Чи можна виїхати з таким захворюванням

Доброго дня. В мене катаракта обох очей (зор 07/02). Роблю обстежання, для підготовки до ЛВК. Як на вашій практиці, мене признають не пригодним а з обліку знимуть чи ні?

26.07.2022 13:43 1705

Консультація виконавця

Ірина і Владислав Леонови
Адвокат
У сервісі: 5 років
246 відгуків (245 +) (1 -)
Консультацій: 793
Топ 3 спеціалізації:
  • Сімейне право
  • Військове право
  • Цивільне право

Доброго дня

Стосовно вашого питання можемо повідомити наступне

Ступінь придатності до військової служби визначається  відповідно до Положення про військово-лікарську експертизу в ЗСУ на підставі Розкладу хвороб.

Захворювання очей регулюється статтею 31 Розкладу хвороб.

Непридатні до військової служби з виключенням з військового обліку вважаються лише особи, що мають:

виражені анатомічні зміни або вади положення повік, орбіти, кон'юнктиви зі значними порушеннями зорових або рухових функцій на обох очах;

різко виражені, з прогресуючим зниженням зорових функцій або частими загостреннями на обох очах хвороби склери, рогівки (рубці та помутніння), райдужної оболонки, циліарного тіла, кришталика (усі види катаракти), судинної оболонки; хвороби скловидного тіла та очного яблука; неврит зорового нерва, хвороби та ураження зорового нерва та зорових шляхів тощо;

відшарування та розрив сітківки будь-якої етіології на обох очах;

усі форми глаукоми у розвиненій і подальших стадіях на обох очах;

стійкий параліч рухових м'язів очного яблука за наявності диплопії;

короткозорість або далекозорість будьякого ока в одному із меридіанів більше 12,0 дптр або астигматизм будь-якого виду з різницею рефракції у двох головних меридіанах більше 6,0 дптр;

гостроту зору одного ока нижче 0,1 або його сліпоту; відсутність очного яблука при гостроті зору другого ока 0,3 і нижче або гострота зору обох очей 0,2 і нижче.

Згідно статті 31 Додатку №2 до Положення про військово-лікарську експертизу в Збройних Силах України "Пояснення щодо застосування статей Розкладу хвороб, станів та фізичних вад, що визначають ступінь придатності до військової служби".

Для придатності до військової служби осіб, яких оглядають за графами I, II, III Розкладу хвороб, гострота зору для далі з корекцією повинна бути не нижче 0,5 на одне око і 0,1 на друге око або не нижче 0,4 на обох очах. У сумнівних випадках гострота зору визначається за допомогою контрольних методів досліджень.

Під час корекції звичайними сферичними лінзами, а також у разі некоригованої анізометропії в оглянутих за графами I, II, III Розкладу хвороб ураховується гострота зору з практично стерпною корекцією, тобто з різницею в силі лінз для обох очей не більше 2,0 дптр.

Під час діагностики видів і ступенів зниження кольорового зору керуються методичними вказівками до поліхроматичних таблиць або аномалоскопів.

Таким чином з урахуванням вищенаведеного, гострота зору кожного ока оцінюється з корекцією – тобто з окулярами чи контактними лінзами. Також враховується, наскільки сильна корекція потрібна і чи є різниця між очима. Отже, рішення про придатність до військової служби визначається залежно від функцій ока (гострота зору з корекцією поля зору) та буде залежати від результатів обстеження та медичних висновків.

Глаукома і катаракта - два захворювання, які пацієнти часто плутають між собою. Катаракта - це захворювання, що характеризується погіршенням зору на тлі помутніння кришталика - прозорої структури між райдужкою та склоподібним тілом, яка працює за принципом лінзи. Помутніння кришталика може бути повним або частковим.

Глаукома – це хвороба, при якій порушується відтік внутрішньоочної рідини, що часто призводить до підвищення внутрішньоочного тиску та пошкодження зорового нерва.

Отже, катаракта та глаукома – дві окремі хвороби з різним перебігом. У деяких випадках розвиток катаракти може призводити до виникнення глаукоми, оскільки при катаракті розмір кришталика може збільшуватися та перекривати шляхи відтоку внутрішньоочної рідини. Тому, якщо у Вас буде діагностовано саме глаукому, то це буде додатковою підставою для визнання Вас непридатним до військової служби з виключенням з військового обліку.

Таким чином, до проходженням медичного огляду ВЛК у територіальному центрі комплектації та соціальної підтримки, необхідно взяти з собою всю медичну документацію(в т.ч. дослідження, бажано також висновок(довідку) лікаря про діагноз відповідно до дослідження(рефрактометрії)- за наявності можливо з зазначенням лікування). Також можете додатково прокунсультуватись зі спеціалізованим лікарем на предмет вищенаведеного та визначення ваших остаточних діагнозів, які будуть відповідати критеріям згідно з Положенням про ВЛК, а саме розкладу хвороб та поясненням до них.

Якщо за результатами медичних обстежень ВЛК прийме рішення про непридатність до військової служби у воєнний час з виключенням з військового обліку, то виїхати можна. 

Якщо у Вас є додаткові питання, можете написати на електронну пошту pravoizachita@gmail.com

Будемо вдячні за відгук щодо отриманої консультації.

Успіхів Вам!

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram