Зміна прізвища після розлучення

Доброї ночі! В позовній заяві на розірвання шлюбу однією з умов була зміна на дівоче прізвище. Суд задовольнив цю потреб(суд виніс ухвалу),але зараз розумію, що не хочу міняти прізвище. Чи можливо ще виправити недоліки. Документи про розлучення ще не отримала.

11.08.2022 03:04 532

Консультація виконавця

Олександр Старенков
Адвокат
У сервісі: 5 років
84 відгука (82 +) (2 -)
Консультацій: 234

Вітаю!

Щиро вдячний, що вибрали саме мене!

Згідно до п.2 ч.2 Стаття 49 Цивільного процесуального кодексу України, позивач вправі збільшити або зменшити розмір позовних вимог до закінчення підготовчого засідання або до початку першого судового засідання, якщо справа розглядається в порядку спрощеного позовного провадження.

Виходячи з того, що є вже ухвала(рішення) по справі та воно не вступило в законну силу, можливо припустити, що підготовче засідання або якщо справа розглядається в порядку спрощеного позовного провадження початок першого судового засідання відбулися. У рамках розгляду справи щось зробити вже не можливо.

Але відповідно до статті 295 Цивільного кодексу України фізична особа, яка досягла шістнадцяти років, має право на власний розсуд змінити своє прізвище та (або) власне ім’я, та (або) по батькові.

Прізвище фізичної особи може бути змінене у разі реєстрації шлюбу, розірвання шлюбу або визнання його недійсним.

  1. Порядок розгляду заяв про зміну імені (прізвища, власного імені, по батькові) фізичної особивстановлюється Кабінетом Міністрів України.

Постановою від 11 липня 2007 р. N 915 затверджено Порядок розгляду заяв про зміну імені (прізвища, власного імені,по батькові) фізичної особи .

Відповідно до постанови, заяви  про  зміну  імені  (прізвища, власного  імені,  по батькові)  (далі  -  імені)  громадян  України,  які проживають на території України,  приймає,  розглядає,  а також  веде  їх  облік відділ  державної  реєстрації  актів цивільного стану за місцем їх проживання; громадян України, які постійно проживають за кордоном, -  дипломатичне представництво або консульська установа України, в якій вони перебувають на постійному консульському обліку.

 

  1. Заява про зміну імені подається у письмовій формі за умови пред'явлення паспорта громадянина України, а у разі, коли заявник постійно проживає за кордоном,  - за умови  пред'явлення  паспорта громадянина України для виїзду за кордон.

 

  1. До заяви про зміну імені додаються:

 

     свідоцтво про народження заявника;

 

     свідоцтво про шлюб (у разі, коли заявник перебуває у шлюбі);

 

     свідоцтво про розірвання шлюбу (у разі, коли шлюб розірвано);

 

     свідоцтва про народження дітей (у разі, коли заявник має
малолітніх або неповнолітніх дітей);

     свідоцтва про  зміну імені заявника,  батька чи матері,  якщо
воно було раніше змінено;

     фотокартка заявника;

     квитанція  про  сплату  державного  мита.

 Під час подання заяви про зміну імені відділ державної реєстрації актів цивільного стану, дипломатичне представництво або консульська  установа  України попереджає заявника про встановлену законодавством   відповідальність   за   повідомлення  неправдивих відомостей і необхідність обміну паспорта громадянина України або
паспорта громадянина України для виїзду за кордон та інших документів у разі зміни імені.

 Заява про зміну імені відділом державної реєстрації актів цивільного  стану  розглядається у тримісячний строк з дня її подання.

Крім того заяву можливо подати на порталі ДІЯ за цим посиланням . https://guide.diia.gov.ua/view/derzhavna-reiestratsiia-zminy-imeni-9fa68ec4-d821-48f3-95e0-4d8bdd98da2f

 

Привільніше буде, якщо після отримання рішення суду, коли воно вступе в законну силу, разом з іншими документами, які були зазначені вище, звернутися до  відділу  державної  реєстрації  актів цивільного стану за місцем проживання з заявою про залишення шлюбного прізвища, мотивуючи тим, що зміна прізвища на дошлюбне приведене до необхідності зміні інших правовстановлюючих документів, що на теперішній час неможливо або зазначити іншу поважну причину.    

 

У подальшому, якщо виникли питання, звертайтеся за телефонами: 0972426086 та 0930995811 або E-mail: starenkow@ukr.net

Якщо Вам, була корисна та повнотою моєї консультації Ви задоволені, прошу залишити відгук.

 Заздалегідь вдячний!

З повагою,

Адвокат Олександр Старенков

 

Якщо подобається, тисни кнопку
  • Дар'я
    Дар'я
    1 рік

    Дякую за консультацію. Навіть ніч не була проблемою у вирішенні мого питання. Швидко та оперативно.

Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram