Гіпемобільність суглобів і обмежена придатність.

В наказі 402 є стаття 60 в якій йдеться у тому числі і про "системні хвороби сполучної тканини М30-М36". У мене гіпемобільність суглобів, що як раз відноситься до таких хвороб.
Чи мають мене визнати обмежено придатним на ВЛК?

03.08.2022 08:36 1935

Консультація виконавця

Анастасія Іванченко
Адвокат Київ
У сервісі: 2 роки
125 відгуків (125 +) (0 -)
Консультацій: 260

Доброго дня.

Порядок проходження медкомісії регулюється Наказом Міністерства оборони України «№402 від 14.08.2008 року «Про затвердження Положення про військово-лікарську експертизу в Збройних Силах України» (посилання на сайт ВРУ https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z1109-08/print) (далі «Наказ»).

Відповідно до Розкладу хвороб Наказу:

Стаття 60

Включено: інфекційні артропатії М00-М15 (піогенні артрити, реактивні артропатії, хвороба Рейтера); запальні поліартропатії М05-М15 (серопозитивний та серонегативний ревматоїдний артрит, синдром Фелті, ревматоїдний васкуліт, хвороба Стілла, ревматоїдний бурсит, псоріатичні та ентеропатичні артропатії, ювенільний артрит, подагра, кристалічні артропатії); системні хвороби сполучної тканини М30-М36 (поліартеріїт вузликовий та споріднені стани, некротизуючі васкулопатії, гранулематоз Вегенера, синдром Такаясу, системний червоний вовчак, дерматополіміозит, системний склероз, сухий синдром Шегрена, хвороба Бехчета, дифузний еозинофільний фасцит тощо); анкілозуючий спондилоартрит М45

а) зі значними порушеннями функцій, стійкими і значними змінами

Непридатні до військової служби з виключенням з військового обліку

б) з помірними порушеннями функцій та частими загостреннями

Непридатні до військової служби в мирний час, обмежено придатні у воєнний час

Непридатність до військової служби або обмежена придатність визначається індивідуально

в) з незначними порушеннями функцій та рідкими загостреннями

Непридатні до військової служби в мирний час, обмежено придатні у воєнний час

Придатність до військової служби або обмежена придатність визначається індивідуально

До пункту "а" належать захворювання сполучної тканини, що характеризуються поліморфною картиною ураження (системний червоний вовчак, системний склероз, дерматоміозит, еозинофільний фасціїт, вузликовий периартеріїт, гранулематоз Вегенера, змішані захворювання сполучної тканини) незалежно від вираження змін з боку органів та систем, частоти загострень та ступеня функціональних порушень.

До цього пункту також належать ревматоїдний (у тому числі ювенільний) артрит, анкілозувальний спондилоартрит (хвороба Бехтерєва) з вираженими змінами в суглобах та хребті, ураженням інших органів та систем (системні форми) зі значними порушеннями функцій та стійкою втратою працездатності.

До пункту "б" належать повільно прогресуючі форми запальних захворювань суглобів та хребта з помірно вираженими ексудативно-проліферативними змінами та функціональною недостатністю суглобів і хребта за відсутності системних проявів та із збереженою працездатністю.

До цього пункту належать початкові форми достовірних випадків ревматоїдного артриту та хвороби Бехтерєва за наявності клініко-лабораторних ознак активності процесу, усі форми системних васкулітів з рецидивним характером перебігу.

До пункту "в" належать хронічні захворювання суглобів і хребта з нечастими (один раз на рік та рідше) загостреннями та незначними порушеннями функцій.

За цим пунктом також проводиться огляд призовникам, військовослужбовцям строкової служби із затяжним перебігом гострих запальних артропатій при збереженні ексудативно-проліферативних змін у суглобах та наявності лабораторних ознак активності процесу.

При хронічних та рецидивних формах хвороби Рейтера, псоріатичного артриту та інших артритів, пов'язаних з інфекцією (реактивні артрити) ступінь придатності до військової служби визначається за пунктами "а", "б" чи "в" залежно від стану функції суглобів, ускладнень з боку інших органів та систем.

Хронічні форми реактивних артритів за відсутності загострення захворювання більше 3 років та без порушення функцій суглобів не є підставою для застосування цієї статті, не перешкоджають проходженню військової служби, навчання у ВВНЗ. Після гострих запальних захворювань суглобів огляд проводиться на підставі статті 65 Розкладу хвороб.

Так, дійсно діагноз Синдром гіпермобільності (надмірної рухливості) (M35.7) входить до ст.60.

Однак, у зв’язку з наданим Вами діагнозом складно визначити ступніть придатності/непридатності, оскільки одної назви діагнозу, у даному випадку, не достатньо. Необхідно мати більш розгорнуту інформацію про стан здоров’я та порушення, пов’язані із хворобою.

Розгорнуту інформацію про стан здоров’я Ви можете направити мені на електронну пошту: ivanchenko.2015av@gmail.com. І я постараюся визначити ймовірний висновок ВЛК, на підставі наданого діагнозу.

Також додатково, при проходженні ВЛК рекомендовано мати медичні документи з цивільної лікарні (приватної або комунальної), що підтверджують діагноз та просити їх долучити до особової справи. При наявності даних документів ВЛК повинна буде врахувати при визначені ступені придатності.

У разі незгоди із прийнятим рішенням Ви може оскаржити прийняте рішення ВЛК як до вище стоячого органу так  і звернувшись до адміністративного суду. При подані заяви про перегляд рішення ВЛК до вище стоячого ВЛК або ЦВЛК Міністерства оборони України (розташована у м Київ, вул. Госпітальна, 16) необхідно зазначити всі наявні обставини справи (надати пояснення з чим саме Ви не погоджуєтесь і чим це підтверджується) та долучити всі наявні документи, які були видані Вам ВЛК, яке переглядається. При наявності необхідно долучити медичні довідки та висновки із цивільної лікарні з діагнозом, який у Вас був.

Якщо у Вас є додаткові питання можете написати мені на електронну пошту ivanchenko.2015av@gmail.com

З повагою, адвокат Анастасія ІВАНЧЕНКО

 

 

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram