ФОП 3 група, оплата на Wise

Доброго дня
Я ФОП, 3 група, ІТ сфера. Хочу почати отримувати оплату за послуги на бізнес-рахунок Wise. Переказувати гроші далі в Україну (на банк. рахунок ФОП чи фіз. особи) не планую.
Питання:
1. Чи можу я залишитися на 3-й групі ФОП і продовжувати сплачувати 5% податку?
2. Якщо так, то чи можуть потенційно виникати проблеми з податковою? Наприклад, чому на ФОП рахунках в банку надходжень немає, а в декларації є? Що робити в такому разі?
3. Якщо ні, то які можуть бути наслідки, якщо я все ж вирішу продовжувати сплачувати 5% (як ФОП 3-ї групи)?
НЕ платити податки і переходити в тінь - не варіант, хочу продовжувати робити все законно :)

Також є питання стосовно закону (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1591-20#Text). Стаття 60, пункт 4.4:
4. Користувачі, які є суб’єктами господарювання, мають право здійснювати з електронними грошима такі платіжні операції:
4) приймання електронних грошей як засобу платежу за товари (роботи, послуги), що продаються (виконуються, надаються) таким користувачем;

Чи значить це, що тепер можна офіційно отримувати оплату за послуги ФОП у вигляді електронних грошей? Якщо так, то чи підходить тут бізнес-рахунок Wise? Тому що на сайті НБУ у переліку платіжних систем Wise я не знайшов...

21.07.2022 14:48 1888

Консультація виконавця

Олександр Старенков
Адвокат
У сервісі: 5 років
84 відгука (82 +) (2 -)
Консультацій: 234

Вітаю!

Щиро вдячний, що обрали саме мене!

Які ризики відкриття та зарахування коштів фізичною особою-підриємцем на рахунок в WISE

При використанні платіжної системи WISE, зокрема через відкриття бізнес рахунків в зазначеній системі та отримувати кошти від іноземних компаній за надання послуг у Вас з’являться ризики, пов’язані з використанням такого рахунку ФОП, що зумовлено особливостями українського законодавства. 

Надання послуг іноземній компанії-нерезиденту ФОПом (резидентом України)  розцінюватися як здійснення зовнішньоекономічної діяльності.

П. 16 «Положення про заходи захисту та визначення порядку здійснення окремих операцій в іноземній валюті», затвердженого Постановою Правління НБУ № 5 від 02.01.2019, «розрахунки за зовнішньоекономічними операціями здійснюються виключно через рахунки в банках». 

В свою чергу, відповідно до умов Положення 5, термін «банк» вживається у визначенні ЗУ «Про банки та банківську діяльність». 


Відповідно – «банк - юридична особа, яка на підставі банківської ліцензії має виключне право надавати банківські послуги». Зазначений закон містить відповідні визначення «банківська ліцензія», «Держаний реєстр банків», «видача банківських ліцензій», які також слід використовувати для визначення «банку» в контексті зазначеного вище закону однак важливим є те, що сам WISE заявляє, що вони не є банком, а є, «регульованою фінансовою установою» (в англійській редакції “e-money institution”). 

В контексті Європейської Економічної Зони,  як це зазначено на відповідній сторінці, WISE – це «платіжна установа». В Україні також віднедавна ввели відповідний термін – «платіжна установа». Відповідний Закон прийнятий, як анонсувалося для врегулювання ринку крипто-валюти та електронних грошей та він не ототожнює поняття «банк» та «платіжна установа».  

Таким чином, отримання коштів від нерезидента на рахунок ФОП в WISE (в тому числі й бізнес акаунт) може бути розцінене як порушення умов діючого законодавства (зокрема порушення правил, визначених НБУ – відповідний пункт положення НБУ зазначено вище), оскільки  WISE не підпадає під визначення «банку», що передбачене в ЗУ «Про банки та банківську діяльність». 

В свою чергу, ризики, пов’язані з отриманням ФОПом коштів за ЗЕД-контрактом через WISE можуть матеріалізуватися в наступні варіанти (залежно від того як розцінить отриманий дохід податкове інспекція та як кваліфікує відповідне порушення), зокрема: порушення умов здійснення розрахунків для платника Єдиного податку (п. 291.6 ПКУ) – відповідно необхідно застосувати ставку податку – 15 % + втрата статусу платника ЄП. Як альтернативний варіант, отримані кошти можуть також бути розцінені як дохід фізичної особи – відповідно виникне необхідність сплатити ПДФО та військовий збір.

Щодо платіжної системи Wise, у п. 12 статті 71 Закону України «Про платіжні послуги» зазначено, платіжна система має право здійснювати діяльність в Україні з дня внесення Національним банком України відомостей про неї до Реєстру. Платіжна система має право здійснювати діяльність в Україні з дня внесення Національним банком України відомостей про неї до Реєстру. 

Платіжна система Wise (ранее TransferWise) не внесена Національним банком України до Реєстру.

Інформація про дію платіжної системи Wise (ранее TransferWise) в інших державах Ви знайдете за цим посиланнім:

https://wise.com/ru/help/articles/2932693/%D0%BA%D0%B0%D0%BA-%D1%80%D0%B5%D0%B3%D1%83%D0%BB%D0%B8%D1%80%D1%83%D0%B5%D1%82%D1%81%D1%8F-%D0%B4%D0%B5%D1%8F%D1%82%D0%B5%D0%BB%D1%8C%D0%BD%D0%BE%D1%81%D1%82%D1%8C-wise-%D0%B2-%D1%80%D0%B0%D0%B7%D0%BD%D1%8B%D1%85-%D1%81%D1%82%D1%80%D0%B0%D0%BD%D0%B0%D1%85

 У подальшому, якщо виникли питання, звертатися за телефонами: 0972426086 та 0930995811 або E-mail: starenkow@ukr.net

            Якщо Вам була корисна та сподобалася повнота моєї консультації, прошу залишити відгук.

 

Заздалегідь вдячний!

З повагою,

Адвокат Олександр Старенков

 

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram