Відстрочка від призову на військову службу під час мобілізації

Доброго дня. Скажіть, будь ласка, мій тесть інвалід 1ї групи, я правильно розумію, що згідно з ст.23 абзац 10, я не підлягаю призову на військову службу під час мобілізації?

Якщо так, які документи потрібно занести в воєнкомат?

Яку довідку вони мають мені видати, яка підтверджує те, що я не підлягаю мобілізації?

Мій тесть має ще одну одружену дочку, її чоловік також може отримати відстрочку?

В новинах писали, що Валерій залужний просить Міноборони дозволити виїзд за кордон, тих хто не підлягає призову (https://tsn.ua/ukrayina/zaluzhniy-prosit-minoboroni-dozvoliti-viyizd-za-kordon-tim-hto-ne-pidlyagaye-prizovu-nardepka-2133175.html )
Якщо Міноборони прийме це звернення/закон, то я зможу виїхати за кордон не тільки як супроводжувач тестя, а і просто сам?
Наскільки я розумію зараз я можу виїхати тільки один раз і тільки як супроводжувач.

15.08.2022 16:38 1142

Консультація виконавця

Богдан Пересада
Адвокат Київ
У сервісі: 2 роки
298 відгуків (297 +) (1 -)
Консультацій: 992
Топ 3 спеціалізації:
  • Військове право
  • Кредити банків
  • Цивільне право

Доброго вечора.

 

Щодо виїзду за кордон.

 

Правила виїзду громадян України за кордон регулюються Постановою Кабінету Міністрів України від 27.01.1995 р. № 57 «Про затвердження Правил перетинання державного кордону громадянами України».

На сьогодні у Правилах є пункт 2-1, яким встановлено таке:

«2-1. У разі введення на території України надзвичайного або воєнного стану особи з інвалідністю мають право перетинати державний кордон за наявності довідки до акта огляду медико-соціальною експертною комісією (форма первинної облікової документації N 157-1/о) z1509-12 або посвідчення, яке підтверджує відповідний статус, пенсійного посвідчення чи посвідчення, що підтверджує призначення соціальної допомоги відповідно до Законів України "Про державну соціальну допомогу особам з інвалідністю з дитинства та дітям з інвалідністю" 2109-14, "Про державну соціальну допомогу особам, які не мають права на пенсію, та особам з інвалідністю" 1727-15, в яких зазначено групу та причину інвалідності, або довідки для отримання пільг особами з інвалідністю, які не мають права на пенсію чи соціальну допомогу, за формою, затвердженою Мінсоцполітики (далі - документи, що підтверджують інвалідність).

 

Перетин державного кордону може здійснюватися:

 

особою з інвалідністю I чи II групи - у супроводі одного або обох батьків, на утриманні яких перебуває така особа з інвалідністю, дружини /чоловіка, повнолітніх сина/ доньки, їх дружини/ чоловіка (за наявності документів, що підтверджують родинні зв’язки та інвалідність);».

Тобто, Ви маєте право на виїзд за кордон як супроводжувач тестя інваліда 1ї групи.

Зверніть увагу, виїхати таким чином Ви зможете лише один раз, таке обмеження наразі передбачено правилами перетину кордону.

При цьому, для виїзду за кордон вам не потрібно жодних документів від військкомату.

Виїжджати потрібно буде разом із тестем у двох, потім тесть зможе сам повернутись та знову виїхати за потреби, Ви також зможете самостійно повернутись, обов’язку повертатись виключно разом із тестем немає.

Час перебування за кордоном не обмежується.

 

Будуть необхідні наступні документи:

- документи про інвалідність тестя (або/або довідка до акта огляду медико-соціальною експертною комісією за формою № 157-1/о, посвідчення, яке підтверджує відповідний статус, пенсійне посвідчення по інвалідності, посвідчення, що підтверджує призначення соціальної допомоги по інвалідності, довідка для отримання пільг особами з інвалідністю, які не мають права на пенсію чи соціальну допомогу);

- свідоцтво про народження дружини (де тесть вписаний її батьком);

- свідоцтво про шлюб з дружиною;

- якщо були зміни прізвищ чи імен потрібні будуть документи про це (простіше кажучи – щоб усі прізвища та імена сходилися і було зрозуміло, що це точно донька тестя, а він її батько).

 

Для виїзду за кордон також будуть потрібні закордонні паспорти.

 

Конкретні вимоги щодо документів (копії чи оригінали) ніде не зазначені.

Однак, може трапитись ситуація, коли захочуть подивитись оригінали, потрібно їх мати із собою.

Я би порекомендував мати із собою оригінали документів.

 

Аналогічна інформація міститься і на сайті прикордонної служби: https://cutt.ly/tZYCY2u .

 

Отже, у Вас є право на виїзд за кордон у якості супроводжувача, що підтверджує і сама прикордонна служба на своєму сайті.

 

Щодо мобілізації.

 

Відповідно до абзацу одинадцятого частини першої статті 23 Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію», Ви не підлягаєте мобілізації на підставі того, що батько вашої дружини інвалід першої групи, а саме зазначено, що призову з мобілізації, не підлягають військовозобов’язані:

«які мають дружину (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю та/або одного із своїх батьків чи батьків дружини (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю I чи II групи».

Тобто, Ви не підлягаєте мобілізації.

Мобілізувати вас можуть лише за вашою згодою та лише за місцем проживання, це передбачено положенням згаданої статті:

особи з інвалідністю, а також особи, зазначені в абзацах четвертому - дванадцятому частини першої цієї статті, у зазначений період можуть бути призвані на військову службу за їхньою згодою і тільки за місцем проживання.

Якщо необхідно буде йти до військкомату, то із собою потрібно мати документи на підтвердження інвалідності батька дружини, а також:

- документи про інвалідність батька дружини (або/або – довідка до акта огляду медико-соціальною експертною комісією за формою № 157-1/о, посвідчення, яке підтверджує відповідний статус, пенсійне посвідчення по інвалідності, посвідчення, що підтверджує призначення соціальної допомоги по інвалідності, довідка для отримання пільг особами з інвалідністю, які не мають права на пенсію чи соціальну допомогу;

- свідоцтво про народження дружини (де батько дружини вписаний її батьком);

- свідоцтво про шлюб з дружиною;

- якщо були зміни прізвищ чи імен потрібні будуть документи про це (простіше кажучи – щоб усі прізвища та імена сходилися і було зрозуміло, що це точно його дружина, а вона донька свого батька);

- копії паспортів та ідентифікаційних кодів (ваш, дружини та батька дружини);

- заява (лист у довільній формі) про те, що Ви не підлягаєте мобілізації та просите не мобілізовувати вас (у двох примірниках: один для військкомату, другий вам для відмітки про те, що у вас взяли лист з документами).

 

Конкретні вимоги щодо документів (копії чи оригінали) ніде не зазначені.

Однак, може трапитись ситуація, коли захочуть подивитись оригінали, потрібно їх мати із собою.

Я би порекомендував мати із собою оригінали документів.

До листа можна прикласти звичайні копії, можна копії із написом на кожній із копій «Згідно з оригіналом, дата, Прізвище ініціали чоловіка та підпис», також це можуть бути нотаріально посвідчені копії.

На мою думку, краще нотаріальні копії.

 

Якщо у військкоматі будуть відмовлятись ставити вам відмітку про отримання від вас листа із документами або ж взагалі відмовлятимуться брати документи, то ви можете їх відправити Укрпоштою цінним листом із описом вкладення.

Також, Ви можете відправити документи до військкомату Укрпоштою цінним листом із описом вкладення до моменту візиту до військкомату.

У вас залишаться документи, які Ви надіслали до військкомату,  заява (лист) опис вкладення та чек, які будуть доказами того, що військкомат проінформовано про наявну у вас підставу для звільнення від мобілізації та те, що Ви просите вас не мобілізовувати.

 

Зверніть увагу, обов’язку самостійно йти до військкомату немає.

Явка до військкомату є обов’язковою за особисто отриманою повісткою.

 

На підтвердження того, що Ви не підлягаєте мобілізації вам мають зробити відповідний запис у військово-обліковому документі.

На мою думку, з точки зору згаданого Закону, по відношенню до чоловіка іншої доньки також повинно діяти звільнення від мобілізації, оскільки вказаним Законом не передбачено обмежень, що, наприклад, правом на звільнення від мобілізації може скористатись лише чоловік однієї доньки.

Однак, як може бути на практиці у такій ситуації зараз складно спрогнозувати.

Я вважаю, що на нього теж поширюватиметься звільнення.

 

Зазначену новину я теж читав, але поки ще немає навіть проекту якогось акту, тому сказати складно.

Все буде залежати від того, що саме приймуть та чи приймуть взагалі.

 

Буду вдячний за залишений відгук.

Бажаю Вам всього найкращого!

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram