за одним із видів військової служби, визначених ч. 6 ст. 2 Закону України «Про військовий обов’язок і військову службу»;

- працівники органів військового управління (органів управління), військових частин (підрозділів), підприємств, установ та організацій Міністерства оборони України, Збройних Сил України, Державної служби спеціального зв’язку та захисту інформації України, Служби безпеки України, Служби зовнішньої розвідки України, Національної гвардії України, Державної прикордонної служби України, Національної поліції України, податкової міліції, Національного антикорупційного бюро України, Державного бюро розслідувань, Державної виконавчої служби України, Управління державної охорони України.

Отже, Ви не підлягаєте призову під час мобілізації (за умови, що працюєте у закладі вищої освіти на 0,75 ставки), але не зможете виїхати через заборону, що встановлена п. 2-6 Правил перетинання державного кордону.

Виїхати за межі України Ви можете лише за наявності інших підстав, що передбачені пунктами  2-1, 2-2, 2-6 Правил перетинання державного кордону громадянами України.

Якщо у Вас є додаткові питання можете написати мені на електронну пошту ivanchenko.2015av@gmail.com

Якщо Вам була корисна моя консультація буду вдячна за відгук.

З повагою, адвокат Анастасія ІВАНЧЕНКО

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram