Результат ВЛК

Доброго дня. Сьогодні пройшов діагностику в Державному Обласному офтольмоталогічному центрі м. Дніпро. Поставили діагноз : Змішаний астигматизм, ускладнена катаракта обох очей.зор 04/06.
Згідно наказа № 402 від 14.08.2008 МОУ Додаток 1 розклад хвороб, станів та фізичних вад, що визначають ступінь придатності до військової служби
ст 26 ......"кришталика (усі види катаракти)..."
пункт "а" трактується: " різковиражені з прогресуючим зниженням зорових функцій";
СТ 30 ....."астигматизм" , різницю при діагностиці не вказали.
У Додатку 2 "пояснення щодо застосування статей Розкладу хвороб, станів та фізичних вад, що визначають ступінь придатності до військової служби " мій діагноз не вказано.
Питання:
Згідно такої діагностики, можу я вимагати від ЛВК встановити СТ 26. пункт "А"?
Який додаток біль важливий?
Дякую за відповідь

Прошу уваги на те, що в Додатку 2 немае розшифровки моїх хвороб.

28.07.2022 15:09 1812

Консультація виконавця

Іванна Гречко
Адвокат
У сервісі: 2 роки
66 відгуків (65 +) (1 -)
Консультацій: 233

  Відповідно до п. 1.1. розділу 1 (Основи організації військово-лікарської експертизи) Положення Про військово-лікарську експертизу в Збройних Силах України, затвердженого Наказом Міноборони України від 14.08.2008  № 402 військово-лікарська експертиза визначає придатність за станом здоров'я до військової служби призовників, військовослужбовців та військовозобов'язаних, установлює причинний зв'язок захворювань, травм (поранень, контузій, каліцтв) та визначає необхідність і умови застосування медико-соціальної реабілітації та допомоги військовослужбовцям.

    Пунктом 1.2. цього Положення встановлено - військово-лікарська експертиза - це:

  1. медичний огляд допризовників, призовників; військовослужбовців та членів їхніх сімей (крім членів сімей військовослужбовців строковоївійськової служби); військовозобов'язаних, офіцерів запасу, які призиваються на військову службу за призовом осіб офіцерського складу, резервістів (кандидатів у резервісти); громадян, які приймаються на військову службу за контрактом; кандидатів на навчання у вищих військово-навчальних закладах та військових навчальних підрозділах вищих навчальних закладів Міністерства оборони України (далі - ВВНЗ), учнів військових ліцеїв; колишніх військовослужбовців; працівників Збройних Сил України, які працюють у шкідливих та небезпечних умовах праці та залучаються до роботи з джерелами іонізуючого випромінювання (далі - ДІВ), компонентами ракетного палива (далі - КРП), джерелами електромагнітних полів (далі - ЕМП), лазерного випромінювання (далі - ЛВ), мікроорганізмами I-II груп патогенності, особливо небезпечними інфекційними хворобами; працівників допоміжного флоту Військово-Морських Сил Збройних Сил України (далі - ВМС Збройних Сил України);
  2. визначення ступеня придатності до військової служби, навчання у ВВНЗ, роботи за фахом;
  3. установлення причинного зв'язку захворювань, травм (поранень, контузій, каліцтв) військовослужбовців, військовозобов'язаних, резервістів.

   Згідно з п. 1.1. розділу 2 (Медичний огляд, загальні положення) Положення медичний огляд включає в себе вивчення та оцінку стану здоров'я і фізичного розвитку громадян на момент огляду в цілях визначення ступеня придатності до військової служби, навчання за військово-обліковими спеціальностями, вирішення інших питань, передбачених цим Положенням, з винесенням письмового висновку (постанови). Під придатністю до військової служби у цьому Положенні розуміється такий стан здоров'я і фізичного розвитку громадян, який дозволяє їм виконувати передбачені статутами, інструкціями службові обов'язки з конкретної військової спеціальності у виді Збройних Сил України та інших військових формуваннях у мирний та воєнний час.

   Відповідно до п. 1.2. розділу 2 (Медичний огляд, загальні положення) Положення Постанови ВЛК приймаються на підставі Розкладу хвороб, станів та фізичних вад, що визначають ступінь придатності до військової служби (далі - Розклад хвороб) (додаток 1), пояснень щодо застосування статей Розкладу хвороб (додаток 2) та таблиць додаткових вимог до стану здоров'я (далі - ТДВ) (додаток 3).

  Пунктом 20.1. підрозділу 20 розділу 2 Положення визначено - постанови ВЛК приймаються колегіально, більшістю голосів. У прийнятті постанови голова та члени ВЛК не залежні і у своїй роботі керуються цим Положенням. У разі незгоди голови або членів комісії з думкою інших членів їх окрема думка заноситься до протоколу засідання ВЛК. Члени ВЛК зобов'язані дотримуватися вимог Положення.

  Голова або члени ВЛК відповідають за прийняте рішення та видачу документів про встановлення причинного зв’язку захворювань, поранень (контузій, травм або каліцтв).

  Витяг з Розкладу хвороб, станів та фізичних вад, що визначають ступінь придатності до військової служби

Стаття 26

Включено: хвороби склери, рогівки (рубці та помутніння), райдужної оболонки, циліарного тіла, кришталика (усі види катаракти), судинної оболонки; хвороби скловидного тіла та очного яблука; неврит зорового нерва, хвороби та ураження зорового нерва та зорових шляхів, інші хвороби ока та його придаткового апарату Н15-Н22; Н25-Н28; Н30-Н36; Н43-Н45; Н46-Н48

 

а) різко виражені з прогресуючим зниженням зорових функцій або частими загостреннями на обох очах

Непридатні до військової служби з виключенням з військового обліку

 

б) те ж саме на одному оці або помірно виражені на обох очах

Непридатні до військової служби в мирний час, обмежено придатні у воєнний час

Непридатність до військової служби або обмежена придатність визначається індивідуально

 

в) помірно виражені, непрогресуючі з рідкими загостреннями на одному оці

Придатні

Придатні

Придатні

 

Стаття 30

Включено: порушення рефракції та акомодації Н52 (гіперметропія, міопія, астигматизм, анізометропія, пресбіопія та інше)

а) короткозорість або далекозорість будьякого ока в одному із меридіанів більше 12,0 дптр або астигматизм будьякого виду з різницею рефракції у двох головних меридіанах більше 6,0 дптр

Непридатні до військової служби з виключенням з військового обліку

б) короткозорість або далекозорість будьякого ока в одному із меридіанів більше 8,0 дптр і до 12,0 дптр

Непридатні до військової служби в мирний час, обмежено придатні у воєнний час

Непридатність до військової служби або обмежена придатність визначається індивідуально

в) короткозорість або далекозорість будь-якого ока в одному із меридіанів більше 6,0 дптр і до 8,0 дптр або астигматизм будь-якого виду з різницею рефракції у двох головних меридіанах більше 3,0 дптр і до 6,0 дптр

Непридатні до військової служби в мирний час, обмежено придатні у воєнний час

Придатність до військової служби або обмежена придатність визначається індивідуально

г) короткозорість або далекозорість будь-якого ока в одному із меридіанів більше 3,0 дптр і до 6,0 дптр або астигматизм будь-якого виду з різницею рефракції у двох головних меридіанах більше 2,0 дптр і до 3,0 дптр

Придатні

Придатні

Придатні

ґ) стійкий спазм, парез або параліч акомодації на обох очах після безуспішного стаціонарного лікування

Непридатні до військової служби в мирний час, обмежено придатні у воєнний час

Придатність до військової служби або обмежена придатність визначається індивідуально

д) те саме після успішного стаціонарного лікування

Придатні

Придатні

Придатні

 

  Пункт «а» ст. 26 Розкладу хвороб, станів та фізичних вад, що визначають ступінь придатності до військової служби, затвердженого вказаним вище Положенням, передбачає різко виражені з прогресуючим зниженням зорових функцій або частими загостреннями на обох очах.

  Відповідно до Пояснень щодо застосування статей Розкладу хвороб, станів та фізичних вад, що визначають ступінь придатності до військової служби, до ст. 26 до пункту «а» належать захворювання з прогресуючим зниженням зорових функцій та ті, які не піддаються консервативному, хірургічному лікуванню, а також тапеторетинальна абіодистрофія сітківки та стани після кератопротезування обох очей незалежно від функцій ока. Пігментна дегенерація сітківки з пігментом чи без нього, поєднана з порушенням темнової адаптації (гемералопією), повинна бути підтверджена виконанням годинної адаптометрії з використанням контрольних методів дослідження сутінкового зору.

  Пункт «а» ст. 30 Розкладу хвороб, станів та фізичних вад, що визначають ступінь придатності до військової служби, затвердженого вказаним вище Положенням, передбачає короткозорість або далекозорість будь якого ока в одному із меридіанів більше 12,0 дптр або астигматизм будь якого виду з різницею рефракції у двох головних меридіанах більше 6,0 дптр.

   Відповідно до Пояснень щодо застосування статей Розкладу хвороб, станів та фізичних вад, що визначають ступінь придатності до військової служби, до ст. 30 - вид та ступінь аномалії рефракції визначається за допомогою скіаскопії або рефрактометрії.

    

   Враховуючи викладене, відповідь:

 

   1) Згідно такої діагностики, можу я вимагати від ЛВК встановити СТ 26. пункт «А»?

  Ви маєте право надавати комісії результати обстежень у інших лікарських закладах, але вимагати встановити ступінь втрати функцій не можете. Це визначає тільки комісія.

    Ваш діагноз дійсно підпадає під ст. 26 Розкладу хвороб, станів та фізичних вад, що визначають ступінь придатності до військової служби, але це не означає, що його ступінь автоматично відноситься до п. «а». З самого лише діагнозу це не вбачається.

  Має значення наскільки особа втратила певні функції через наявність відповідного діагнозу і чи можливо з відповідною ступінню втрати функцій виконувати передбачені статутами, інструкціями службові обов'язки з конкретної військової спеціальності у виді Збройних Сил України та інших військових формуваннях у мирний та воєнний час.

    Тобто, відноситься ваша ступінь втрати функцій до п. «а» чи до інших пунктів може встановити лише ВЛК.

   Але, у разі Вашої незгоди з висновком ВЛК Ви маєте право його оскаржити до вищої ВЛК або до Центральної ВЛК в порядку, визначеному Положенням Про військово-лікарську експертизу в Збройних Силах України, затвердженим Наказом Міноборони України від 14.08.2008  № 402.

    2) Який додаток біль важливий?

  Як уже зазначалося вище, відповідно до п. 1.2. розділу 2 (Медичний огляд, загальні положення) Положення Постанови ВЛК приймаються на підставі Розкладу хвороб, станів та фізичних вад, що визначають ступінь придатності до військової служби (далі - Розклад хвороб) (додаток 1), пояснень щодо застосування статей Розкладу хвороб (додаток 2) та таблиць додаткових вимог до стану здоров'я (далі - ТДВ) (додаток 3).

   Тобто, усі додатки мають однакову юридичну силу, висновок ВЛК приймається на підставі комплексного застосування відповідного Положення.

У разі наявності додаткових питань, звертайтеся: +380672910959 (телеграм, вайбер).

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram