Питання щодо відстрочки від мобілізації

В мене до Вас питання такого характеру. Мені 36 років я являюсь військовозобов`язаним, однак моя мама має інвалідність другої групи (мої батьки розлучені, я в мами одна дитина, однак опіку над мамою я не оформляв). Вчора мені вручили повістку в центр укомплектування - виникає питання чи підпадаю я під мобілізацію, і який алгоритм моїх дій та що мені робити в даній ситуації. Також питання чи надаєте ви юридичний супровід по цьому питанні.
Наперед дякую.

02.08.2022 13:07 1864

Консультація виконавця

Анастасія Іванченко
Адвокат Київ
У сервісі: 2 роки
125 відгуків (125 +) (0 -)
Консультацій: 260

Доброго дня.

Відповідно до абз. 11 ч. 1 ст. 23 Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію», в редакції Закону № 2122-IX від 15 березня 2022 року, не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов’язані, які мають дружину (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю та/або одного із своїх батьків чи батьків дружини (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю I чи II групи.

Посилання на сам текст закону: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/3543-12#n420)

Отже, Ви не підлягаєте мобілізації, оскільки маєте матір-інваліда ІІ групи, що прямо передбачено в законі.

Зазначена норма (абз. 11 ч. 1 ст. 23 Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію») не вимагає від військовозобов’язаного оформлювати догляд за своїми батьками, оформлювати опіку чи піклування над ними.

Здійснення постійного догляду над особою, яка за висновком медико-соціальної експертної комісії його потребує або опіки над особою з інвалідністю, це інші самостійні підстави для звільнення військовозобов’язаного від мобілізації і передбачені вони іншими абзацами ч. 1 Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» (а саме: абз. 10 та абз. 12 ч. 1 ст. 23 ЗУ «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію»).

Отже, у Вашому випадку оформлювати опіку не потрібно. Опіка - це інша самостійна підстава для звільнення від мобілізації.

Вам необхідно звернутись до військкомату із письмовою заявою, описати обставини та підстави з обов’язковим посиланням на абз. 11 ч. 1 ст. 23 Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» та просити звільнити Вас від мобілізації (надати відстрочку від мобілізації), у зв’язку з тим, що Ви маєте матір з інвалідністю ІІ групи.

До заяви необхідно долучити наступні документи, які необхідно нотаріально посвідчити:

  1. Копію довідки МСЕК матері;
  2. Копію пенсійного посвідчення матері (де було б зазначено групу інвалідності);
  3. Копію Вашого свідоцтва про народження (що підтверджує, що Ви є сином своєї матері).
  4. Копія Вашого паспорта та копія паспорта матері (якщо Ваше місце реєстрації не збігається із місцем реєстрації матері, то надавайте копію паспортів без сторінки з реєстрацією місця проживання).
  5. Оригінал Довідки про склад сім’ї (якщо мати зареєстрована та проживає разом з Вами. Якщо мати зареєстрована в іншому місці, то не потрібно надавати таку довідку).

Документи, що зазначені в пунктах 1-3 - обов’язково повинні бути долучені до заяви. Документи, що зазначені в пунктах 4-5 - подаються за можливості.

Закон не вимагає надавати докази спільного проживання або реєстрації разом із матір’ю-інвалідом. Однак, не потрібно виключати людський фактор. Тому, якщо Ви зареєстровані разом з матір’ю, про це можна повідомити відразу.

Дану заяву необхідно подавати у двох примірниках. Один для військкомату другий для Вас, щоб військкомат поставив відмітку про прийняття Вашої заяви.

Якщо військкомат відмовляється приймати від Вас заяву або ставити відмітку про її прийняття - направте цю заяву з додатками до неї цінним листом з описом вкладення та з кур’єрською доставкою.

Квитанцію про відправлення та опис вкладення необхідно зберігати. Щоб у майбутньому можна було поскаржитись і долучити доказ направлення заяви та її отримання військкоматом.

Обов’язково! Заява про надання відстрочки повинна бути подана або надіслана поштою ще до тієї дати на яку Вас викликали у військкомат. Спочатку подаєте заяву, потім все решта (проходження медкомісії, подання документів для уточнення облікових даних і т.п.).

На практиці, військкомат буде задавати багато питань з приводу наявності інших родичів та хто ще може здійснювати догляд за Вашим батьком (діти, батьки, сестри чи брати). Та наполягати на тому, що будь-які інші родичі можуть здійснювати такий догляд, що ви не оформили за нею догляд чи опіку. Однак, дана позиція військкомату є абсолютно незаконною.

В такому разі посилайтесь на абз. 11 ч. 1 ст. 23 Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію», який не передбачає необхідності оформлення догляду за матір’ю-інвалідом, а також зверніть їхню увагу на те, що Ви - єдиний син у неї.

Крім того, відповідно до ч. 1 ст. 172 Сімейного кодексу України, дитина, повнолітні дочка, син зобов’язані піклуватися про батьків, проявляти про них турботу та надавати їм допомогу.

Отже, чиним сімейним законодавством України саме на повнолітніх дітей, а не на будь-якого іншого родича покладено обов’язок піклуватись про своїх батьків.

Посилання на цю статтю Сімейного кодексу України обов’язково має бути зазначено у Вашій заяві про звільнення від мобілізації (надання відстрочки).

У випадку, якщо Ваша заява про звільнення від мобілізації буде ігноруватися то:

  1. Необхідно залишити скаргу на гарячій лінії Міністерства оборони України. Телефони гарячій лінії: 0 800 500 410, 0 800 500 442, 044 454 44 99

Ваше звернення зареєструють, зазначать номер Вашого звернення та повідомлять як і коли можна отримати результати розгляду Вашої скарги.

У цьому зверненні необхідно зазначити:

«Що у Вас є мати-інвалід ІІ групи. Документи, що підтверджують право на звільнення від мобілізації на підставі абз. 11 ч. 1 ст. 23 Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» Вами було подано до військкомату (зазначити дату). Однак, заява проігнорована, відповіді не надано або Вам вручена повістка на відправлення або мобілізаційне розпорядження».

І просити «вжити заходів, щодо усунення порушень Ваших прав на звільнення від мобілізації».

Додзвонитись буде важно, але реально.

На теперішній час скарги на гарячу лінію залишаються одним з найбільш ефективних способів захисту прав призовників від порушень з боку військкоматів.

  1. Підготуйте хоча б коротку письму скаргу у двох екземплярах на ім’я Начальника РТЦК та СП (військкомату) з викладенням обставин, щодо наявності у Вас підстави для звільнення та ігнорування Ваших прав співробітниками військкомату (додайте копію заяви, що Ви направити поштою, копії доказів такого направлення та документи, що підтверджують у Вас звільнення від мобілізації).

Після подання даної скарги, телефонуйте на гарячу лінію Міністерства оборони України.

Також, паралельно бажано подати адвокатський запит, хоча б на електронну пошту, з вимогою негайно надати документи, що підтверджують звільнення Вас від мобілізації.

У військкоматах адвокатів не сильно люблять, але на практиці коли до військкомату звертається адвокат в інтересах призовника, це мотивує співробітників військкомату реагувати на наявні порушення прав призовника.

Зі своєї практики додам, що останнім часом військкомати стали більше дотримуватися вимог абз. 11 ч. 1 ст. 23 Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» та менше порушують права осіб, які мають право на відстрочку на цій підставі.

Проходження ВЛК також не варто боятися. Медкомісія дійсно ще не означає мобілізацію.

Якщо у Вас є додаткові питання можете написати мені на електронну пошту: ivanchenko.2015av@gmail.com 

Якщо у Вас виникне така потреба - можете звертатися до мене за юридичним супроводом по телефону: 099-710-55-32

Якщо Вам була корисна моя консультація буду вдячна за відгук.

З повагою, адвокат Анастасія ІВАНЧЕНКО

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram