Вивезення готівки за кордон (кошти отримані легальним шляхом, можу підготувати необхідні документи)

Доброго дня!

Є сума у готівці, більша за 10 тис. $. Зараз у процесі оформлення групи інвалідності, та планую їхати на лікування у Німеччину. Знаю що потрібно декларувати готівку, якщо вивожу більше аніж 10 тис USD.

1) Що таке "декларувати готівку" ?
2) Які саме документи потрібно для вивезення більшої суми за 10 тис доларів?
3) Чи умови для вивозу для 100 тис USD такі ж як і для 15 тис доларів?
4) Які можуть бути додаткові проблеми при вивезенні готівки? Навіть якщо у мене будуть документи, які підтверджують надхоження.

Дякую

11.08.2022 14:26 784

Консультація виконавця

Игорь Дайнеко
Адвокат Чернігів
У сервісі: 4 роки
421 відгук (419 +) (2 -)
Консультацій: 1605
Топ 3 спеціалізації:
  • Адміністративне право
  • Військове право
  • Цивільне право

Доброго дня. 

1.Письмове декларування – форма декларування, яка передбачає повідомлення власником-громадянином у письмовій формі точних даних про валютні цінності через заповнення на кордоні митної декларації встановленої форми.

Письмове декларування здійснюється, якщо ви переміщуєте гривню, іноземну валюту та банківські метали у сумі, що дорівнює або перевищує еквівалент 10 000 євро. У такому разі необхідно декларувати повну суму.

Форма та порядок заповнення визначені Постановою КМУ від 27 лютого 2019 р. № 203. (посилання на бланк декларації https://zakon.rada.gov.ua/laws/file/text/71/f482396n26.doc)

До самої форми додано порядок заповнення та роз'яснення по кожному пункту декларації. 

Заповнюєте декларацію додаєте документи описані нижче та подаєте до митного контролю на пункті пропуску. 

2.Разом із заповненою декларацією для митного контролю та митного оформлення товарів громадянином або уповноваженою особою подаються такі документи:

- документи, що посвідчують особу та підтверджують країну постійного проживання громадянина або уповноваженої особи;

- документи, що підтверджують зняття готівки з власних рахунків у банках та придбання особою банківських металів у банках та/або Національному банку, визначені у пункті 18 постанови Правління Національного банку України
від 2 січня 2019 р. № 5 “Про затвердження Положення про заходи захисту та визначення порядку здійснення окремих операцій в іноземній валюті”.

Таким чином, якщо валюта зберігалась на рахунку то потрібно додати довідку про зняття валюти з рахунку, якщо кошти на рахунку зберігались в гривні, а потім були зняти та придбана була готівкова валюта то необхідно надати довідку про зняття коштів в гривні з рахунку та довідка (квитанція) про придбання валюти (в банку чи в пункті обміну валют).

При собі бажано мати документи про походження коштів (вони можуть знадобитись за кордоном) але для митного оформлення переміщення валюти вони не потрібні достатньо коротко вказати в декларації джерело походження. 

3. У мови однакові як для 100 000$ так і для 15 000$, єдине повторюсь, що якщо сума більше 10 000 євро, то декларуємо всю суму, а не суму коштів що перевищeє 10 000 ( тобто якщо 15 000 $ то декларуємо 15 000$, а не 5000$)

4. При правильному заповненні документів та надання вказаного вище переліку документів, жодних проблем не повинно бути.

Бажаю успіху.   

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram