Відпустка, влк

Доброго дня,
Допоможіть розібратися з наступними питаннями:

1 Я знаходжусь у відпустці на 30 днів згідно з рішенням ВЛК.
Чи потрібно мені реєструватися у військкоматі ( в частині мене про це не проінформували)
2 По закону, через 30 днів відпустки, якщо я не в стані приступити до виконання військових зобов’язань, має бути призначено ще одна ВЛК. Пройти ВЛК я можу до закінчення 30 денного терміну відпустки чи я маю їхати до себе в військову частину?
3. В отриманому відпускному квитку присутні невідповідності. Відпустку надано на 30 днів та два дні на проїзд з 12 серпня і прибути до місця служби до 13 жовтня.
Питання: на що орієнтуватися ? На 30 днів чи дату яка зазначена як дата повернення?

13.08.2022 18:44 802

Консультація виконавця

Анастасія Хижняк
Адвокат
У сервісі: 1 рік
16 відгуків (16 +) (0 -)
Консультацій: 39

Вітаю!

Відповідно до пункту 11 статті 10 Закону України «Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей»  у зв'язку з хворобою військовослужбовця йому надається відпустка для лікування із збереженням грошового та матеріального забезпечення на підставі висновку військово-лікарської комісії. Тривалість такої відпустки визначається характером захворювання. Загальний час безперервного перебування військовослужбовця в закладах охорони здоров'я та у відпустці для лікування у зв'язку з хворобою не повинен перевищувати 4 місяців підряд(крім випадків, коли законодавством передбачено більш тривалі строки перебування на лікуванні).

Після закінчення встановленого безперервного перебування на лікуванні у закладах охорони здоров'я та у відпустці для лікування у зв'язку з хворобою військовослужбовець підлягає огляду військово-лікарською комісією для вирішення питання про придатність його до військової служби.

Відповідно  до 6.35. глави 6 Положення про військово-лікарську експертизу в Збройних Силах України затвердженого Наказом Міністра оборони України 14.08.2008  № 402, у воєнний час лікування військовослужбовців має бути закінчене у військовому лікувальному закладі (солдатів, матросів, сержантів і старшин - у батальйонах (командах) видужуючих). У виняткових випадках військовослужбовцям може бути надана відпустка за станом здоров'я на 30 календарних днів. За постановою ВЛК відпустка за станом здоров'я може бути продовжена на такий самий строк, а за відповідних медичних показань - повторно продовжена ще на 30 календарних днів. Постанова ВЛК про продовження відпустки за станом здоров'я записується в книгу протоколів засідань ВЛК та в довідку ВЛК, на підставі якої була надана перша відпустка за станом здоров'я, і підписується головою, членами комісії (не менше двох), секретарем комісії та скріплюється гербовою печаткою.

Якщо після продовження відпустки за станом здоров'я військовослужбовець не може приступити до виконання службових обов'язків, то він оглядається ВЛК для визначення ступеня придатності до військової служби.

А ні Закон України «Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей», а ні Положення про військово-лікарську експертизу в Збройних Силах України не передбачає строків звернення у ВЛК для продовження відпустки за станом здоров'я. Однак, якщо враховувати, що іде мова про «продовження» відпустки, слід звертатись у ВЛК до закінчення вже наданої відпустки.

ВЛК працює при територіальних центрах комплектування та соціальної підтримки.

Згідно пункту 3.1. даного Положення про військово-лікарську експертизу в Збройних Силах України, медичний огляд військовозобов'язаних проводиться за рішенням військового комісара ВЛК військових комісаріатів.

Тому для проходження ВЛК слід отримати направлення військового комісара при територіальному центрі комлпектування та соціальної підтримки.

Ви маєте право на відпустку після поранення на строк, який встановила ВЛК, проводите її ви маєте право там, де рахуєте за потрібне.

Ви повинні повернутись із відпустки в строк, який Вам встановило командування, (Ви повинні повернутись в дату, яку назначило Вам командування, тобто ДО 13 ЖОВТНЯ) якщо цього не зробити, є ризик притягнення до кримінальної відповідальності за дезертирство.

Проігнорувати наказ командування та не повернутись з відпустки своєчасно не маєте права.

Обовязок своєчасно повернутись із відпустки встановлений п. 252 "Положення про проходження громадянами військової служби в Збройних Силах України".

Буду вдячна за відгук! Мирного неба!

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram