Повістка студенту

Я студент денної форми навчання ВНЗ, у військоматі є дані про моє навчання з минулого року.В випадку вручення повістки чи потрібно її підписувати та йти знову оновлювати дані чи відмовитись від вручення? Чи законно вручати мені повістку про проходженя мед.комісії або призову? Дякую

04.08.2022 06:57 4875

Консультація виконавця

Анастасія Іванченко
Адвокат Київ
У сервісі: 2 роки
125 відгуків (125 +) (0 -)
Консультацій: 260

Доброго дня! Відповідаю на питання по черзі.

1) В випадку вручення повістки чи потрібно її підписувати та йти знову оновлювати дані чи відмовитись від вручення?

В минулому році Ви, як студент ВНЗ, скоріш за все отримали відмітку у Приписному свідоцтві про отримання відстрочки на період навчання.

Однак, цю відстрочку Ви отримали на підставі ст. 17 Закону України «Про військовий обов’язок і військову службу».

Однак, стаття 17 Закону України «Про військовий обов’язок і військову службу» стосується саме відстрочки від проходження строкової служби (тобто, чоловіки від 18 до 27 років у мирний час).

24 лютого 2022 року Президентом України було видано Указ № 69/2022 року, яким було запроваджено загальну мобілізацію. Яка проводиться протягом 90 діб з дня набрання чинності цим Указом.

На теперішній час воєнний стан та мобілізація продовжені до 23 серпня 2022 року.

Проходження строкової служби (чоловіки від 18 до 27 років два рази на рік в мирний час) та мобілізація (чоловіки та деякі жінки віком від 18 до 60 років у воєнний час) це різні види проходження військової служби.

У зв’язку з введенням воєнного стану призов на строкову службу у квітні-червні та жовтні-грудні 2022 року був скасований Указом Президента України № 230/2022.

Отже, на сьогодні призов на строкову службу скасований, а тому ст. 17 Закону України «Про військовий обов’язок і військову службу» не підлягає застосуванню. Повинна застосовуватись ст. 23 Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію».

Відмітки у Приписному свідоцтві про отримання відстрочки на період мобілізації у зв’язку з навчанням у Вас немає (якщо Ви окремо не звертались за цим у військкомат).

Тому, у випадку вручення Вам повістки потрібно йти знову у військкомат, оновлювати дані та отримувати відстрочку саме у зв’язку з мобілізацією, на підставі ст. 23 Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» (а не на підставі ст. 17 Закону України «Про військовий обов’язок і військову службу»).

У випадку відмови від отримання повістки військові можуть скласти акт про таку відмову і в подальшому Вас можуть притягнути до адміністративної відповідальності.

Однак, все одно рекомендую Вам при спробі вручити повістку показувати співробітникам військкомату Ваше приписне з відміткою про відстрочку на час навчання та звертати увагу на те, що Ви - студент.

А тому, у співробітників військкомату не буде сенсу вручати Вам цю повістку, оскільки відповідно до закону Ви все одно не підлягаєте мобілізації.

2) Чи законно вручати мені повістку про проходженя мед. комісії або призову?

Якщо Ви маєте на увазі - чи можуть Вас мобілізувати?

- Ні, мобілізувати Вас не мають права, оскільки Ви студент ВНЗ денної форми навчання.

Відповідно до положень абз. 2 ч. 3 ст. 23 Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію», не підлягають мобілізації здобувачі професійної (професійно-технічної), фахової передвищої та вищої освіти, асистенти-стажисти, аспіранти та докторанти, які навчаються за денною або дуальною формами здобуття освіти.

Тобто, Ви звільнені від мобілізації на період навчання.

Якщо ж Ви мали на увазі - чи можуть співробітники військкомату вручити Вам повістку на вулиці?

- Так, можуть. Оскільки у приписному у вас відстрочка надана не на підставі ст. 23 Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію», а на підставі ст. 17 Закону України «Про військовий обов’язок і військову службу».

- На мед. комісію також можуть направити, але з практики: оскільки Ви студент, який поступив минулого року, скоріш за все направляти не будуть. Тут все залежить від того скільки Вам років і як давно Ви проходили попередню ВЛК. Наприклад: якщо ви студент, вам 18-27 років і ВЛК ви проходили під час взяття на облік та отримання приписного - то, мало вірогідно, що направлять на повторну ВЛК; якщо ж вам 27років  і більше і останній раз ви були у військкоматі 10 років тому, то можуть направити на ВЛК.

Однак, все одно мобілізувати Вас не мають права, оскільки ви студент ВНЗ денної форми навчання.

Якщо у Вас виникнуть додаткові питання, можете написати мені їх на електронну пошту:

ivanchenko.2015av@gmail.com

Якщо Вам була корисна моя консультація буду вдячна за відгук.

З повагою, адвокат Анастасія ІВАНЧЕНКО

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram