Виїзд за кордон

Моя мама, 79 років, після перенесеної онко операції, подала документи на отримання доугої групи інвалідності. Мій чоловік з першого дня доброволець на фронті. Я з дочкою лечу закордон. Якщо моїй мамі дадуть групу, які кроки треба зробити, які документи зібрати для демобілізації і перетину кордону з моєю мамою ( закони, силки) Дякую

15.08.2022 16:04 733

Консультація виконавця

Дмитро Дончак
Юрист
У сервісі: 4 роки
725 відгуків (724 +) (1 -)
Консультацій: 1844
Топ 3 спеціалізації:
  • Діяльність фізичної особи підприємця
  • Військове право
  • Кредити банків

Добрий день.

Отже, будемо виходити з того факту, що мама зможе оформити ІІ групу інвалідності - бо інакше прийдеться шукати інші підстави для звільнення. Перелік всіх можливих підстав для звільнення з лав ЗСУ з урахуванням особливого періоду (військовий стан) потрібно шукати в пункті 2 частини 4 статті 26 Закону України "Про військовий обов'язок та військову службу".

У відповідності до вищезгаданої статті, військовослужбовці звільняються з військової служби на підставах: через такі сімейні обставини або інші поважні причини (якщо військовослужбовці не висловили бажання продовжувати військову службу): - у зв’язку з наявністю дружини (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю та/або одного із своїх батьків чи батьків дружини (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю I чи II групи.

Тобто, якщо у Вашої мами буде встановлена інвалідність ІІ групи, і Ви перебуваєте з чоловіком у зареєстрованому шлюбі, то його повинні звільнити зі служби за сімейними обставинами.

Що потрібно для звільнення зі служби:

а) подати рапорт на ім'я командира частини (рапорт скину на електронну пошту)

б) до рапорту прикласти копії наступних документів:

- документ про інвалідність (пенсійне посвідчення або довідка МСЕК);

- ваше свідоцтво про народження (як доказ, що особа з інвалідністю - дійсно ваша мама);

- свідоцтво про шлюб (як доказ що Ви - дійсно дружина особи, яка має намір звільнитися зі служби).

Процес звільнення займе близько місяця.

Що потрібно для виїзду чоловіка за кордон:

Перелік осіб, яким на час дії воєнного стану дозволено виїзд за кордон, наведений в постанову КМУ № 57 під назвою "Правила перетинання державного кордону". Так, в пункті 2-1 "Правил" зазначено, що Перетин державного кордону може здійснюватися: особою з інвалідністю I чи II групи - у супроводі одного або обох батьків, на утриманні яких перебуває така особа з інвалідністю, дружини /чоловіка, повнолітніх сина/ доньки, їх дружини/ чоловіка (за наявності документів, що підтверджують
родинні зв’язки та інвалідність).

Окрім цього, в пункті 2-6 "Правил" вказано, що У разі введення на території України надзвичайного або
воєнного стану право на перетин державного кордону,  мають військовозобов’язані особи, які не підлягають призову на військову службу під час мобілізації. Перелік осіб, які не підлягають мобілізації, наведений в статті 23 Закону України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію". У відповідності до вищезгаданої статті, не підлягають мобілізації військовозобов’язані, які мають дружину (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю та/або одного із своїх батьків чи батьків дружини (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю I чи II групи.

Тобто, Ваш чоловік підпадає під оидва визначення - і в пункті 2-1 і в пункті 2-6, тому немає підстав для відмови у виїзді за кодон.

Отже, для того щоб Вашому чоловіку дозволили виїхати за кордон, необіхдно дотриматися настпних умов та пред'явити такі документи:

а) його випустять тільки разом з вашою мамою;

б) всі вищеперераховані документи, що надавалися з рапортом (документ про інвалідність, ваше свідоцтво про народження, свідоцтво про шлюб), плюс закордонні паспорти - чоловіка і вашої мами.

Для перетину кордону брати з собою оригінали документів!

Маякніть мені на пошту ddmitr@ukr.net щоб я скинув Вам рапорт. Якщо щось незрозуміло в моїй консультації - також пишіть на пошту.

З повагою, Дмитро Дончак.

Якщо подобається, тисни кнопку
  • Анна
    Анна
    1 рік
    Консультацiя № 39173
    Виїзд за кордон

    Консультація надана чітка, зрозуміла, норми закону прописані. Вдячна і рекомендую

Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram