Чи можна виїхати за кордон з ВИТЯГОМ З НАКАЗУ Про бронювання військовозобов’язаних

Доброго дня :) Маю на руках, ВИТЯГ З НАКАЗУ (Мінекономіки) Про бронювання військовозобов’язаних, від 26 травня 2022 року на 6-ть місяців. Чи можна за документом, вказаним вище, виїхати за кордон, чи потрібні інші документи, якщо потрібні - як їх отримати? Дякую за відповідь :)

25.07.2022 10:37 1189

Консультація виконавця

Анастасія Іванченко
Адвокат Київ
У сервісі: 2 роки
125 відгуків (125 +) (0 -)
Консультацій: 260

Доброго дня.

Відповідно до абз.2 ч.1 ст. 23 ЗУ «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» «Не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов’язані:

заброньовані на період мобілізації та на воєнний час за органами державної влади, іншими державними органами, органами місцевого самоврядування, а також за підприємствами, установами і організаціями в порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України».

Відповідно до п. 2-6 Постанови Кабінету Міністрів України №57 «У  разі введення на території України надзвичайного або воєнного  стану  право  на  перетин державного кордону, крім осіб, зазначених  у  пунктах  2-1  та  2-2  цих Правил, також мають інші військовозобов’язані особи, які не підлягають призову на військову службу  під  час  мобілізації.  Ця  норма  не поширюється на осіб, визначених  в абзацах другому - восьмому частини третьої статті 23 Закону  України  "Про  мобілізаційну  підготовку  та  мобілізацію"

Документи, які необхідно мати для перетину кордону:

  • документи, які посвідчують те, що людина заброньована, а це, як правило, або посвідчення особи, яка перебуває на спеціальному обліку, або це витяг з Наказу Міністерства економіки України в порядку, визначеному Постановою КМУ№ 194;
  • документи, які засвідчують службову мету перетину кордону, тобто документи про відрядження: витяг з наказу, посвідчення про відрядження, лист-звернення до Державної прикордонної служби, у якому керівник підприємства, установи чи організації зазначає, що відповідна посадова особа відряджається для виконання службових обов’язків за кордоном

Таким чином, Ви маєте право виїхати за кордон. Але при цьому такий перетин кордону, можливо, тільки в службових (робочих) цілях. Іншими словами, це повинно бути відрядження. В іншому випадку Вам відмовлять в перетині кордону, якщо така поїздка не пов'язана з роботою.

У зв’язку з вищевикладеним, для перетину кордону Вам необхідно додатково оформити документи про відрядження.

 

Роз’яснення Державної прикордонної служби України з цього приводу викладені за посиланням https://dpsu.gov.ua/ua/Peretinannya-derzhavnogo-kordonu-v-umovah-pravovogo-rezhimu-vonnogo-stanu/ та https://www.kmu.gov.ua/news/derzhprikordonsluzhba-shchodo-viyizdu-za-kordon-cholovikiv-yaki-postijno-prozhivayut-za-mezhami-ukrayini-zabronovanih-osib-ta-deyakih-inshih-kategorij.

 

Якщо у Вас є додаткові питання можете написати мені на електронну пошту ivanchenko.2015av@gmail.com

Якщо Вам була корисна моя консультація буду вдячна за відгук.

З повагою, адвокат Анастасія ІВАНЧЕНКО

 

           

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram