Можливість виїзду за кордон обмежено придатному

Чи можу я по новим законам виїхати тимчасово за кордон, якщо маю тимчасове посвідчення військовозабов`язаного, де вказано, що я визнаний обмежено придатним до проходження військової служби на підставі гр. ІІ ст. 54 "б". І не встановлена дата повторної медкомісії, залишили пусте поле.
І ще один нюанс - я отруївся токсином, в мене токсичний гепатит і низка інших хвороб шлунку (реактивний панкреатит, гастродуоденіт, холецистит і тощо) через це. Всюди в переліку хвороб вказано, що ці хвороби мають виключати з обліку, але мені обласний військомат з великим скандалом присвоїв обмежено придатного.

15.08.2022 14:19 904

Консультація виконавця

Богдан Пересада
Адвокат Київ
У сервісі: 2 роки
298 відгуків (297 +) (1 -)
Консультацій: 992
Топ 3 спеціалізації:
  • Військове право
  • Кредити банків
  • Цивільне право

Доброго дня.

 

На жаль, наявність у військово-обліковому документі запису про те, що особа є обмежено придатною до військової служби не дає права на виїзд за кордон.

Тобто, статус «обмежено придатного» не є підставою для виїзду за кордон під час дії військового стану.

Особа, визнана обмежено придатною, підлягає призову на військову службу під час мобілізації (може бути мобілізована).

Зазначене підтверджує також і прикордонна служба на своєму сайті:

«Діють тимчасові обмеження у праві виїзду з території України

Громадяни України чоловічої статі віком від 18 до 60 років, які мають військово-облікові документи з ТЦК та СП із відміткою/записом «непридатні до військової служби в мирний час, обмежено придатні у воєнний час» – не мають права виїжджати за межі України, оскільки такої категорії осіб, не передбачено частиною першою статті 23 Закон України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» » (https://cutt.ly/nXsrnkb ).

 

Нижче я наведу Вам перелік тих осіб, які мають право на виїзд за кордон.

Право на виїзд за кордон мають частина із тих, хто не підлягає мобілізації відповідно до статті 23 Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію», а саме:

заброньовані на період мобілізації та на воєнний час за органами державної влади, іншими державними органами, органами місцевого самоврядування, а також за підприємствами, установами і організаціями в порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України;

визнані в установленому порядку особами з інвалідністю або відповідно до висновку військово-лікарської комісії тимчасово непридатними до військової служби за станом здоров’я на термін до шести місяців (з наступним проходженням військово-лікарської комісії);

жінки та чоловіки, на утриманні яких перебувають троє і більше дітей віком до 18 років;

жінки та чоловіки, які самостійно виховують дитину (дітей) віком до 18 років;

жінки та чоловіки, опікуни, піклувальники, прийомні батьки, батьки-вихователі, які виховують дитину з інвалідністю віком до 18 років;

жінки та чоловіки, опікуни, піклувальники, прийомні батьки, батьки-вихователі, які виховують дитину, хвору на тяжкі перинатальні ураження нервової системи, тяжкі вроджені вади розвитку, рідкісні орфанні захворювання, онкологічні, онкогематологічні захворювання, дитячий церебральний параліч, тяжкі психічні розлади, цукровий діабет I типу (інсулінозалежний), гострі або хронічні захворювання нирок IV ступеня, дитину, яка отримала тяжку травму, потребує трансплантації органа, потребує паліативної допомоги, що підтверджується документом, виданим лікарсько-консультативною комісією закладу охорони здоров’я в порядку та за формою, встановленими центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну політику у сфері охорони здоров’я, але якій не встановлено інвалідність;

жінки та чоловіки, на утриманні яких перебуває повнолітня дитина, яка є особою з інвалідністю I чи II групи;

усиновителі, опікуни, піклувальники, прийомні батьки, батьки-вихователі, на утриманні яких перебувають діти-сироти або діти, позбавлені батьківського піклування, віком до 18 років;

зайняті постійним доглядом за хворою дружиною (чоловіком), дитиною, а також батьками своїми чи дружини (чоловіка), які за висновком медико-соціальної експертної комісії чи лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров’я потребують постійного догляду;

які мають дружину (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю та/або одного із своїх батьків чи батьків дружини (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю I чи II групи;

опікуни особи з інвалідністю, визнаної судом недієздатною; особи, зайняті постійним доглядом за особою з інвалідністю I групи; особи, зайняті постійним доглядом за особою з інвалідністю II групи або за особою, яка за висновком медико-соціальної експертної комісії або лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров’я потребує постійного догляду, у разі відсутності інших осіб, які можуть здійснювати такий догляд;

жінки та чоловіки, які мають неповнолітню дитину (дітей) і чоловіка (дружину), який (яка) проходить військову службу за одним із видів військової служби, визначених частиною шостою статті 2 Закону України "Про військовий обов’язок і військову службу".

 

Також, перетнути державний кордон на виїзд з України можуть громадяни України, які виїхали до інших держав на постійне місце проживання, що відповідно документально підтверджено українськими дипустановами.

За кордон також випускали і студентів іноземних ВУЗів, однак зараз їх також перестали випускати, але ситуації може змінитись найближчим часом і їх знову можуть почати випускати за кордон.

 

Щодо можливості оскарження рішення ВЛК.

Положенням про військово-лікарську експертизу в Збройних Силах України встановлено порядок оскарження рішень прийнятих ВЛК.

Відповідно до пункту 2.4.10 розділу I «Основи організації військово-лікарської експертизи» постанова ВЛК регіонів може бути оскаржена у ЦВЛК або у судовому порядку.

Також, ВЛК військового комісаріату областей, міста Києва мають право переглядати постанови ВЛК районного (міського) військового комісаріату (п. 2.10.3 Положення).

Тобто, якщо Ви не згодні з постановою ВЛК є можливість оскаржити її до ЦВЛК (Центральна військово-лікарська комісія) або одразу до суду чи звернутись до вищестоящої ВЛК.

Судом оскарження буде адміністративний суд.

Постанова ЦВЛК оскаржується тільки до суду.

Для звернення до суду потрібно готувати позовну заяву.

 

За наявності додаткових питань або уточнень звертайтесь.

 

Буду вдячний за залишений відгук.

Бажаю Вам всього найкращого!

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram