Термін повторного проходження ВЛК та виїзд за кордон як тимчасово непридатний

Доброго дня.
Після отримання повістки був направлен на ВЛК.
4 мая на ВЛК визнали тимчасово непридатним до військової служби за ст. 44 та ст. 56 графи 2 приказа 402 та потребує лікування строком на 2 місяці.
тобто якщо я правильно зрозумів то до 3 липня я займаюся лікуванням стану свого здоров`я.

Питання:
я повинен сам з`явиться на ВЛК або чекати коли надішлють повістку для проходження ВЛК?
коли або в який термін мені необхідно з`явитися для повторного проходження ВЛК?
коли або в який термін чекати повторну повістку для проходження ВЛК?

на даний час моє лікування не закінчено.
Найближчим часом (1-1,5 місяці) у мене запланована ще одна операція, після якої буде надано ще 6 місяців визнаним тимчасово непридатним до військової служби за ст. 44 та ст. 56.

Питання:
після проведення операції та отримання витягу ВЛК про тимчасову непридатність до військової служби за ст. 44 та ст. 56. на термін 6 місяців
чи дозволено мені виїзд за кордон на лікування у зв`язку з тимчасово непридатним до військової служби?

крім стандартних документів для виїзду за кордон (біометричного закордонного паспорта)
які додаткові документи з військкомату необхідні для пред`явлення прикордонній службі на кордоні?

Дякую за допомогу.

18.07.2022 13:23 6778

Консультація виконавця

Борис Луговий
Адвокат Запоріжжя
У сервісі: 3 роки
5 відгуків (5 +) (0 -)
Консультацій: 13

Доброго дня.

Відповідаю на Ваші питання:

1. "Я повинен сам з`явиться на ВЛК або чекати коли надішлють повістку для проходження ВЛК?".
Обов'язок громадянина прибути до територіального центру комплектування та соціальної підтримки (ТЦК та СП) виникає виключно, коли його викликають туди в установленому порядку. Якщо, після проведення першої ВЛК, Вам не була вручена повістка із вимогою прибути до ТЦК та СП через 2 місяці або у Постанові ВЛК не було зазначено "переогляд через 2 місяці", то Ви не зобов'язані ініціативно прибути до ТЦК та СП.

Зокрема, відповідно до абзацу 3 Додатку 1 до Порядку організації та ведення військового обліку призовників і військовозобов’язаних, затвердженого Постановою КМУ №921 від 07.12.2016 "Призовники і військовозобов’язані повинні прибувати за викликом районних (міських) територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки (органів СБУ) на збірні пункти, призовні дільниці у строки, зазначені в отриманих ними документах (мобілізаційних розпорядженнях, повістках або розпорядженнях районних (міських) територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки (органів СБУ)), для взяття на військовий облік та визначення призначення на воєнний час, оформлення військово-облікових документів, приписки, проходження медичного огляду, направлення на підготовку з метою здобуття або вдосконалення військово-облікової спеціальності, призову на військову службу або на збори військовозобов’язаних"

2. "Коли або в який термін мені необхідно з`явитися для повторного проходження ВЛК?".

Якщо ТЦК та СП не вручав Вам жодних повісток та не встановлював жодних термінів, то Вам потрібно або чекати чергову повістку про виклик, або Ви можете за власним бажанням прибути до ТЦК та СП для проходження повторного огляду ВЛК після проведення операції.

3. "Коли або в який термін чекати повторну повістку для проходження ВЛК?".

Це питання залежить від ТЦК та СП. Можливо, що повторну повістку Ви і не отримаєте взагалі. Наприклад, якщо під час проходження першої ВЛК, вони побачили, що за станом здоров'я Ви їх не цікавите у якості військовозобов'язаного, то вони можуть і не викликати Вас взагалі.

4. "після проведення операції та отримання витягу ВЛК про тимчасову непридатність до військової служби за ст. 44 та ст. 56. на термін 6 місяців чи дозволено мені виїзд за кордон на лікування у зв`язку з тимчасово непридатним до військової служби?".

По-перше, відповідно до пункту 3.10 Наказу Міністерства оборони України №402 від 14.08.2008 "У воєнний час та під час мобілізації, на особливий період відстрочка від призову за станом здоров'я надається військовозобов'язаному на строк до 2 місяців. За медичними показаннями продовжується на строк до 2 місяців. Втретє продовження надається на такий самий строк. Після закінчення відстрочки військовозобов'язані оглядаються для вирішення питання про придатність до військової служби."

Тобто, під час мобілізації відстрочка від призову за станом здоров'я не видається одразу на 6 місцяців. Після проведення операції, Ви зможете отримати відстрочку від призову за станом здоров'я ще два рази по два місяці кожний. Після цього, ВЛК повинно буде прийняти остаточне рішення щодо виключення Вас з військового обліку за станом здоров'я або ж щодо визначення ступеню Вашої придатності до військової служби.

По-друге, так, при наявності Постанови ВЛК про тимчасову непридатність за станом здоров'я, Вам буде дозволено виїзд за кордон.

Зокрема, відповідно до пункту 2-6 Правил перетинання державного кордону громадянами України, затверджених Постановою КМУ №57 від 27.01.1995 "У разі введення на території України надзвичайного або воєнного стану право на перетин державного кордону, крім осіб, зазначених у пунктах 2-1 та 2-2 цих Правил, також мають інші військовозобов’язані особи, які не підлягають призову на військову службу під час мобілізації. Ця норма не поширюється на осіб, визначених в абзацах другому - восьмому частини третьої статті 23 Закону України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію".

Відповідно до абзацу 3 частини 1 статті 23 Закону України "Про мобілізаційну підготовку і мобілізацію" "не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов’язані визнані в установленому порядку особами з інвалідністю або відповідно до висновку військово-лікарської комісії тимчасово непридатними до військової служби за станом здоров’я на термін до шести місяців (з наступним проходженням військово-лікарської комісії)".

5. "Які додаткові документи з військкомату необхідні для пред`явлення прикордонній службі на кордоні?".

Прикордонна служба України керується Листом Адміністрації Державної прикордонної служби від 17.03.2022 р. N 23-6855/0/6-22-Вих де в частині 2 зазначено, що обмеження щодо заборони на період дії правового режиму воєнного стану виїзду за межі України громадян України чоловічої статі віком від 18 до 60 років не застосовуються до осіб, які мають висновок військово-лікарської комісії про непридатність до військової служби у військовий час (підтверджуючими документами можуть бути: довідка військово-лікарської комісії про непридатність).

Таким чином, співробітникам прикордонної служби необхідно буде пред'явити:

- військово-обліковий документ (військовий квиток або тимчасове посвідчення військовозобов'язаного).

- довідку ВЛК про тимчасову непридатність.

Якщо у Вас виникнуть додаткові питання можете зателефонувати або написати мені у Телеграм за номером телефону 063-736-87-33 - адвокат Луговий Борис

Буду вдячний за позитивний відгук!

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram