Оформлювати догляд за абз.11 ч.1 ст. 23 ЗУ "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію" не потрібно?

Дуже часто виникають питання чи потрібно оформлювати опіку(піклування) або догляд за батьками, батьками дружини(чоловіка) або чоловіком(дружиною). Такі питання виникають у зв’язку з відмовою ТЦК та СП(військкоматів) видавати відстрочку або звільнення від мобілізації або при перетинанні кордону.

23.07.2022 12:10 4597

Консультація виконавця

Дуже часто виникають питання чи потрібно оформлювати опіку(піклування) або догляд за батьками, батьками дружини(чоловіка) або чоловіком(дружиною). Такі питання виникають у зв’язку з відмовою ТЦК та СП(військкоматів) видавати відстрочку або звільнення від мобілізації або при перетинанні кордону.

Плутанину добавив ще і перелік документів, що затверджений Державною Прикордонною службою та Мінсоцполітики в якому зазначено, що необхідно оформлювати догляд за особою з інвалідністю ІІ групи. Однак такий перелік не має жодної юридичної сили(оскільки не затверджений жодним нормативно – правовим актом та має рекомендаційний характер) та керуватися необхідно наступним.

 Відповідно до абз.11 ч.1 ст. 23 ЗУ "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію", не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов`язані:
які мають дружину (дружина) з числа осіб з інвалідністю та/або одного зі своїх батьків або батьків подружжя (чоловіка) з числа осіб з інвалідністю І або ІІ групи.

Тобто три оремих пістави, передбачено абз.11 ч.1 ст. 23 ЗУ "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію:

  1. які мають дружину (дружина) з числа осіб з інвалідністю (І,ІІ,ІІІ група)
  2. одного зі своїх батьківз числа осіб з інвалідністю І або ІІ групи
  3. батьків дружини (чоловіка)з числа осіб з інвалідністю І або ІІ групи

Слід зазначити, що оформляти опіку чи догляд за такою особою немає необхідності, як і не впливає на цю підставу наявність інших родичів або місце проживання, адже ці особливості притаманні іншим підставам звільнення від військової служби під час мобілізації(абз.10 та абз.12):

- зайняті постійним доглядом за хворою дружиною (чоловіком), дитиною, а також батьками своїми або дружини (дружина), які за висновком медико-соціальної експертної комісії або лікарсько-консультативної комісії установи охорони здоров`я потребують постійного догляду;
- опікуни особи з інвалідністю, визнаною судом недієздатною; особи, зайняті постійним доглядом за особою з інвалідністю І групи; особи, зайняті постійним доглядом за особою з інвалідністю ІІ групи або за особою, за висновком медико-соціальної експертної комісії або лікарсько-консультативної комісії установи охорони здоров`я потребує постійного догляду у разі відсутності інших осіб, які можуть здійснювати такий догляд”.

Для звільнення від мобілізації  та перетину кордону за цією обставиною достатньо мати особу з інвалідністю із числа вищенаведених осіб з відповідною групою, тобто необхідно підтвердити інвалідність та родинні звʼязки і цей перелік є вичерпним.

Така позиція знаходить своє підтвердження у  постанові КМУ №57 від 27 січня 1995 р. "Про затвердження Правил перетину державного кордону громадянами України", де чітко визначено, що для особи для супроводу, які мають дружину (дружина) з числа осіб з інвалідністю та/або одного зі своїх батьків або батьків подружжя (чоловіка) з числа осіб з інвалідністю І або ІІ групи, для виїзду за кордон повинні підтвердити інвалідність такої особи та родинні звязки.

_______________________________________________________________________________________________________________________________

За допомогою, порядком дій або документами - звертайтесь.

Грітчин К.Б.

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram