Повістка підписана військовим комісаром іншого ЦКТСП

Чи вважається належно оформленою і законною повістка, підписана комісаром Дарницького ЦКТСП з наказом з`явитись для уточнення даних/медкомісію у Деснянський ЦКТСП? (я стою на обліку у Деснянському ЦКТСП, повістка вручена в м.Києві, в Дарницькому районі)

19.07.2022 01:03 932

Консультація виконавця

Галина Токмач
Юрист Мирноград
У сервісі: 4 роки
133 відгука (133 +) (0 -)
Консультацій: 457
Топ 3 спеціалізації:
  • Трудове право
  • Військове право
  • Цивільне право

На сьогодні в нас діє єдиний законодавчий документ, що визначає приписку призовників до призовних дільниць, ведення облікової картки призовника, форму повісток, варіанти її вручення - це ПОЛОЖЕННЯ
про підготовку і проведення призову громадян України на строкову військову службу та прийняття призовників на військову службу за контрактом https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/100-2021-%D0%BF#Text

Конкретні строки явки до призовних дільниць установлюються районними (міськими) військовими комісаріатами в повістках за формою згідно з додатками до цього положення, вручення яких проводиться через відповідні органи місцевого самоврядування, керівників підприємств, установ, організацій, у тому числі закладів освіти, незалежно від підпорядкування і форми власності, управителів багатоквартирних будинків, власників будинків. Повістки громадянам можуть також вручатися безпосередньо посадовими особами районного (міського) військового комісаріату. Однак, працівниками саме того центру комплектування, де ви стоїте на обліку і ніяк інакше.

Адже у районних (міських) військових комісаріатах на призовників ведуться в обліково-алфавітні книги та особові справи.

До обліково-алфавітних книг вносяться прізвища та облікові дані громадян із списків для приписки до призовної дільниці незалежно від ступеня їх придатності до військової служби, за винятком осіб, які не підлягають приписці з інших причин.

До особової справи призовника під час приписки долучаються документи про стан здоров’я, карта професійно-психологічного відбору та бланки результатів тестувань за формою, встановленою Міноборони, повідомлення органів досудового розслідування про підозру у вчиненні кримінального правопорушення або розгляду судом кримінальних справ, державних органів реєстрації актів цивільного стану про зміну прізвища, імені та по батькові, дати і місця народження, підтвердні документи за результатами оповіщення та інші, які зазначено в переліку документів, за формою згідно з додатком 7.

Як бачимо, оповіщати про призов можуть саме ті військомати, в яких заведена ваша облікова справа та в яких ви знаходитесь на обліку. Адже всі зміни та відомості щодо вашого виклику повинні відображатись в вашій обліковій картці, що знаходиться в Деснянському центрі комплектування.

Зробити необхідні відображення Дарницький центр при всьому бажанні не зможе, адже облікова картка на вас з постановкою на облік там не заведена.

До того ж, в повістці має бути зазначені ПІБ призовника, дата народження, та інші дані, які беруться з вашої облікової справи, причому вони спочатку повинні бути ЗАПОВНЕНІ згідно з обліковими картками, що є у військоматах, а вже потім підписані керівництвом центрів комплектування, а не навпаки.

Повноважень з'ясовувати на вулиці ваше ім'я та прізвище, інші особисті дані, у працівників ЦКТСП за законом НЕМАЄ. Це може зробити тільки поліція і то, якщо ви наприклад, схожі на підозрюваного по якійсь кримінальній справі.

Вручення подібних повісток є незаконними та не матиме для вас жодних наслідків, оскільки в тому військоматі, що вам видав повістку, ви не стоїте на обліку, а значить, і підкласти корінець до справи з вашим підписом про те, що ви повістку отримали, не виявляється можливим.

Так само, законодавство не передбачає в цих випадках якогось інформування того центру комплектування, куди вас направив Дарницький військомат, який взагалі ніякого відношення до вашого дійсного військового обліку немає.

З повагою, юрист Галина Токмач

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram