Судинний врач 42б,травматолог 62в,висновок 13г

Висновок «обмежено придатний» на підставі висновка ВЛК не може дати ніяку довідку на перетин кордону.Чи маю право перетнути кордон без довідки,на підставі довідки ВЛК?

12.08.2022 22:55 2457

Консультація виконавця

Ірина і Владислав Леонови
Адвокат
У сервісі: 5 років
246 відгуків (245 +) (1 -)
Консультацій: 793
Топ 3 спеціалізації:
  • Сімейне право
  • Військове право
  • Цивільне право

Доброго дня!

Стосовно вашого питання можемо повідомити наступне

Ступінь придатності до військової служби, перелік хвороб, розладів здоров’я та питання проведення військової лікарської експертизи військовослужбовців регулюється Положенням про військово-лікарську експертизу в Збройних Силах України, яке затвердженно наказом Міністерства оборони України від 14.08.2008 № 402.

Пункт "б" графи 2 статті 42 та пункт "в" статті 62 Розкладу хвороб встановлює непридатність до військової служби або обмежена придатність визначається індивідуально. Пункт "г" статті 13 Розкладу хвороб встановлює придатність до служби. При винесенні рішення ВЛК враховує взаємозв'язок двох або більше хвороб.

Виїзд чоловіків за кордон у воєнний час регулюється Правилами перетинання державного кордону громадянами України», які затверджені постановою Кабінету Міністрів України від 27.01.1995 № 57, з врахуванням положень ЗУ "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію". 

Отже, на підставі зазначених норм законодавства, громадяни України чоловічої статі віком від 18 до 60 років, які мають військово-облікові документи з ТЦК та СП із відміткою/записом «непридатні до військової служби в мирний час, обмежено придатні у воєнний час» – не мають права виїжджати за межі України, оскільки такої категорії осіб, не передбачено частиною першою статті 23 Закон України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію». Для військовозобов’язаних, які визнані обмежено придатними до військової служби, діють тимчасові обмеження у праві виїзду з території України.

Перетнути кордон може чоловік, який знятий з військового обліку на підставі рішення ВЛК про непридатність до військової служби із виключенням з військового обліку. Підтверджуючими документами в цьому випадку можуть бути висновок військово-лікарської комісії про непридатність до військової служби у військовий час або довідка
військово-лікарської комісії про непридатність.

Отже, якщо за результатами медичного огляду було прийнято висновок ВЛК про обмежену придатність, то виїзд за кордон для такого військовозобов’язаного не можливий ані з довідкою, ані з висновком ВЛК. 

Особи обмежено придатні до військової служби можуть служити в умовах воєнного стану, їх можуть мобілізувати. Однак у такому разі особливості стану здоров`я повинні бути враховані під час призову.

У постанові ВЛК у довільній довільній формі вказується, які види служби та роботи протипоказані обмежено придатному чоловіку (з урахуванням військової спеціальності, займаної посади, віку).

Крім того, особи, визнані обмежено придатними до військової служби, непридатні до служби у:            високомобільних десантних військах,
плавскладі,
морській піхоті,
спецспорудах.

Водночас військовослужбовці, визнані обмежено придатними до військової служби, придатні до служби у:          частинах (підрозділах) забезпечення,
військових комісаріатах,
установах, організаціях, навчальних закладах.

Якщо у Вас є додаткові питання чи уточнення можете написати на електронну пошту pravoizachita@gmail.com

Успіхів Вам!

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram