Звільнення з військової служби

Доброго дня, прошу вашої допомоги.

Нам потрібна консультація юриста з наступного питання: мій чоловік військовослужбовець, пішов добровольцем в кінці лютого. Наразі в нас склалась така ситуація, що йому потрібно звільнитись з військової служби по сімейним обставинам. Моя мати - інвалід 2ї групи, також в нас маленька дитина 1.9 роки. Підскажіть, які документи потрібно зібрати, як правильно все зробити?

09.08.2022 16:38 918

Консультація виконавця

Богдан Пересада
Адвокат Київ
У сервісі: 2 роки
299 відгуків (298 +) (1 -)
Консультацій: 995
Топ 3 спеціалізації:
  • Військове право
  • Кредити банків
  • Цивільне право

Доброго дня.

 

Відповідно до абзацу п’ятого пункту «г» пункту другого частини четвертої статті 26 Закону України «Про військовий обов’язок і військову службу» підставою для звільнення зі служби є:

через такі сімейні обставини або інші поважні причини (якщо військовослужбовці не висловили бажання продовжувати військову службу): у зв’язку з наявністю дружини (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю та/або одного із своїх батьків чи батьків дружини (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю I чи II групи.

Для звільнення зі служби необхідно буде подати рапорт та прикласти до нього документи на підтвердження відповідної обставини для звільнення.

Положенням про проходження громадянами України військової служби у Збройних Силах України передбачено наступне:

«225. Звільнення військовослужбовців із військової служби здійснюється:

2) під час дії особливого періоду (з моменту оголошення мобілізації - протягом строку її проведення, який визначається рішенням Президента України, та з моменту введення воєнного стану - до оголошення демобілізації) - на підставах, передбачених частиною третьою, пунктом 2 частини четвертої, пунктом 3 частини п’ятої та пунктом 3 частини шостої статті 26 Закону України "Про військовий обов’язок і військову службу":

у військових званнях до майстер-сержанта (майстер-старшини) включно за всіма підставами - командирами бригад (полків, кораблів 1 рангу) і посадовими особами, які відповідно до Дисциплінарного статуту Збройних Сил України прирівняні до них.».

  1. Військовослужбовці, які бажають звільнитися з військової служби, подають по команді рапорти та документи, які підтверджують підстави звільнення. У рапортах зазначаються:

підстави звільнення з військової служби;

думка військовослужбовця щодо його бажання проходити службу у військовому резерві Збройних Сил України за відповідною військово-обліковою спеціальністю;

районний (міський) територіальний центр комплектування та соціальної підтримки, до якого повинна бути надіслана особова справа військовослужбовця.

Подання рапорту «по команді» означає направлення його в порядку підпорядкування прямому командиру, який після розгляду та задоволення передає далі своєму безпосередньому командиру з відміткою про власне клопотання з відповідного питання. І так далі до командира військової частини або іншої посадової особи, що наділена правом вирішувати питання по суті.

 

Зазначеним Законом не встановлено вимог до документів, які мають підтверджувати відповідну обставину, також, не зазначено чи мають такі документи подаватись у звичайних копіях чи нотаріально завірених копіях.

Водночас, на мою думку, краще подавати нотаріально засвідчені копії.

 

Для підтвердження відповідної підстави до рапорту потрібно додати із документів:

  • свідоцтво про шлюб з дружиною;
  • свідоцтво про народження дружини (де мама дружини вписана її мамою);
  • якщо були зміни прізвищ чи імен потрібні будуть документи про це (простіше кажучи – щоб усі прізвища та імена сходилися і було зрозуміло, що це точно ваша дружина, а ви її чоловік та вона донька своєї матері);
  • документи (один або декілька) на підтвердження інвалідності мами дружини (довідка до акта огляду медико-соціальною експертною комісією за формою № 157-1/о, посвідчення, яке підтверджує відповідний статус, пенсійне посвідчення по інвалідності, посвідчення, що підтверджує призначення соціальної допомоги по інвалідності, довідка для отримання пільг особами з інвалідністю, які не мають права на пенсію чи соціальну допомогу).

 

Буду вдячний за залишений відгук.

Бажаю Вам всього найкращого!

Якщо подобається, тисни кнопку
  • Катерина
    Катерина
    1 рік

    Дякую за консультацію. Ви писали, що відповісте на додаткові питання. У нас виникло два питання: 1. Чи може командир відхилити рапорт чи відмовитись його підписати? 2. Що робити в такому випадку? Дякую

    Побачити вiдповiдь на вiдгук
    • Адвокат, Юрист Богдан Пересада, фото
      Адвокат Київ
      У сервісі: : 2 роки
      299 відгуків (298 +) (1 -)
      Залишив коментар: : 09.08.2022 19:37

      Теоретично все може бути. Якщо виникне така ситуація, то потрібно скаржитись вищому керівництву (простими словами - командиру командира). Також, можна буде звернутись з письмовою скаргою до Міноборони та на гарячу лінію Міноборони.

Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram