Вступ військовозобов'язаного до іноземного ВУЗу

Доброго дня!

Я поступаю на денну магістратуру в польський університет. Для цього планую отримати дозвіл на виїзд від військкомату.

1. Чи може військкомат відмовити у розгляді моєї заяви про вступ та виїзд через те, що я офіцер запасу?

2. Як часто потрібно буде поновлювати дозвіл на перебування за кордоном і чи потрібно буде взагалі?

3. Які наслідки можуть бути, якщо мене виключать з університету та я не повернусь в Україну?

18.07.2022 12:06 1244

Консультація виконавця

Марина Бекало
Адвокат Одеса
У сервісі: 5 років
728 відгуків (727 +) (1 -)
Консультацій: 1909
Топ 3 спеціалізації:
  • Податкове право
  • Зовніншньоекономічна діяльність
  • Військове право

Добрий вечір.

1. Ні, це не є підставою для відмови у наданні відстрочки, адже Ви як військовозобов'язаний маєте право на відстрочку від служби на підставі ст. 23 Закону про мобілізацію.

Згідно до ч. 3 ст. 23  ЗУ "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію", призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період не підлягають також: здобувачі професійної (професійно-технічної), фахової передвищої та вищої освіти, асистенти-стажисти, аспіранти та докторанти, які навчаються за денною або дуальною формами здобуття освіти.

В зазначеній статті Закону не вказано про те, що офіцери запасу є винятком та не мають права на відстрочку.

2. "Дозвіл " на перетин кордону, або довідки про відстрочку поновлювати не потрібно, адже законодавством взагалі не передбачено, що такі документи мають бути, також форми таких документів не затверджені нормативно-правовими актами. Із тих довідок, що я бачила вони надаються безстроково. Але виходячи із юридичної логіки, то довідка про відстрочку має діяти або на весь строк навчання в учбовому закладі , або на час правового режиму воєнного стану та мобілізації. Але законодавство про це нічого не говорить нам.

Обов'язок підтверджувати право на відстрочку був передбачений у разі надання відстрочки від строкової служби згідно до ст. 17 Закону України "Про військовий обов'язок і військову службу" до 1 жовтня кожного року. Студентам ВНЗ  (оскільки вони ведуть військовий облік) це робили замість студентів. Вказана стаття 17 стосується відстрочки виключно від строкової служби в армії (хлопців до 27 років) в мирний час.  Оскільки зараз строкова служба сказована Указом Президента через воєнний стан та здійснюється призов на військову службу під час мобілізації,  Вам то РТЦ  СП ( військомат) має  надати Вам відстрочку на підставі ст. 23 ЗУ "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію". А стаття 23 закону про мобілізацію не передбачає обов'язок підтверджувати право на відстрочку, або поновлювати дозвіл (довідку) військомату кожний рік або інший період.

3. Жодних наслідків. Це ніхто не контролює, військомати не маєть юридичного механізму  контролю статусу студента ВНЗ, що знаходиться за межами України. Та відповідальності за відрахування з ВНЗ та неповернення в Україну, законодавством не передбачена.

У разі виникнення додаткових питань, звертайтеся marina.bekalo@gmail.com

З повагою,

Адвокат Бекало Марина

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram