Мои действия при попытке вручения повестки за пределами города проживания.

Добрый день.

Что имею изначально:

- есть "Тимчасове посвідчення", согласно которого я не годен в мирное время и ограничено годен в военное. Комиссия была еще в 2008 году в г. Херсон.
- в 2013 я изменил место прописки на г. Белая Церковь (БЦ). В военкомате БЦ мне поставили 2 отметки: принят на учет, снят с учета.
- когда началась война, я не менял место проживания и все время находился в БЦ. Повестка не приходила, в военкомат не являлся.

Сейчас мне необходимо поехать во Львов, встретить свою семью из Польши. Неделю хотим пожить во Львове. Потом назад в БЦ.

Интересует алгоритм действий во Львове:
- нужно ли становится на учет по прибытию во Львов, если я не собираюсь там жить постоянно, а всего на неделю? Если да, могут ли у них возникнуть вопросы, почему я в БЦ не появлялся в военкомат?
- Если по пути во Львов попытаются вручить повестку (блок пост, например), имеют ли они право это сделать? С учетом вышесказанных условий?

Если все-таки повестка будет вручена. Я так понимаю она должна быть выписана во Львовский военкомат, так же (если например вручат на блокпосту во Львове)?
И что потом, через неделю я еду домой, в БЦ, во Львове нужно будет сниматься с учета?

Каковы последствия игнорирования этой первой врученной повестки?

Если я ее проигнорирую, получу вторую например, опять на блок - посту, каковы последствия игнорирования этой?

И еще вопрос по медкомиссии. Я так понимаю, если я являюсь в военкомат по первой повестке, меня должны направить на ВЛК. У меня есть документы, которые подтверждают мою болезнь. Согласно указа ( https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z1109-08#Text ) я попадаю под категорию "Непридатні до військової служби в мирний час, обмежено придатні у воєнний час".
Так вот, если на ВЛК мне отказывают в этой категории, каковы должны быть мои действия?

01.08.2022 21:55 1448

Консультація виконавця

Андрей Карпенко
Адвокат Київ
У сервісі: 3 роки
146 відгуків (146 +) (0 -)
Консультацій: 742

Вітаю!

1. Якщо Ви на тиждень виїджаєте до Львова, то ставати  на військовий облік у Львові не потрібно. 

На блок-посту перевірити були Ви в військоматі чи ні, перевірити неможливо.

2. Надати Вам повістку на блок-посту можуть, але на трасі зараз це практично не роблять. 

Якщо вас не викликали до територіального центру комплектування жодним із належним способів (вручення повістки, наявність мобілізаційного розпорядження), то обов’язку з’явитися до центру комплектування ви не маєте.

Інша справа коли повістка таки вручена, або ви ВПО чи просто переїхали на нове місце проживання.

Під час вручення повістки представник центру комплектування ще не знає, чи порушуєте ви правила обліку чи ні. Якщо ви виїхали на нове місце проживання — ви маєте знятися з обліку та стати на новий облік протягом семи днів. Якщо ви внутрішньо переміщена особа з окупованих територій, то маєте стати на військовий облік за новим місцем проживання незалежно від того, чи знялися ви з обліку вдома: часто це просто неможливо через окупацію та бойові дії. Також ви маєте інформувати свій центр комплектування про зміни в житті: сімейний стан, роботу, навчання тощо. Якщо ви порушуєте ці правила обліку — підлягаєте адміністративній відповідальності. Але якщо ви не ВПО, а лише проїздом у певному населеному пункті, то притягнути вас до відповідальності за порушення правил військового обліку там немає підстав.

Порушник може бути притягнутий і до кримінальної відповідальності.

По-перше, є стаття 337 Кримінального кодексу України, яка встановлює покарання у вигляді штрафу (від 5 100 до 8 500 гривень) або виправних робіт протягом року за ухилення від військового обліку. Однак вона може бути застосована не за перше порушення обліку, а лише після попередження керівником центру комплектування, коли ви не з’явилися за повісткою для уточнення облікових даних.

По-друге, є стаття 336 Кримінального кодексу України, яка встановлює покарання від 3 до 5 років позбавлення волі за ухилення від призову на військову службу під час мобілізації. Йдеться про випадки, коли ви уточнили облікові дані, пройшли медкомісію, вам вручили наступну повістку — про призов на службу, — але у визначений час ви не прийшли до центру комплектування.

3. ЯКЩО ВАМ ВРУЧАТЬ ПОВІСТКУ (АБО ПОВІСТКИ) ВАМ ПОТРІБНО БУДЕ З'ЯВИТИСЯ В ТЦКСП (ВІЙСЬКОМАТ) В БЦ ТА ПРОІНФОРМУВАТИ ЩО ВИ ОТРИМАЛИ ПОВІСТКУ (ПОВІСТКИ) В ДОРОЗІ ТА НЕХАЙ ВОНИ ПРІНФОРМУЮТЬ ВІЙСЬКОМАТ(И) НАДАВШИЇ ВАМ ПОВІСТКИ, ЩО ВИ З'ЯВИЛИСЯ ПО НИМ В СВІЙ ВІЙСЬКОМАТ.

4. Законом не встановлено місце, в якому українцю можуть вручити повістку. Теоретично, це може бути і на блокпосту, і на вулиці. Але спершу необхідно встановити особу людини, а тільки потім їй можуть вручити повістку. Тому при собі завжди потрібно мати документи. У період воєнного стану потрібно на вимогу надавати документи для перевірки уповноваженим особам.

Уповноваженими для вручення повісток є співробітники військових комісаріатів, місцевих органів виконавчої влади, органів місцевого самоврядування. Повістки українцям можуть також вручатися безпосередньо посадовими особами районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки.

Повістки бувають чотирьох видів:

  • уточнення облікових даних;
  • проходження медкомісії;
  • призов на військову службу до ЗСУ;
  • прибути на призовну дільницю.

Доставляти в територіальні центри комплектування військовозобов'язаних можуть органи Національної поліції України.

Після прибуття до військкомату необхідно пройти військово-лікувальну комісію. Якщо визнають — придатним, то військовозобов’язаний отримає другу повістку про явку за першим викликом або в конкретну дату. При неявці по цій повістці настає кримінальна відповідальність.

У той же час, після проходження комісії людину можуть відразу направити для проходження служби без вручення повістки.

5. ЗАРАЗ ВОЄННИЙ ЧАС, ТОМУ З ТАКИМ ЯК У ВАС РІШЕННЯМ ВЛК, ВИ НЕ МАЄТЕ ПРАВА НА ВІДСТРОЧКУ ВІД МОБІЛІЗАЦІЇ. 

Придатність до служби в армії визначає тільки ВЛК (військово-лікарська комісія).

МІНІСТЕРСТВО ОБОРОНИ УКРАЇНИ

НАКАЗ

14.08.2008 № 402

Зареєстровано в Міністерствіюстиції України17 листопада 2008 р.за № 1109/15800

Про затвердження Положення про військово-лікарську експертизу в Збройних Силах України

3.8.

Постанови ВЛК військових комісаріатів оформлюються довідкою ВЛК (додаток 4 до Положення) у двох примірниках, яка не підлягає затвердженню штатною ВЛК і дійсна протягом шести місяців з дня медичного огляду. Копія довідки видається на руки особі, яка пройшла медичний огляд.

Після закінчення медичного обстеження під час мобілізації ВЛК виносить щодо військовозобов’язаного одну із таких постанов:

"Придатний до військової служби";

"Тимчасово непридатний до військової служби (вказати дату повторного огляду)";

"Непридатний до військової служби з виключенням з військового обліку".

Оскаржувати рішення працівників військового комісаріату можна двома способами — через судові органи або адміністративним шляхом (в самому військкоматі).

Порядок оскарження висновку військово-лікарської комісії Збройних Сил України

Нормативна база

Загальна інформація

Військово-лікарська експертиза визначає придатність за станом здоров'я до військової служби призовників, військовослужбовців та військовозобов'язаних, установлює причинний зв'язок захворювань, травм (поранень, контузій, каліцтв) та визначає необхідність і умови застосування медико-соціальної реабілітації та допомоги військовослужбовцям (п. 1.1. Положення).

Військово-лікарська експертиза - це:

  • медичний огляд допризовників, призовників; військовослужбовців та членів їхніх сімей (крім членів сімей військовослужбовців строковоївійськової служби); військовозобов'язаних, офіцерів запасу, які призиваються на військову службу за призовом осіб офіцерського складу, резервістів (кандидатів у резервісти); громадян, які приймаються на військову службу за контрактом; кандидатів на навчання у вищих військово-навчальних закладах та військових навчальних підрозділах вищих навчальних закладів Міністерства оборони України, учнів військових ліцеїв; колишніх військовослужбовців; працівників Збройних Сил України, які працюють у шкідливих та небезпечних умовах праці та залучаються до роботи з джерелами іонізуючого випромінювання, компонентами ракетного палива, джерелами електромагнітних полів, лазерного випромінювання, мікроорганізмами I-II груп патогенності, особливо небезпечними інфекційними хворобами; працівників допоміжного флоту Військово-Морських Сил Збройних Сил України;
  • визначення ступеня придатності до військової служби, навчання у ВВНЗ, роботи за фахом;
  • установлення причинного зв'язку захворювань, травм (поранень, контузій, каліцтв) військовослужбовців, військовозобов'язаних, резервістів.

Для проведення військово-лікарської експертизи створюються військово-лікарські комісії (далі - ВЛК), штатні та позаштатні (постійно і тимчасово діючі).

Штатні та позаштатні (постійно і тимчасово діючі) ВЛК (лікарсько-льотні комісії (далі - ЛЛК) приймають постанови.

Постанови ВЛК (ЛЛК) оформлюються свідоцтвом про хворобу, довідкою військово-лікарської комісії, протоколом засідання військово-лікарської комісії з визначення причинного зв'язку захворювань, поранень, контузій, травм, каліцтв у колишнього військовослужбовця (пункт 2.1 глави 2 розділу I Положення).

Постанови штатних та позаштатних ВЛК обов’язкові до виконання (п.2.1 глави 2 розділу І Положення).

Центральна військово-лікарська комісія (ЦВЛК) є органом військового управління, який здійснює керівництво ВЛК регіонів у Збройних Силах України та є керівним органом із військово-лікарської експертизи в Збройних Силах України.

ЦВЛК Міністерства оборони України розташована у м Київ, вул. Госпітальна, 16.

Усі штатні ВЛК Збройних Сил України безпосередньо підпорядковуються голові ЦВЛК (підпункт 2.3.2 пункту 2.3 глави 2 розділу I Положення).

Порядок оскарження постанов (висновку) ВЛК

Постанова ВЛК регіонів може бути оскаржена у ЦВЛК або у судовому порядку (підпункт 2.4.10 пункту 2.4 глави 2 розділу I Положення).Постанови ЦВЛК можуть бути оскаржені в судовому порядку (п.п. 2.3.5 п. 2.3 глави 2 розділу І Положення).

Досудовий порядок оскарження

Рішення ВЛК можуть бути оскаржені в такому порядку:

  • постанови ВЛК районного (міського) військового комісаріату переглядаються ВЛК військового комісаріату Автономної Республіки Крим, областей, міста Києва;
  • переглядати або скасовувати постанови підпорядкованих ВЛК мають право ВЛК регіонів (постанову про придатність до військової служби колишніх військовослужбовців на період їх фактичного звільнення зі Збройних Сил України має право переглядати тільки ЦВЛК);
  • постанови будь-яких ВЛК можуть переглядатися ЦВЛК. Постанову про придатність до військової служби колишніх військовослужбовців на період їх фактичного звільнення зі Збройних Сил України має право приймати або переглядати тільки ЦВЛК

Для перегляду рішення особі необхідно подати у ВЛК вищого рівня або ЦВЛК заяву про перегляд оскаржуваної постанови ВЛК нижчого рівня та додати до заяви всі наявні документи, видані військово-лікарською комісією, рішення якої переглядається. Також в заяві необхідно вказати причини ініціювання перегляду.

Судовий порядок оскарження

Оскарження рішення ВЛК в суді здійснюється в порядку адміністративного судочинства відповідно до вимог Кодексу адміністративного судочинства України.

Скарга на дії військкомату складається за певним зразком:

назва установи (без скорочень) — призовна комісія суб'єкта України;

ваші ПІБ, контактні дані (номер телефону) — анонімки не розглядаються;

претензії до співробітників комісаріату з докладним описом проблеми;

список необхідних документів, довідок, що підтверджують правоту.

Навіть невеликі нюанси можуть кардинально вплинути на вердикт комісії.

ЯК вести себе в різних ситуаціях:

зробити все, щоб заяву було прийнято (вона має бути розглянута протягом 5 днів з моменту подачі);

добитися повторного медичного обстеження;

довести некомпетентність лікарів;

простежать за дотриманням правил проведення експертизи.

НИЖЧЕ НАВЕДЕНО КУДИ СКАРЖИТИСЯ:
Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram