Максимальний дохід при оформленні догляду за особою, що його потребує

У звʼязку з необхідністю підтвердження догляду, в т.ч. для реалізації положень щодо звільнення від мобілізації та для перетинання кордону, люди вимушені звертатися до Управління соціального захисту населення та оформлювати компенсацію фізичним особам, які надають соціальні послуги з догляду на непрофесійній основі, оскільки саме після оформлення цієї процедури видається довідка, що підтверджує догляд за особою що його потребує. Найбільший відсоток відмовлень офрмлення догляду Управлінням соціального захисту населення повʼязаний саме з доходом особи, що буде здійснювати(здійснює) такий догляд або його сімʼї, тому варто розглянути який розмір доходу є максимальним.

23.07.2022 17:59 1188

Консультація виконавця

Постановою КМУ 23 вересня 2020 р. № 859 "Деякі питання призначення та виплати компенсації фізичним особам, які надають соціальні послуги з догляду на непрофесійній основі" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/859-2020-п #Text) встановлено:

Розрахунок середньомісячного сукупного доходу сім`ї для призначення допомоги по догляду провадиться відповідно до Методики обчислення сукупного доходу сім`ї для всіх видів соціальної допомоги, затвердженої спільним наказом Мінсоцполітики, Мінфіну, Мінекономіки, Держкоммолодьспорттуризму, Держкомстату.

Середньомісячний сукупний дохід фізичної особи – надавця соціальної послуги обчислюється шляхом поділу середньомісячного сукупного доходу її сім`ї на кількість членів сім`ї, які включаються до її складу. Методику обчислення середньомісячного сукупного доходу сім`ї для надання соціальних послуг затверджено наказом Міністерства соціальної політики України від 16 червня 2020 року № 419.

Обчислення середньомісячного сукупного доходу сім`ї провадиться структурним підрозділом з питань соціального захисту населення обласної, Київської та Севастопольської міської, районної, районної у містах Києві та Севастополі державної адміністрації, виконавчого органу міського міста обласного значення, районної у місті ради, ради об`єднаної територіальної громади (далі - орган соціального захисту населення) на підставі заяви, поданої відповідно до порядку організації надання соціальних послуг, та відомостей, внесених до електронних інформаційних ресурсів Державної податкової служби, Пенсійного фонду України, фондів соціального страхування.

Орган соціального захисту населення здійснює обмін даними з електронними інформаційними ресурсами Державної податкової служби, Пенсійного фонду України, фондів соціального страхування відповідно до Порядку організації електронної інформаційної взаємодії державних електронних інформаційних ресурсів, затвердженої ухвалою Кабінету Міністрів України від 10 травня 2018 р. № 357.

Інформація про доходи одержувача та осіб, що належать до складу його сім`ї згідно з пунктом 2 цієї Методики, подається їм при зверненні за отриманням соціальної послуги лише у разі потреби (відсутність можливості отримання органом соціального захисту населення інформації про доходи заявника та членів його сім`ї) у порядку електронного інформаційної взаємодії державних електронних інформаційних ресурсів, або на запит до органів Державної податкової служби, Пенсійного фонду України, фондів соціального страхування, або якщо одержувач бажає самостійно надати інформацію (документи, відомості) або не дає згоди на отримання та обробку персональних даних (його чи членів) його сім`ї) у державних електронних інформаційних ресурсах).

При обчисленні середньомісячного сукупного доходу одержувача соціальних послуг дотримуються таких вимог:

1) загальна сума сукупного доходу сім`ї одержувача соціальних послуг складається із суми всіх доходів кожного члена сім`ї, яка враховується для надання соціальних послуг, визначених на підставі наданих документів (або отриманих шляхом обміну інформацією) за шість календарних місяців, що передують місяцю звернення за наданням соціальних послуг , якщо інше не передбачено законодавством;

2) сукупний дохід сім`ї враховуються як регулярні щомісячні доходи в грошовій формі членів сім`ї, так і нерегулярні доходи;

3) середньомісячний сукупний дохід сім`ї обчислюється шляхом розподілу

загальної суми сукупного доходу сім`ї за шість календарних місяців, що передують місяцю звернення, на 6, якщо інше не передбачено законодавством;

4) середньомісячний сукупний дохід одного члена сім`ї обчислюється шляхом поділу середньомісячного сукупного доходу сім`ї кількість членів сім`ї.

Відповідно до ст.7 ЗУ "Про державний бюджет на 2022 рік", встановити у 2022 році прожитковий мінімум на одну особу з розрахунку на місяць у розмірі з 1 липня - 2508 гривень.

Таким чином потрібно взяти дохід членів за останні 6 місяців сім`ї об`єднати та розділити на 6, якщо отримана кількість більша за прожитковий мінімум 2508 гривень, то у виплаті компенсації відмовляють, відповідно і у видачі довідки, що підтверджує догляд.

Потрібно прямо розмежувати, те, що вищевказані нормативно-правові акти регламентує саме отримання компенсації, а не догляд за такою особою, тому й довідка називається довідкою про отримання компенсації за надання соціальної послуги з догляду на непрофесійній основі. Інша справа, що цей документ можна використовувати для підтвердження догляду за особою, яка його потребує. Підтвердженням здійснення догляду (опіки або піклування) можуть бути і інші документи, у разі необхідності такого догляду за процедурами за якими непотрібно перебувати в рамках прожиткового мінімуму. 

______________________________________________________________________________________________________________

У разі необхідності консультації, допомоги - звертайтесь.

Грітчин К.Б.

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram