Переоформити дикретну відпустку на чоловіка

Ми з чоловіком 2 Окремі ФОП
Дитині нашій 1,5 років
Як і чи можливо в даний час переоформити дикретну відпустку на чоловіка ?

27.07.2022 22:49 786

Консультація виконавця

Іванна Гречко
Адвокат
У сервісі: 2 роки
66 відгуків (65 +) (1 -)
Консультацій: 233

  Згідно зі ст. 74 КЗпП громадянам України, які перебувають у трудових відносинах з підприємствами, установами та організаціями незалежно від форми власності, виду діяльності та галузевої належності, а також працюють за трудовим договором у фізичної особи, надаються щорічні (основна та додаткові) відпустки.

   Аналогічні за змістом норми містяться і в Законі України «Про відпустки».

  В преамбулі Закону України «Про відпустки» зазначено - цей Закон встановлює державні гарантії права на відпустки працівників, визначає умови, тривалість і порядок надання їх працівникам для відновлення працездатності, зміцнення здоров'я, а також для виховання дітей, задоволення власних життєво важливих потреб та інтересів, всебічного розвитку особи.

 Відповідно до ст. 2 Закону України «Про відпустки» право на відпустки мають громадяни України, які перебувають у трудових відносинах з підприємствами, установами, організаціями незалежно від форм власності, виду діяльності та галузевої належності, а також працюють за трудовим договором у фізичної особи (далі - підприємство).

  Згідно з ч. 1, 2 ст. 18 Закону України «Про відпустки» після закінчення відпустки у зв'язку з вагітністю та пологами за бажанням матері або батька дитини одному з них надається відпустка для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку.

  Тобто, відпустка по догляду за дитиною до досягнення нею 3-річного віку передбачена для найманих працівників.  

  Відповідно до ст. 42 Господарського Кодексу України підприємництво – це самостійна, ініціативна, систематична, на власний ризик господарська діяльність, що здійснюється суб'єктами господарювання (підприємцями) з метою досягнення економічних і соціальних результатів та одержання прибутку.

  Враховуючи наведене, ФОП не має права на відпустку по догляду за дитиною до досягнення нею 3-річного віку, оскільки він не перебуває у трудових відносинах.

  Вашій дитині 1,5 роки. Ваша відпустка у зв'язку з вагітністю та пологами закінчилася, а на іншу – по догляду за дитиною, у Вас на жаль немає підстав.

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram