Звільнення з військової служби

Я інвалід 3-ї групи ( в висновку ВЛК протипоказане значне фізичне навантаження, динамічне і статичне навантаження, шкідливі умови праці), призваний по мобілізації з 28.02.22р. До теперішнього часу несу військову службу на рівні з іншими. Стан здоров`я звісно погіршився, але нікому тут немає до тебе діла. Чи можу я звільнитися зі служби?

13.08.2022 13:08 1008

Консультація виконавця

Добрий день.

1.Стосовно звільнення

 Частиною 7 ст. ст.26 Закону України «Про військовий обов'язок та військову службу», передбачено, що звільнення військовослужбовців з військової служби здійснюється в порядку, передбаченому положенням про проходження військової служби громадянами України. Указом Президента України від 10.12.2008 №1153/2008 затверджено Положення про проходження громадянами України військової служби у Збройних Силах України(далі - Положення).

Відповідно до п. 233 Положення військовослужбовці, які бажають звільнитися з військової служби, подають по команді рапорти та документи, які підтверджують підстави звільнення.У рапортах зазначаються: підстави звільнення з військової служби; думка військовослужбовця щодо його бажання проходити службу у військовому резерві Збройних Сил України за відповідною військово-обліковою спеціальністю; районний (міський) територіальний центр комплектування та соціальної підтримки, до якого повинна бути надіслана особова справа військовослужбовця.

Відповідно до ч.4 ст. 26 ЗУ «Про військовий обов'язок та військову службу» (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2232-12#Text), військовослужбовці, які проходять військову службу на заклик під час мобілізації, на особливий період, військову службу на заклик осіб з числа резервістів у особливий період, звільняються з військової служби під час воєнного стану:

а) за віком – у разі досягнення граничного віку перебування на військовій службі;

б) за станом здоров'я – на підставі висновку (постанови) військово-лікарської комісії про непридатність до військової служби з виключенням з військового обліку;

в) у зв'язку з набранням законної сили обвинувальним вироком суду, яким призначено покарання у вигляді позбавлення волі, обмеження волі або позбавлення військового звання.

г) з таких сімейних обставин або інших поважних причин (якщо військовослужбовці не виявили бажання продовжувати військову службу):

• у зв'язку з вихованням дитини з інвалідністю віком до 18 років;

• у зв'язку з вихованням дитини, хворої на тяжкі перинатальні ураження нервової системи, важкі вроджені вади розвитку, рідкісні орфанні захворювання, онкологічні, онкогематологічні захворювання, дитячий церебральний параліч, важкі психічні розлади, цукровий діабет I типу (інсулінозалежний), гострі. нирок IV ступеня, дитини, яка отримала тяжку травму, вимагає трансплантації органу, вимагає паліативної допомоги, що підтверджується документом, виданим лікарсько-консультативною комісією установи охорони здоров'я в порядку та за формою, встановленими центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державна політика у сфері охорони здоров'я , але якою не встановлена інвалідність;

• у зв'язку з необхідністю здійснення постійного догляду за хворою дружиною (дружиною), дитиною, а також батьками своїми або дружини (дружина), що підтверджується відповідним медичним висновком медико-соціальної експертної комісії або лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров'я;

• у зв'язку з наявністю дружини (дружина) з числа осіб з інвалідністю та/або одного зі своїх батьків або батьків дружини (дружина) з числа осіб з інвалідністю І або ІІ групи;

• у зв'язку з необхідністю здійснення опіки над особою з інвалідністю, визнаною судом недієздатною; • у зв'язку з необхідністю здійснення постійного догляду за особою з інвалідністю І групи;

• у зв'язку з необхідністю здійснення постійного догляду за особою з інвалідністю ІІ групи або за особою, за висновком медико-соціальної експертної комісії або лікарсько-консультативної комісії установи охорони здоров'я, вимагає постійного догляду, у разі відсутності інших осіб, які можуть здійснювати такий догляд; • військовослужбовці-жінки – у зв'язку із вагітністю;

військовослужбовці-жінки, які перебувають у відпустці з догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку, а також якщо дитина потребує домашнього догляду тривалістю, визначеною у медичному висновку, але не більш ніж до досягнення нею шестирічного віку;

• один із подружжя, обидва з яких проходять військову службу та мають дитину (дітей) у віці до 18 років;

• військовослужбовці, які самостійно виховують дитину (дітей) віком до 18 років.

У Вашому випадку можливий наступний варіант: б) за станом здоров’я - на підставі висновку (постанови) військово-лікарської комісії про непридатність до військової служби з виключенням з військового обліку. Зу разуванням вищенаведеного само по собі наявність не може бути окреою підставою для звільнення.

Для звільнення,за станом здоровʼя необхідно пройти медичну комісію ВЛК.

Відповідно до Положення про військово-лікарську експертизу в Збройних Силах України, затвердженого Наказом Міноборони України від 14.08.2008 № 402(далі- Положення )(https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z1109-08#Text),

6.1. Направлення на медичний огляд проводиться:  військовослужбовців (крім військовослужбовців строкової служби): прямими начальниками від командира окремої частини, йому рівних та вище, органами управління та підрозділів Військової служби правопорядку Збройних Сил України, прокуратурою, судом, начальниками гарнізонів, штатних ВЛК, військових лікувальних установ за місцем лікування, військовими комендантами гарнізонів та військовими комісарами.

Таким чином, Вам необхідно подати рапорт разом із медичними документами командиру військової частини або медичної частини. Ви повинні поскаржитися на проблеми зі здоров'ям та повідомити про це у формі рапорту командиру частини або медичної частини. З рапортом необхідно надати підтвердження Вашого захворювання(у Вашому випадку це документи, в тому числі, що підтверджують інвалідність - довідка МСЕК, посвідчення особи з нівалідністю, пенсійне посвідчення особи з інвалідністю, тощо).

Так, порядок подання рапортів та зобов`язання командирів чітко визначені Дисциплінарним статутом Збройних Сил України. Відповідно до статті 119 Дисциплінарного статуту Збройних Сил України, усі пропозиції, заяви чи скарги розглядаються і вирішуються у строк не більше одного місяця з часу їх отримання, а ті, що не потребують додаткового вивчення й перевірки, - невідкладно, але не пізніше п`ятнадцяти днів з часу їх надходження.Якщо у місячний строк вирішити порушені у зверненні питання неможливо, командир встановлює новий строк, про що сповіщається військовослужбовець, який подав звернення. Рапорт подається на командира (начальника) військової частини у двох екземплярах(або за неможливості надсилається поштою з описом), один з яких залишається на руках з відміткою про отримання, рапорт підлягає реєстрації у відділі діловодства військової частини(у разі відстутності доказів отримання або відсутності реєстравції рапорту - за рапортом не виникає юридичних наслідків). Рапорт розглядається не більше одного місяця з часу його отримання.

Зразок рапорту

Командиру військової частини ___________________________________ (звання та ПІБ. командира) Військовослужбовця ___________________________________ ___________________________________ (свою посаду, звання та ПІБ)

Р А П О Р Т

Я повідомляю про різке погіршення стану здоров’я, що унеможливлює подальше проходження військової служби. Зокрема, я відчуваю______________________________________________________________. У мене захворювання ___________________, що підтверджується ______________. Мій стан хвороби прогресує, загострюється, відчуваю постійний біль. Через це можу ненароком учинити будь-яку небезпечну чи аварійну ситуацію не зі своєї вини, що може призвести навіть до жертв. Згідно вимог «Положення про військово-лікарську експертизу в Збройних силах України», затвердженого Наказом Міністерства оборони України від 14 серпня 2008 р. № 402, я з таким захворюванням є непридатним до військової служби з виключенням із військового обліку.

зв’язку з вищевказаним, прошу не порушувати мої права, не доводити до критичного стану моє здоров’я та забезпечити надання мені законної можливості проходження військово-лікарської комісії з метою встановлення придатності/непридатності до військової служби, для чого видати мені у встановленому порядку направлення на медичний огляд військово-лікарською комісією; службову характеристику для проведення медичного огляду військово-лікарською комісією та пакет інших необхідних документів.

Додатки: 1. Довідка МСЕК(інші документи, що підтверджує інвалідність)

2.Довідка ВЛК.

3. Інші медичні документи(за наявності)

____”_________________2022р. _________________ ______________________ (Підпис) (Прізвище, ініціали)

Для звільнення необхідно мати захворювання з пунктом відповідної статті, що передбачає непридатність до військової служби з виключенням з військового обліку згідно Додатку №1 Положення про військово-лікарську експертизу в Збройних Силах України, затвердженого Наказом Міноборони України від 14.08.2008 № 402(далі- Положення )(https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z1109-08#Text) та отримати висновок (довідку) військово-лікарської комісії про непридатність до військової служби з виключенням з військового обліку.

Після отримання такого висновку(довідки) маєте право на звільнення та подаєте рапорт на звільнення разом з такою довідкою.Рапорт подається на командира (начальника) військової частини у двох екземплярах(або за неможливості надсилається поштою з описом), один з яких залишається на руках з відміткою про отримання, рапорт підлягає реєстрації у відділі діловодства військової частини(у разі відстутності доказів отримання або відсутності реєстравції рапорту - за рапортом не виникає юридичних наслідків). Рапорт розглядається не більше одного місяця з часу його отримання.

2) Стосовно обмежень по службі (в висновку ВЛК протипоказане значне фізичне навантаження, динамічне і статичне навантаження, шкідливі умови праці)

Відповідно до п.п. г) п. 20.3 до Положення про військово-лікарську експертизу в Збройних Силах України, затвердженого Наказом Міноборони України від 14.08.2008  № 402(далі- Положення про ВЛК)(https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z1109-08#Text), при медичному огляді військовослужбовців та інших контингентів ВЛК приймаються постанови такого змісту, зокрема: «Обмежено придатний до військової служби». 

Одночасно з постановою ВЛК в індивідуальному порядку з урахуванням військової спеціальності, займаної посади, віку, роботи, що фактично виконується, пристосованості до неї того, хто пройшов медичний огляд, у постанові у довільній формі вказується, які види служби та роботи протипоказані цій особі. 

Особи, визнані обмежено придатними до військової служби, - непридатні до служби у високомобільних десантних військах, плавскладі, морській піхоті, спецспорудах. Військовослужбовці, визнані обмежено придатними до військової служби, придатні до служби у частинах (підрозділах) забезпечення, військових комісаріатах, установах, організаціях, навчальних закладах.

З урахуванням данного Положення, Ваших захворювань та довідки ВЛК про обмежену придатність,  Ви можете бути переведені на іншу посаду з урахуванням стану Вашого здоров'я.

Згідно ст. 82 Положення про проходження громадянами України військової служби у Збройних Силах України, що затверджене Указом Президента України від 10 грудня 2008 року № 1153/2008(https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1153/2008#Text), призначення військовослужбовців на посади здійснюється:

1) на вищі посади - у порядку просування по службі;

2) на рівнозначні посади:

за станом здоров'я - на підставі висновку (постанови) військово-лікарської комісії;

3) на нижчі посади:

за станом здоров'я - на підставі висновку (постанови) військово-лікарської комісії;

Відповідно до п. 113 Положення про проходження військової служби (далі - Положення) (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1153/2008#Text) – Військовослужбовця може бути переміщено на нове місце військової служби з однієї військової частини до іншої у випадках, визначених пунктом 82 цього Положення: 

- за станом здоров'я - на підставі укладання (постанови) військово-лікарської комісії  

Для переведення необхідно надати рапорт та довідку ВЛК, наголошу, що мати відношення не потрібно, якщо Ви не зазначаєте конкретну військову частину(ТЦК та СП).

Якщо у Вас залишились додаткові питання можете звертатися на пошту lexfirmgp@gmail.com або за допомогою месенджерів(0951856806).

Дякую за звернення, буду вдячний за відгук.

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram