Виїзд чоловіку за кордон

Доброго дня.
Мене звать Валерій.
Питання в наступному:
Мені зараз 49 років і є потреба виїхати за кордон.
Справа в тому, що я в 1998 році був засуджений за ст. 168 ч.3 Ук України (особливо тяжкий злочин) і відбував реальне покарання до 2001 року.
Після звільнення я був виключений з військового обліку згідно ст. 37 п.5 пп. Г Закону України. В паспорт мені поставили штамп "НЕВОЕННООБЯЗАННЫЙ", а в військовому квітку зробили запис: виключений з військового обліку 16 жовтня 2006 року згідно ст.37 п.5 пп.г ЗУ пЗВОіВС.
Коли в військоматі робили цей запис, мене повідомили, що я ніколи вже не буду поновлений на військовому обліку.
Якщо я виключений з військового обліку на ціх підставах, можу я зараз виїхати за кордон? Може щось змінилось? І як мені поступити в цій ситуації?
Буду дуже вдячний за фахову консультацію!

01.08.2022 14:49 852

Консультація виконавця

Ірина і Владислав Леонови
Адвокат
У сервісі: 5 років
246 відгуків (245 +) (1 -)
Консультацій: 793
Топ 3 спеціалізації:
  • Сімейне право
  • Військове право
  • Цивільне право

Доброго дня!

Стосовно вашого питання можемо повідомити наступне

Відповідно до ст. 37 п.5 пп. "г" Закону України "Про військовий обов'язок і військову службу" (в редакції від 01.01.2006), виключенню з військового обліку у військових комісаріатах підлягають громадяни, які були засуджені до позбавлення волі за вчинення тяжких злочинів.

Станом на сьогоднішній день редакція Закону України "Про військовий обов'язок і військову службу" від 01.01.2006р. вже не є чинною. У чинній редакції  Закону України "Про військовий обов'язок і військову службу" це питання регулює п.6 пп 6 ст.37 зазначеного Закону, в якому зазначено: "Виключенню з військового обліку у відповідних районних (міських) територіальних центрах комплектування та соціальної підтримки підлягають громадяни України, які, були раніше засуджені до позбавлення волі за вчинення тяжкого або особливо тяжкого злочину".

Зараз в країні особливий період та діють правові норми в умовах воєнного стану, а саме - ЗУ "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію". 

Питання обмеження та винятків по виїзду за межі України на період воєнного стану чоловіками від 18 до 60 років регулюється Правилами перетинання державного кордону громадянами України, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 27.01.1995 № 57 та Законом України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію".

Відповідно до зазначених норм законодавства, виїзд чоловіків, які зняті/виключені з військового обліку у зв’язку з відбуванням покарання після звільнення з місць позбавлення волі, не дозволено, оскільки такої категорії осіб, як громадяни України, зняті з військового обліку у зв’язку із відбуванням покарання за злочин, не передбачено п. 2-6 Правил перетинання державного кордону та частиною першою статті 23 Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію», тобто є тимчасові обмеження у праві виїзду з території України.

Виключення з військового обліку дає право на виїзд за кордон лише тим чоловікам, які визнані непридатними за станом здоров’я до військової служби  та на підставі цього виключені з обліку. Якщо Ви виключені з військового обліку на зазначених підставах (як засуджений), то з цієї підстави Ви не зможете виїхати за кордон. 

Отже, Ви наразі можете поновитися на військовому обліку на загальних підставах. Поновлення громадян на військовому обліку здійснюється за добровільною згодою на підставі заяви, висновків медичного огляду та записом у військово-облікових документах.

Для цього необхідно звернутися до військомату, стати на військовий облік, пройти медкомісію, за результатами якої  ВЛК може прийняти рішення про непридатність до військової служби з виключенням з військового обліку або тимчасову непридатність до військової служби за станом здоров’я на термін до шести місяців. У цьому разі Ви зможете виіхати за кордон.

Також існують інші підстави для виїзду чоловіків за кордон під час воєнного стану, які зазначені у Правилах перетинання державного кордону громадянами України (ознайомитись можна за посиланням  https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/57-95-%D0%BF#Text ) 

Зокрема це:

1. Визнані встановленим порядком непридатними до військової служби за станом здоров’я з виключенням з військового обліку

2. Постійно проживають за кордоном

3. Є здобувачами фахової передвищої та вищої освіти за кордоном

4. Є особами з інвалідністю (незалежно від групи)

5. Для супроводу: особи з інвалідністю I чи II групи, особи з інвалідністю I чи II групи або іншою особою, яка потребує постійного догляду,особи з інвалідністю, визнаною судом недієздатною, дітей з інвалідністю.

6. заброньовані на період мобілізації та на воєнний час за органами державної влади, іншими державними органами, органами місцевого самоврядування, а також за підприємствами, установами і організаціями

7.визнані відповідно до висновку ВЛК тимчасово непридатними до військової служби за станом здоров’я на термін до шести місяців (з наступним проходженням військово-лікарської комісії)

8.чоловіки, на утриманні яких перебувають троє і більше дітей віком до 18 років

9.чоловіки, які самостійно виховують дитину (дітей) віком до 18 років.

Ознайомтесь, можливо також є інша підстава, яка підходить під Вашу ситуацію. 

Якщо у Вас є додактові чи уточнюючі питання, можете написати на електронну пошту pravoizachita@gmail.com надамо роз’яснення та відповімо на додаткові питання.

Будемо вдячні за відгук щодо отриманої консультації, якщо вона була Вам корисною. 

Успіхів Вам! 

Якщо подобається, тисни кнопку
  • Валерій
    Валерій
    1 рік
    Консультацiя № 38480
    Виїзд чоловіку за кордон

    Дуже дякую за чудову консультацію по моєму питанню- фахову відповідь отримав в стислі терміни, все обгрунтовано і зрозуміло, з посиланнями на норми діючого законадавства України. Наступного разу, при потребі, буду знов звертатися до Ірини та Владіслава.

Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram