Зупинення кримінальних проваджень під час війни в Україні

Зупинення кримінальних проваджень в досудовому та судовому слідстві.

26.07.2022 00:17 1106

Консультація виконавця

На початку 2022 року адвокати які працюють в Україні зіткнулися з питаннями супроводу кримінальних справ під час Російсько-Української війни. Так в практиці багато хто зі слідчих, прокурорів, суддів наголошують адвокатам що можливо будуть зупиняти кримінальні провадження щодо осіб (підозрюваних, обвинувачених) під час військових дій інтереси яких представляють адвокати. Законодавство в КПК України передбачає два види підстав щодо зупинення кримінальних проваджень, а саме: - Спеціальні (підстави); - Загальні (підстави); Під час війни КПК України не передбачено спеціальних підстав щодо зупинення кримінальних проваджень як в досудовому, так в судовому слідстві. Зупинення кримінальних справ здійснюється на загальних підставах керуючись статтями 280 КПК України (у досудовому слідстві) та статтею 335 КПК України (в судовому слідстві). В статті 280 КПК України вказана що в досудовому слідстві передбачено підстави зупинення кримінального провадження. Підставою зупинення досудових розслідувань здійснюється після повідомлення особи про підозру), згідно зі ст. 280 КПК України зі змінами, внесеними згідно з Законом № 2147 - VIII від 03.10.2017 року, зміни не мають зворотної дії в часі та застосовуються до справ, по якім відомості про кримінальні провадження, внесені в Єдиний реєстр досудових розслідувань після введення в дію цих змін - регламентується пунктом 4/2 розділу 4 вказаного вище Закону України.) Досудове розслідування може бути зупинене після повідомлення особі, особам про підозру в разі таких підстав:
Підозрюваний, підозрювані що захворів, захворіли на тяжку хворобу, яка перешкоджає його, їх участі у кримінальному провадженні, за умови підтвердження цього завіреними відповідним чином медичними висновками.
Також якщо слідчий суддя відмовив у задоволені клопотання про здійснення спеціального досудового розслідування, (згідно з частиною 1 статті 280 КПК України, доповнено пунктом 2-1 згідно з Законом України № 1689 - VII від 07.10.2014 року).
Оголошено в розшук підозрюваного, підозрюваних, (згідно з пунктом 2, частини 1, статті 280 КПК України в редакції Закону України № 1950-VIII від 16.03.2017 року).
Наявна необхідність виконання процесуальних дій у межах міжнародного співробітництва, (Розшук за заявкою до ІНТЕРПОЛУ), лише в рамках кримінальних проваджень).
Можливі наявні об`єктивні обставини, щодо неможливості подальшого проведення досудового розслідування в умовах воєнного стану.
В судовому слідстві зупинення судового провадження здійснюється на підставі статті 335 КПК України. Суд встановлює що якщо обвинувачений, обвинувачені ухиляються від явки до суду з підстав захворювання на психічну чи іншу тяжку хворобу, яка виключає його, їх участь у судовому проваджені, або був призваний, призвані для проходження військової служби за призовом під час мобілізації, на особливий період, суд зупиняє судове провадження стосовно такого, таких обвинувачених до його, їх розшуку, видужування або звільнення з військової служби та продовжує судове провадження стосовно інших обвинувачених, якщо воно здійснюється щодо декількох осіб. В практиці судді роблять перерви щодо явки обвинуваченого, обвинувачених до суду без винесення Ухвали щодо розшуку або зупинення судової справи. Так розшук обвинуваченого, обвинувачених який, які ухилилися від суду, оголошується ухвалою суду, організація виконання якої доручається слідчому або прокурору по підслідності. (Частина 1 статті 335 КПК України із змінами, внесеними згідно з Законом № 725-VII від 16.01.2014 року - втратила чинності на підставі Закону № 732-VII від 28.01.2014 року; із змінами, внесеними згідно із Законом № 767-VII від 23.02.2014 року; в редакції Закону № 2201-IX від 14.04.2022 року.)

P.S. Більш інших підстав щодо зупинення кримінальних проваджень як в досудовому та в судовому слідстві в України не передбачено. Можливо законодавець прийде щодо здійснення питань особливих підстав щодо призупинення кримінальних проваджень. Україна вперше зіткнулася з проблемами у законодавстві пов`язаними з Російсько-Українською війною. Хоча Україна вже мало практику вже у 2014 році з початком бойових дій на сході України, але там був інший статус АТО, ООС.

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram