Закордонний паспорт

Доброго дня, таке питання, хотів подати документи на закордонний паспорт, кажуть, треба ставати на облік у військкомат, хоча таких вимог ніде навіть на сайті паспортного сервісу не побачив. Сам на обліку стою в Криму як підлітком ставили)), 7 років проживаю в Україні, жодного разу не ходив до військкомату. Взагалі таке питання, чи законна їхня відмова?

28.07.2022 13:24 1353

Консультація виконавця

Ірина і Владислав Леонови
Адвокат
У сервісі: 5 років
246 відгуків (245 +) (1 -)
Консультацій: 793
Топ 3 спеціалізації:
  • Сімейне право
  • Військове право
  • Цивільне право

Доброго дня!

Стосовно вашого питання можемо повідомити наступне 

Відповідно до вимог Порядку оформлення, видачі, обміну, пересилання, вилучення, повернення державі, знищення паспорта громадянина України для виїзду за кордон, його тимчасового затримання та вилучення, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 07.05.2014 № 152, для оформлення паспорта для виїзду за кордон особа подає:

заяву-анкету;
паспорт громадянина України;
свідоцтво про народження або документ, що підтверджує факт народження;
документи, що підтверджують сплату адміністративного збору, або оригінал документа про звільнення від його сплати.

Зазначеним Порядком напряму не встановлено необхідності для оформлення паспорта для виїзду подавати відомості про перебування на військовому обліку.

Вимога про необхідність подавати довідку з військкомату про перебування на військовому обліку під час оформлення закордонного паспорту була скасована у 2013 році, на підставі змін до Закону України «Про порядок виїзду з України і в’їзду в Україну громадян України». Отже, відповідно до внесених змін, з числа підстав для відмови у видачі паспорта громадянина України для виїзду за кордон виключено відсутність документів з військомату. 

Таким чином, вимагати вставати на військовий облік для оформлення закордонного паспорту працівники міграційної служби (або працівникі у ЦНАПі) не мают законних підстав. Зазначений перелік необхідних документів є вичерпним.

Відмова у прийнятті документів для оформлення паспорту або відмова у видачі закордонного паспорту, повинна бути у письмовому вигліді. У рішенні про відмову в оформленні або видачі паспорта для виїзду за кордон, яке доводиться до відома заявника в порядку і строки, встановлені законодавством, повинні зазначатися підстави відмови.

Отже, відмова незаконна. Вимагайте надання письмової офіційної відмови з посиланням на норми законодавства. В усній розмові з представниками міграційної служби, можете вимагти озвучити норму, яка, на їхню думку, передбачає "ставати на облік у військкомат". 

Але, звертаємо Вашу увагу, що усі військовозобов'язані та призовники підлягають військовому обліку, що ведеться за місцем їх проживання (стаття 33 Закону України "Про військовий обов’язок і військову службу"). Призовники та військовозобов'язані після прибуття до нового місця проживання зобов'язані в семиденний строк стати на військовий облік та не раніше ніж за три дні до вибуття з місця проживання знятися із зазначеного обліку. 

Взяттю на військовий облік також підлягають особи, які прибули з тимчасово окупованої території України,  за місцем взяття їх на облік як внутрішньо переміщених осіб.

Якщо у Вас є додаткові або уточнюючі питання, можете написати на ел.пошту pravoizachita@gmail.com

Успіхів Вам! 

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram