Відмова в інвалідності

Доброго дня. В мене гострота одного ока з переносною корекцією 0,03(астигматизм) концентричне звуження поля зору 25 градусів, друге око бачить на 0,8-0,9. Хочу запитати в вас чи попадаю під 3 групу інвалідності з таким діагнозом згідно наказу міністерства охорони здоров`я пункту 3.4.3. до слова або концентричне звуження поля зору ...На МСЕКу відмовляють в статусі інваліда мовлячи що я їх обманюю і ставлять мені гостроту зору хворого ока 0,25, нехтуючи всіма моїми виписками де вказано максимальну гостроту зору 0,03. Як мені дальше поступити. Звісно хабарів ніяких нікому не пропонував.

25.07.2022 21:26 20044

Консультація виконавця

Ірина і Владислав Леонови
Адвокат
У сервісі: 5 років
246 відгуків (245 +) (1 -)
Консультацій: 793
Топ 3 спеціалізації:
  • Сімейне право
  • Військове право
  • Цивільне право

Доброго дня!

Стосовно вашого питання можемо повідомити наступне

Порядок встановлення груп інвалідності Інструкція про встановлення груп інвалідності, яка затверджена наказом МОЗ України від 05.09.2011 N 561.

Огляд осіб, що звертаються для встановлення інвалідності, проводиться згідно з Положенням про медико-соціальну
експертизу, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 3 грудня 2009 року N 1317. 

При огляді у МСЕК проводяться: вивчення документів, що підтверджують стійке порушення функцій організму, обумовлене захворюваннями, наслідками травм або вродженими вадами, які спричиняють обмеження нормальної життєдіяльності особи; опитування хворого; об'єктивне обстеження та оцінка стану всіх систем організму, необхідних лабораторних, функціональних та інших методів дослідження усіма членами комісії.

Група інвалідності III встановлюється при сліпоті на одне око (гострота зору з переносною корекцією 0,05 і нижче або концентричне звуження поля зору до 10 град. від точки фіксації).

Відповідно до зазначеного Вами діагнозу, гострота зору одного ока з переносною корекцією 0,03, що є нижчою за встановленою нормою. Концентричне звуження поля зору 25 град. в цьому випадку вже немає значення, оскільки за першою вимогою норми гострота зору відповідає підставі встановлення інвалідності III групи. 

За результатами розгляду МСЕК приймає відповідне рішення щодо встановлення групи інвалідності або відмови. Оформлюється це рішення в письмовому порядку, де зазначаються усі підстави. Відмовляти у встановленні групи інвалідності в усному порядку не передбачено законодавством. Висновок МСЕК не може грунтуватися на припущеннях чи особистій думці одного з членів комісії,  тим паче звінувачувати людину в обмані або ставити під сумнів справжність медичних обстежень, враховуючи, що дослідження та обстеження проводяться лабораторним методом.  

Отже, якщо МСЕК відмовила у встановленні групи інвалідності, або встановлена група інвалідності не відображає реального стану здоров’я, або умови встановлення групи інвалідності не відповідають тим, які встановлені нормативними актами то чинним законодавством,  передбачена можливість оскаржити таке рішення. Це передбачено Положенням про порядок, умови та критерії встановлення інвалідності, затвердженого постановою КМУ “Питання медико-соціальної експертизи” від 03.12.2009 року № 1317.

Законодавством України передбачено два порядка оскарження рішення МСЕК: досудовий та судовий.

Досудове оскарження:

У разі незгоди з рішенням МСЕК хворий або особа з інвалідністю має право подати протягом місяця після одержання висновку МСЕК письмову заяву до обласних, центральних міських МСЕК або до МСЕК, в якій він проходив огляд, чи до відповідного управління охорони здоров'я. МСЕК, що проводила огляд, або управління охорони здоров'я надсилає у триденний строк після надходження відповідного запиту всі наявні документи на розгляд обласної, центральної міської МСЕК, яка протягом місяця з дня подання зазначених документів проводить повторний огляд заявника і приймає відповідне рішення.

Міністерство охорони здоров’я України за наявності фактів порушення законодавства про медико-соціальну експертизу доручає Центральній МСЕК Міністерства охорони здоров’я України або обласній МСЕК іншої області повторно розглянути з урахуванням усіх наявних обставин питання, з якого оскаржується рішення, а також вживає інших заходів впливу для забезпечення дотримання законодавства під час проведення медико-соціальної експертизи.

В особливо складних випадках Центральна МСЕК Міністерства охорони здоров’я України можуть направляти осіб, що звертаються для встановлення інвалідності, для проведення медико-соціального експертного обстеження до клініки Українського державного науково-дослідного інституту медико-соціальних проблем інвалідності (м. Дніпро) та Науково-дослідного інституту реабілітації осіб з інвалідністю (м. Вінниця). Після обстеження зазначені науково-дослідні установи складають консультативні висновки, які для МСЕК мають рекомендаційний характер.

Датою, від якої встановлено інвалідність, вважається та, якою подано документи на МСЕК.

Судове оскарження:

Відповідно до статті 6 Закону України "Про основи соціальної захищеності осіб з інвалідністю в Україні" громадянин має право в судовому порядку оскаржувати рішення органів медико-соціальної експертизи про визнання чи невизнання його особою з інвалідністю. Відповідачем у даній справі буде відповідна МСЕК.

Рішення МСЕК спрямовані на забезпечення реалізації державної політики у сфері реабілітації осіб з інвалідністю, створення правових, економічних, політичних, соціально-побутових і соціально-психологічних умов для задоволення їхніх потреб у відновленні здоров'я, матеріальному забезпеченні, посильній трудовій та громадській діяльності, а тому вони мають публічний характер та підлягають оскарженню в порядку адміністративного судочинства.

Адміністративні справи з приводу оскарження правових актів індивідуальної дії, а також дій чи бездіяльності суб'єктів владних повноважень, які прийняті (вчинені, допущені) стосовно конкретної фізичної особи, вирішуються за вибором позивача адміністративним судом за зареєстрованим у встановленому законом порядку місцем проживання (перебування, знаходження) цієї особи-позивача, або адміністративним судом за місцезнаходженням відповідача.

Особа може оскаржити рішення МСЕК шляхом подання до суду адміністративної позовної заяви у строк не пізніше 6 місяців з дня, коли особа дізналася або повинна була дізнатися про порушення свого права.

Однак, якщо законом передбачена можливість досудового порядку вирішення спору, і позивач скористався цим порядком, то для звернення до адміністративного суду встановлюється тримісячний строк, який обчислюється з дня вручення позивачу рішення за результатами розгляду його скарги на рішення, дії або бездіяльність суб’єкта владних повноважень.

Суд має розпочати розгляд справи по суті не пізніше ніж через шістдесят днів з дня відкриття провадження у справі, а у випадку продовження строку підготовчого провадження - не пізніше наступного дня з дня закінчення такого строку.

За подання до адміністративного суду адміністартивного позову фізичними особами справляється судовий збір у розмірі 0,4 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

Позовна заява оформлюється відповідно до вимог статті 160 КАСУ. Позивач зобов’язаний додати до позовної заяви всі наявні в нього докази, що підтверджують обставини, на яких ґрунтуються позовні вимоги (якщо подаються письмові чи електронні докази - позивач може додати до позовної заяви копії відповідних доказів).

Таким чином, враховуючи надану Вами інформацію, Ваш діагноз та гострота зору підпадає під критерії встановлення 3 групи інвалідності, тому висновок МСЕК про відмову у встановленні групи інвалідності є неправомірним та підлягає оскарженню у зручний для Вас спосіб - досудовий чи судовий.

Якщо у Вас є уточнюючі чи додаткові питання, можете написати на електронну пошту pravoizachita@gmail.com

Успіхів Вам! 

Якщо подобається, тисни кнопку
  • Руслан
    Руслан
    1 рік
    Консультацiя № 38163
    Відмова в інвалідності

    Отримав досить розвернуту відповідь на своє питання з всіма законодавчими актами і статтями. Відгук більш ніж позитивний. Рекомендую!

    Побачити вiдповiдь на вiдгук
    • Адвокат Ірина і Владислав Леонови, фото
      Адвокат
      У сервісі: : 5 років
      246 відгуків (245 +) (1 -)
      Залишив коментар: : 26.07.2022 11:25

      Дякуємо за відгук! У разі необхідності додаткової консультації або якщо буде потрібна правова допомога при складанні заяви, можете звертатися на електронну пошту pravoizachita@gmail.com

Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram