Cтудент: відстрочка та виїзд за кордон

У даній статті мова йтиме про:

- відстрочку для військовозобов`язаних та призовників, які навчаються за кордоном;

- відстрочку для військовозобов`язаних та призовників, які тільки вступили до закордонного вузу;

- виїзд за кордон вищезначених категорій осіб.

28.07.2022 21:53 1682

Консультація виконавця

Олександр Савченко
Юрист
У сервісі: 3 роки
2 відгука (2 +) (0 -)
Консультацій: 17

Сьогодні в Україні проходить призов на військову службу під час мобілізації. Призовники на даний вид військової служби не призиваються, лише військовозобов`язані. Призовники підлягають призову на строкову військову службу, однак в цьому році весняний призов був скасований.

Як вже відомо, для виїзду за кордон на навчання потрібно отримати відстрочку від призову. Якщо говорити про призовників, то одні військкомати відмовляються її надавати, а інші видають довідки про право на відстрочку від призову на строкову військову службу відповідно до частини десятої статті 17 Закону України "Про військовий обов`язок і військову службу".

Якщо ж мова йде про військовозобов`язаних, то тут виникає більше проблем. У першу чергу це пов`язано з тим, що дана категорія осіб підпадає під призов на військову службу під час мобілізації. А тому військкомати починають вигадувати причини, щоб відмовити їм у видачі відстрочки. Наприклад:

1) через те, що особі вже 27 чи більше років;

2) через те, що особа раніше вже здобула відповідний ступінь вищої освіти;

3) через те, що особа вступила до ВНЗ після 24 лютого 2022 року.

Крім того, вимагають надати декілька документів про навчання за кордоном. Хоча по Закону статус студента чи іншого здобувача вищої освіти набувається після зарахування до закладу вищої освіти. Тому, фактично достатньо надати лише один документ, що перекладений на українську мову та нотаріально завірений.

Враховуючи зазначене, до військкомату краще звертатися письмово. При цьому зміст заяви буде залежати від того, який статус Ви маєте (призовник чи військовозобов`язаний), чи перебуваєте на військовому обліку, чи маєте відповідний військово-обліковий документ (посвідчення про приписку для призовної дільниці - для призовників, тимчасове посвідчення чи військовий квиток - для військовозобов`язаних) та від інших обставин.

Тобто, єдиного зразка заяви не існує.

Тепер, що стосується отримання дозволу на виїзд за кордон. Адже, з цим також виникають проблеми.

Якщо говорити про призовників, то деякі військкомати відмовляються видавати такий дозвіл, пояснюючи це тим, що призовникам і так не заборонено виїжджати за кордон під час воєнного стану. Інші військомати це роблять відповідно до частини четвертої статті 37 Закону України "Про військовий обов`язок і військову службу".

З військовозобов`язаними, як і у випадку з отриманням відстрочки, ситуація складніша. Складність ситуації полягає в тому, що в законодавстві немає норми, за якою студент іноземного вишу має право на виїзд за кордон. Він, як і студент українського вишу, має право лише на відстрочку від мобілізації. Тому існують випадки, коли військкомати відмовляються надавати дозвіл для виїзду за кордон на навчання. Однак, зазвичай більшість військкоматів це робить.

При цьому, інформація щодо можливості студентів іноземних вишів виїхати за кордон на навчання була викладені на сайті Державної прикордонної служби України 03.05.2022 та оновлена 25.07.2022 (https://dpsu.gov.ua/ua/Peretinannya-derzhavnogo-ko...).

Відповідно до цієї інформації дозволяється виїзд студентів-чоловіків, які навчаються за кордоном, та студентів-чоловіків, які тільки вступили до закордонного вузу. Під час перетинання державного кордону України студенти мають пред’явити відповідні документи, які підтверджують факт такого навчання, а саме:

студентський квиток або студентська віза;

або

перекладені та нотаріально завірені документи про зарахування/навчання особи у закордонному вузі;

та

військово-облікові документи з записом щодо надання їм відстрочки від призову (призову за мобілізацією);

та

довідка видана територіальним центром комплектування та соціальної підтримки для виїзду за кордон для здобувачів фахової передвищої та вищої освіти, асистентів-стажистів, аспірантів та докторантів, які навчаються за кордоном за денною або дуальною формами здобуття освіти.

Якщо Вам буде потрібна моя допомога, можете писати мені на:

   е-пошта - mailmessage@ukr.net

   вайбер  - 0951495127

Також можете ознайомитися з іншими моїми статтями:

1) Інвалідність: ВЛК, мобілізація та відстрочка від неї - https://b2bconsult.ua/consultation/38144

2) Відстрочка від мобілізації та право на виїзд за кордон - https://b2bconsult.ua/consultation/37823

3) Виїзд військовозобов`язаних студентів, які навчаються за кордоном - https://b2bconsult.ua/consultation/36528

4) Інвалідність та виїзд за кордон - https://b2bconsult.ua/consultation/38183

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram