Комісування

Доброго вечора.
Підкажіть будь ласка,   чоловік служить
але хоче комісуватись так як батько має ІІ групу інвалідності вже багато років. Прочитала у Вашій консультації, що опіку встановлювати непотрібно і що дозволено виїзджати 1 раз.
Виникли питання:
1. Якщо тато має довічну інвалідність відстрочка від служби також необмежена?
2. Чи може виїхати чоловік з батьком та матір`ю разом, чи не буде вважатись мама сопроводжуючою особою і на підставі цього може буде відмова у перетені кордону? 
3. Чи може чоловік на законних підставах і яких саме зостатись закордоном, а батьки повернутись назад?

05.08.2022 21:05 912

Консультація виконавця

Дмитро Дончак
Юрист
У сервісі: 4 роки
739 відгуків (738 +) (1 -)
Консультацій: 1869
Топ 3 спеціалізації:
  • Діяльність фізичної особи підприємця
  • Військове право
  • Кредити банків

Добрий вечір.

1. У відповідності до статті 23 Закону України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію", не підлягають мобілізації військовозобов’язані, які мають дружину (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю та/або одного із своїх батьків чи батьків дружини (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю I чи II групи. Це означає, що відстрочка від мобілізації дійсна на весь час інвалідності батька.

Якщо інвалідність пожиттєва, то такий самий строк (поки батько живий) буде діяти і відстрочка.

Аналогічна норма розміщена в Законі України "Про військовий обов'язок та військову службу": 

Військовослужбовці, які проходять військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період, військову службу за призовом осіб із числа резервістів в особливий період, звільняються з військової служби під час воєнного стану через такі сімейні обставини: 

- у зв’язку з наявністю дружини (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю та/або одного із своїх батьків чи батьків дружини (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю I чи II групи.

Отже, щоб звільнитися зі служби, Вашому чоловіку потрібно написати відповідний рапорт на ім'я командира військової частини. До рапорту прикріпити копії документів, що засвідчують інвалідність батька (пенсійне посвідчення аьо довідка МСЕК), та докази рідства (своє свідоцтво про народження).

2. Мама (якщо вона не військовозобов'язана) має право спокійно виїхати за межі України і без супроводу особи з інвалідністю. Тому виїзд батька разом з мамою - не буде вважатися як виїзд інваліда з супроводжуючою особою. Отже, ваш чоловік може виїхати разом з батьком та матір'ю. Але на всякий випадок, щоб застрахуватися від можливих непорозумінь, спочатку прикордонний контроль проходить чоловік з батьком, і вже потім - його матір.

3. На даний час не існує жодних законодавчих обмежень з цього приводу. Батьки можуть повернутися додому в любий час - хоч в той же день. Батько має право повернутися додому без супроводжуючої особи. Ваш чоловік може повернутися додому разом зі своїм батьком, а також може повернутися додому сам - або раніше ніж батько, або пізніше ніж батько. Також Ваш чоловік має право повернутися в будь-який час (або взагалі не повертатися - якщо з цього приводу не буде законодавчих обмежень в країні перебування). На яких законних підставах чоловік може залишатися за кордоном більше, ніж це дозволено безвізом - це або тимчасовий захист, або оформлення статусу біженця. Повторюю: проблеми з неповерненням можуть виникнути тільки на підставі законодавства тієї країни, в яку збираєтесь виїжджати. З точки зору українського законодавства - ніяких підстав вигадувати не треба, бо нашими законами не передбачено покарання за неповернення в Україну.

Якщо щось незрозуміло - пишіть мені на пошту.

З повагою, Дмитро Дончак.

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram