Заявка №94

Доброго дня, Дмитро! Чомусь після поповнення балансу ця заявка вже не рахується моєю. Давайте спробуємо напряму

https://b2bconsult.ua/tender/94/show

21.07.2022 13:03 794

Консультація виконавця

Дмитро Дончак
Юрист
У сервісі: 4 роки
734 відгука (733 +) (1 -)
Консультацій: 1857
Топ 3 спеціалізації:
  • Діяльність фізичної особи підприємця
  • Військове право
  • Кредити банків

Добрий день.

Щодо відстрочки від мобілізації:

Перелік осіб, які не підлягають мобілізації, наведений в статті 23 Закону України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію". У відповідності до вищезгаданої статті, не підлягають мобілізації військовозобов’язані, які мають дружину (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю та/або одного із своїх батьків чи батьків дружини (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю I чи II групи. Стаття 23 діє незалежно від того, мирний зараз час чи воєнний.

Ваша матір - особа з інвалідністю ІІ групи, отже Ви не підлягаєте мобілізації. Це правило буде діяти на весь час, поки у матері буде дійсним документ про інвалідність ІІ групи. Якщо такий документ виданий пожиттєво, то і відстрочка від мобілізації буде діяти цей же період часу.

Щодо отримання у військоматі документу про відстрочку:

Довідка про відстрочку видається, наприклад, студентам денної форми навчання, з проставленням відповідної відмітки у військово-обліковому документі. В Вашому ж випадку, довідка про відстрочку не видається. Відомості про надання відстрочки у військово-обліковий документ не вносяться.

Таким чином, якщо прийдете до військомату з документами, що підтверджують інвалідність матері, то ці відомості внесуть до Вашої особистої справи і на цьому все закінчиться. Єдиний плюс - Вам додому не принесуть повістку. Але при цьому можуть вручити повістку на вулиці. Є бланки повісток, підписані начальником ТЦК. Людину зупиняють, перевіряють документи і на місці виписують повістку. І хоча це не зовсім законно, але така ситуація має місце по всій країні.

В цьому випадку особи, що виписують повістку, не знають і не можуть знати про наявність підстав для відстрочки. Тому рекомендую завжди носити з собою документ, що засвідчує інвалідність матері (Довідка до акту огляду МСЕК або пенсійне посвідчення). Але навіть якщо покажете такий документ, то ще не факт, що вони передумають виписувати повістку - все залежить від юридичної обізнаності та від бажання вчитуватись в документи.

Що робити якщо Вам все ж таки вручили повістку:

Якщо це повістка- виклик для уточнення облікових даних, або повістка на медкомісію, то прийдете у визначений повісткою час, і пред'явите оригінал документу, що засвідчує інвалідність матері (Довідка до акту огляду МСЕК або пенсійне посвідчення). Уточнять дані/проведуть медогляд, внесуть відповідні зміни до особистої справи і відпустять.

До речі, щодо проходження ВЛК: не дивлячись на те, що Ви не підлягаєте мобілізації, Ви все рівно залишаєтесь військовозобов'язаним, і повинні не менше ніж 1 раз на 5 років проходити медкомісію. Тому теоретична вимога військомату щодо проходження ВЛК - цілком законна, адже вони повинні розуміти ступінь вашої придатності до військової служби на той випадок, якщо підстав для відстрочки не буде.

Якщо це повістка на відправку, то на відривному корінці повістки (який залишається у співробітників військомату) потрібно написати: "Моя матір є особою з інвалідністю ІІ групи, що підтверджується _____ _________ (назва, номер, дата документу). У відповідності до ст.23 ЗУ "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію" я не підлягаю мобілізації, тому вручення повістки вважаю незаконним".

Але все рівно Вам прийдеться з'явитися до військомату і пред'явити оригінал документу, що засвідчує інвалідність матері - щоб анулюваит повістку на відправку.

Щодо інших варіантів отримання відстрочки (опікунство/догляд):

І опікунство, і постійний догляд за особою, яка його потребує - також являються підставами для відстрочки від мобілізації. Але це такі ж самі підстави, як і просто інвадінсть матері. Серед цих підстав немає пріоритету, тобто немає такого, що одні підстави більш важливі, а інші підстави - менш важливі. Всі ці підстави наведені у статті 23 ЗУ "Про мобілізацію", і всі вони мають однакову юридичну вагу. А зважаючи на складність та тривалість оформлення як опікунства, так і постійного догляду (в деяких випадках це взагалі неможливо зробити, навіть незважаючи на наявність інвалідності), то вважаю недоцільним витрачати свій час на оформлення будь-яких додаткових документів. А щодо вашої фрази "Знайомий юрист казав (в контексті отримання опікунства для відстрочки), що воєнкомати зараз "ріжуть" всі ці підстави, мовляв під час воєнного стану цих підстав не достатньо" - таке твердження йде врозріз із діючим законодавством. До того ж треба розуміти, що далеко не всі працівники військомату мають юридичну освіту і можуть кваліфіковано коментувати ту чи іншу норму законодавства.

Щодо можливості перетину кордону:

Така можливість є, вона передбачена Постановою КМУ № 57 під назвою "Правила перетинання державного кордону". В пункті 2-1 "Правил" зазначено: Перетин державного кордону може здійснюватися: особою з інвалідністю I чи II групи - у супроводі одного або обох батьків, на утриманні яких перебуває така особа з інвалідністю, дружини /чоловіка, повнолітніх сина/ доньки, їх дружини/ чоловіка (за наявності документів, що підтверджують родинні зв’язки та інвалідність).

Отже, Ви маєте право на виїзд за межі України, як супроводжувач особи з інвалідністю. Жодних додаткових документів/довідок з військомату діючими "Правилами" не передбачено. Це означає, що в даному випадку для виїзду за кордон непотрібно отримувати дозвіл військомату, непотрібно отримувати довідку про відстрочку, і взагалі непотрібно ходити до військомату і повідомляти їх про майбутній виїзд за кордон.

Перелік документів, що підтверджує інвалідність наведено в пункті 2-1 "Правил", а саме:

Довідка до акта огляду медико-соціальною експертною комісією (форма первинної облікової документації N 157-1/о) або посвідчення, яке підтверджує відповідний статус, пенсійного посвідчення чи посвідчення, що підтверджує призначення соціальної допомоги відповідно до Законів України "Про державну соціальну допомогу особам з інвалідністю з дитинства та дітям з інвалідністю", "Про державну соціальну допомогу особам, які не мають права на пенсію, та особам з інвалідністю", в яких зазначено групу та причину інвалідності, або довідки для отримання пільг особами з інвалідністю, які не мають права на пенсію чи соціальну допомогу, за формою, затвердженою Мінсоцполітики (далі -документи, що підтверджують інвалідність).

В основному такими документами є або довідка МСЕК, або пенсійне посвідчення.

Документ, що підтверджує родинні зв'язки - це Ваше свідоцтво про народження.

Окрім двох вищезгаданих документів (про інвалідність і про родинні зв'язки), потрібно взяти з собою закордонні паспорти. Ну і зрозуміло, що Вас випустять тільки разом з матір'ю - самостійно виїхати не зможете. Якщо матір не хоче залишатися за кордоном, то вона має право повернутися назад, в будь-який час. В свою чергу, Ви маєте право залишитися за кордоном, навіть якщо матір повернеться в Україну. Жодних обмежень щодо терміну перебування за кордоном українським законодавством не встановлено.

Для подальшого зв'язку - або пишіть мені на пошту ddmitr@ukr.net або телефонуйте 050-545-90-70

З повагою, Дмитро Дончак.

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram